uf... tak teda rad je vela...
no na neonku som pozerala a bohuzial ma 8w

takze tam asi bude cast problemu...
no spinu z dna som vysavala raz za stvrt roka cca...vtedy som vymieniala aj ccka 2/3 vody... potom som isla do akvaristiky a v jednej mi povedali ze to je tak spravne a v druhej mi povedali ze to musim kazdy tyzden cast vody vymenit... tak sa teraz najnovsie snazim raz za cca2 tyzdne vymenit tretinu vody a pritom aj odsajem z dna (kedze sa mi rastlinky systematicky rozkladaju zbytkov z nich je vzdy dost)
z rastliniek si odkladam stitky s nazvymi tak vam ich vymenujem, nie vsetky som kupila naraz, postupne za posledne asi dva roky(najnovsi pokus bol s egeriou, a cyperusom):
- mam valisnerie... tie sa po case vzdy potrhaju (tie sa nehniju) ale listy sa im vzdy odtrhu (same od seba)
- potom mam echinodorus ten sa drzal dost dlho...ale potom zacali stopky pri dne odhnivat a listy mal priesvitne do hneda... momentalne som ho vybrala odstranila vsetky pohnite casti velmi podrobne a zasadila nanovo tak sa mi zda ze prestal hnit biedne sa drzi...
- egeriu som kupila nedavno s drzi sa celkom, pustila jeden vyhonok na stopke...
- bacopa zhnila koplet cela vydrzala asi 2 tyzdne
- ceratopteris sa drzal asi pol roka ale tiez potom zacal hnit od korienkov
- eustralis sa drzal tiez asi stvrt roka a potom sa rozpadol
-cyperus helferi som kupila s egeriou a tiez cast zhnila od korienkov ale cast este drzi ale to je len otazka casu...
- potom mam dve machove gulicky ktore su uz dlhsiu dobu pekne a zelene...
- a !!! JEDINA RASTLINKA KTORA ZIJE CELY CAS a nikdy nezomrela odkedy si pamatam to akvarko ako male dieta... je taka rastlinka co ma spodnu cast listou cervenu, taka prizemna... pockajte pozriem sa do knihy... kryptokoryna sa vola... to zije uz cele dlhe roky a este nezomrelo
raz si pamatam ze mi niekto povedal ze tato cervena rastlinka sa neznasa s valisneriou, ale potom som bola na navstevge u jedneho znameho a ten mal cele akvarko zarastene valisneriami s kryptorynami a obe rastlinky pri sebu bujne rastli... tak neviem...
krmim momentalne sera san, predtym sera vipagran, a sem tam susenymi patentkami...
mrazene krmivo som pouzivala, ale to bolo viac menej ako sviatok pre rybky... ale mozem kupit a krmit castejsie...
k chemii .... v mudrich akvaristikach mi poradili ze ked kupujem rybky a rastlinky mam ich naskor vymocit vo vedre s vodou z akvaria a pridat do toho roztok Prevent... inde mi zase poradili ze rybkam mam pridavat Preventin(zas iny pripravok) tak raz do tyzdna aby boli moje rybky zdrave... ten preventim som pridalvala asi mesiac a pol a potom som si povedala ze sak rybky su zdrave naco a na rastlinky to nijaky ucinok nemalo...
k teplote... v jednej akvaristike mi povedali ze aby mi rastlinky rastli musim mat teplotu 25 - 26 stupnou, v druhej mi zase povedali ze rybky potrebuju nizsiu teplotu tak 22 stupnou aby boli take odolnjsie

takze mam 23...
filtrujem cez uhlie...
RYBKY: dlho som mala v akvarku dve guramy prisavnika a dvoch panciernickov... dokupila som k nim pred viac ako pol rokom 3 tery medene a 3 tetry citronove, 3 skalarov a 2 folisis(uov)... zatial sa vsetkym pekne dari...
neviem rybkam sa vzdy pomerne darilo len zivorodky nikdy dlho nevydrzali...
mozno vas dalsie informacie privedu dalsim napadom a radam ako zlepsit podmienky v mojom akvarku...
dakujem vsetkym

kazda rada sa zide...