H3PO4 Je vo fixinele.

alebo coca-cole
Ale teraz vazne cistu H3PO4 asi iba v labaku, zo skoly a tak mozno z lekarne.
Ale mozes pouzit aj ine kyseliny napr H2SO4 - ta sa predava v drogerii technicka do autobaterii, takze zohnat sa da - s aplikaciou velmi pomaly je dost silna (tusim 32 alebo 28% - maximum je 96%) tak 1 lyzica do litra vody a pomaly po castiach tak 0,5deci (ratam tak 100l akva) v aspon 20minutovych intervaloch prilievat do akva aj tak sa pH bude menit relativne rychlo. Medzi tym samozrejme meraj
Este mozes pouzit HCl aj ta sa predava v drogerii (32% - 36%je maximum lebo je prchava) a pouziva sa na cistenie upchatých zachodov a iných svinstiev. Davkovat by si ju mala tak isto.
Nie som si isty ci sa to bude prejavovat rychlejsie alebo pomalsie, pretoze to zalezi od vody v akva
Kyselina sa vo vode rozpadne (disociuje) na kationy H+ a aniony SO4 2- alebo Cl-
H+ zreaguju s H2O a vytvoria H3O+ a sposobia ti znizenie pH a SO4 2- alebo Cl- ostanu a snažia sa zreagovat s niecim co je vode aby vytvorili co najmenej rozpustnu zluceninu alebo si tam len tak plavaju medzi molekulami vody ale to je vedlajsie (tento dej je vratny a neprebieha až tak jednoducho ako som napisal)
Dost podstatna vec je pufrovacia schopnost vody - cim je voda tvrdsia tym je jej pufrovacia schopnost (schopnost odolavat vykyvom pH) vyssia. Prejavuje sa to tym ze do vody pridas povedzme 0,5deci HCl a zmerias pH tak bude povedzme 5 a ak ho zmerias o 3 hodiny bude len 6,2. Je to preto ze v tvrdej (v tvrdsej viac a maksej menej) vode su rozpustene rozne soli (napr. CaCO3 a ine) ktore zreaguju s HCl a vytvoria menej rozpustne (disociovane) zluceniny ktore nevytvaraju take nizke pH.
Ten tvoj ocot sa asi nevyparil - on zreagoval pretoze mas tvrdu vodu!!! (Teraz tam mas asi octan vapenaty -to je to co je v octanovej masti - snad ti aspon ryby neopuchnu)
Takze ak mas makku vodu musis davat velky pozor pretoze ona sa sama proti sile kyseliny ktoru do nej lejes nevie branit (tvrda ano) a kazda kvapka sposobuje zmeny v hodnote pH
Ozaj aku tvrdost si merala celkovu alebo prechodnu a cim???
Ci sa rozhodnes pre H2SO4 alebo HCl je asi jedno pretoze obidva jony SO4 2- aj Cl- sa vo vode prirodzene vyskytuju akurat ze HCl moze mat velmi velmi slabe dezinfekcne ucinky a smrdí (ked ju budes riedit) ale je myslim lacnejsia. H3PO4 je fajn PO4 3- jon je dokonca hnojivo a rastliny ho dokazu zuzitkovat (aj SO4 2- zuzitkuju trocha)( pri vysokom obsahu PO4 3- vo vode bujneju riasy)
Z vlastnej skusenosti - H2SO4 som pouzival na zavlazovanie citrusov vo velmi nizkej koncentracii a nic sa im nestalo
Aj tak je asi pravda ze je lepsie v akvariu pH znizovat pomocou CO2 alebo nejakeho vyluhu z raseliny (s tymi stromami by som si nebol taky isty-mozu obsahovat glykozidy-niektore su jedy triesloviny a podobne ale aj prospesne latky napr-flavonoidy, vitamíny ) alebo pripravkom priamo na to urcenym mozu obsahovat aj ine latky rybam prospesne (su vacsinov zlozene z huminovych a fulvokyselin co su latky s nepredstavitelne dlhymi vzorcami a nikto ich vlastne ani jednotlivo nepomenoval su relativne stabilne a pri ich rozklade by nemali vznikat ziadne skodlive latky)
Pravda je aj to ze ak tam nalejes niektoru tu kyselinu, tak vies co si tam dala a mas relativne istotu ze nic zle.
Ocot do vody nelej je to organicka kyselina s relativne kratkym retazcom a pomerne labilna ale najhorsie je ze sa rozklada za podivnych medziproduktov acetaldehyd alebo aceton a tie rybam asi moc chutit nebudu (aj ked myslim ze niesu nejak extra jedovate)
Joooj chemia mi vzdycky isla