trinitysk napísal:Nie neberiem osobne..Napisal si cit.: "Pri vysokých nádržiach je skôr problém svetlo nasmerovať, aby neunikalo bočnými stenami a udržať vodu nezakalenú" - prvym dvom argumentom rozumiem, tretiemu nie... Ako suvisi vyska nadrze s udrzanim vody nezakalenej. Ale asi si chcel napisat, teraz z tvojho dodatocneho vysvetlenia dedukujem, ze je dolezita cistota vody hlavne u vyssich nadrzi kedze je tam dlhsia draha svetla ako u nizsich...
Rotala - je to subjektivne, pekna pre mna nie je urcite..
Limno. - schvalne, skus ju zostrihat a zasadit priamo pod svetlo, rad sa pozriem za 2 tyzdne ako bude vyzerat. V smere hore sa zacne rychlejsie zahustovat ako ta povodna, ale vo svojej dolnej polovici bude na tom velmi podobne..To ze je hore terajsia Limno. hustejsia je sposobene hlavne tym, ze je blizsie k svetlu...Z fotky bohuzial neviem posudit, ze ci koren je naozaj ten hlavny problem a ako tieni...Prijde mi skor dost subtilny a rastlinky pomerne zosiroka zasadene, takze az na taky velky tien sa mi to nezda, ale neviem objektivne takto posudit...
Stauro - mal som ju asi 10 krat a emerzne listy mi nikdy neodhnili. Prebiehalo to vzdy tak, ze emerzne listky sa akoby posuvaju v poradi dolu v smere k strku a z hornej casti zacne rast submerz, stonka vyrazne zhrubne, po cca 3M aj ztuhne a zacne byt krehka/lamava. Po prvom zostrihani sa zacne samozrejme vetvit/rozmnozovat cistym submerzom. To co vidim ja na foto mi prijde uz ako cisty vytiahnuty submerz, mozno az na tu poslednu uplne zprava rastlinku ktora je este taka vetcha, niekde na prelome...Pokial tvrdis, ze vrsky su emerzne listy tak som si na 99% isty, ze nie su. Uvidis, co ti pod tym svetlom pojde a co nie...
Ja radim na zaciatok aspon 0,4W na liter, aj ked samozrejme je to udaj/meradlo nepresny/e. Tvoja vyhoda je jednoznacne v nizkom akva co ti pomaha dohanat intenzitu v osvetleni...
To pogo si rad pozriem o 3-4M ako bude vyzerat, teraz je este velmi skoro...(ale je chutne, musim uznat..)
To s tým zákalom si pochopil správne, sry ale niekedy sú moje myšlienkové pochody a vyjadrovanie nezrozumiteľné.
Tú Rotalu nechám tak, máš pravdu, je to subjektívne.
Limnophila je úplne v pohode (samozrejme nikdy nebude taká hustá ako pri silnom svetle), každý týždeň vahadzujem 5-6, 20 cm kusov stoniek a ešte k tomu stále odnožuje. Môžem skúsiť pokus, čo navrhuješ a kúsok zasadím niekde inde.
Čo sa týka pogostemonu, je zasadený necelé 3 mesiace, kúpil som ho dosť biedny (fotka po mesiaci).
Tie vzpriamené listy Staurogyne sú skutočne emerzné. Kúpil som ju od Rataja a prišla vo forme cca 4-5 cm emerzných stoniek so začínajúcimi koreňmi. Keď som ich zasadil, správali sa úplne inak, ako popisuješ. Najmladší pár (skôr iba základ) lístkov zožltol a rast sa úplne zastavil. Namiesto toho, z nódu v úrovni substrátu vyrástli stonky, ktoré sa začali plaziť po substráte. Ich listy a v porovnaní s emerznými listami boli užšie a s oblou špičkou. Práve dnes som submerzné stonky odstrihol a zasadil vedľa, chcem, aby pustili nové korene a nové odnože. To, čo ostalo po zostrihu je na fotke.
Inak s tým svetlom 0,4 W na začiatok súhlasím.