Ďakujem za komentáre.
j: Vystihol si to celkom presne. Za prvé, toto akvárko nikdy nemalo ambíciu napodobňovať prírodu a už vôbec nie nejaký biotop. Moju snahu by som definoval ako hybrid medzi holandským akváriom a kvetinovým záhonom. Taká nejaká podvodná záhrada. Stále mi to však príde prirodzenejšie ako pieskopády, chodníčky, stromčeky, domčeky, autíčka, múriky, vysokohorské vrcholy a lesné zákutia (skrátka napodobeniny suchozemských krajiniek). Okrem toho si trafil, že je to do určitej miery aj zbierka rastlín. Jednak sa bavím snahou pestovať tzv. náročné druhy rastlín bez sýtenia CO2, druhak občas narazím na zaujímavú, peknú alebo vzácnu rastlinu a skrátka neodolám a kúpim ju. Následne sa snažím nájsť jej v akvárku vhodné miesto. Naposledy som tako získal Cryptocoryne nurii "Pink Line" alebo Cryptocoryne sivadasanii.
vincent van gogh: Je pravda, že zatiaľ presádzam pomerne často (aj keď 1x za cca 3 mesiace pre niekoho často nemusí byť). Akvárko je nové (asi 10 mesiacov) a stále mi v kompozícii rastlín niečo vadí, tak sa to snažím vylepšiť. Okrem toho občas pripudne aj nejaká nová rastlina, tak jej musím urobiť rochu miesta

Predpokladám, že keď sa to nejako stabilizuje (odhadom ešte aspoň pol roka), veľké presadby už budú iba výnimočne. Inak, presádzam hlavne stonkovky, čo je pri mojom systéme úplne bez problémov, keďže rovnaký postup používam aj pri ich pravidelnom skracovaní: odstrihnem ich tesne pod povrchom substrátu, skrátim a vrcholové časti opäť zasadím. Korene nechávam v substráte ako zásobné hnojivo pre rastliny aj baktérie. To už je potom najmenej rozhodnúť sa, či rastliny pôjdu na pôvodné alebo na nové miesto - dno ostane v každom prípade neporušené (pokladám ho za srdce stability akvárka, takže zásahom doňho sa snažím úplne vyhýbať).
Čo sa týka trpezlivosti, myslím, že to je nevyhnutná vlastnosť každého low-tech akvaristu. Cieľový vzhľad pre mňa nie je prvoradý, užívam si aj cestu k nemu

Na tom koreni by mal byť Anubias barteri "Nana Micro" z akvalandu, aj keď vzhľadom na veľkosť jeho listov mám podozrenie, že je to obyčajná "Nana" alebo niečo podobné, bol som trochu sklamaný, keď mi to prišlo...