Rád by som sem postol svoje aqua, momentálne sa len zaúčam takže prosím brať ohľady.
K aqua som sa dostal akosi narýchlo. Moja priateľka dostala od známych aqua značky Superfish 40 (panoramatické). Bolo to k narodeninám čiže rybičky sme si volne mohli vybrať. Tým sa dostávame k osadenstvu. Je to jeden samec bojovnice pestrej, 5x neónka.
Na začiatok ani páru ani slychu o chovaní rybičiek čiže umelý kvietok (až jeden kus

Aqua doma, kamene som prevaril (áno urobil som to), nasypal, "zasadil rastlinku" nechali sme filter chvíľu bežať a šup tam s rybkami.Ooo jasné požili sme špeciálnu vodičku, LeukeStart (dostali sme). Super paráda hotovo, rybičky plávajú filter ide termostat asi tiež (nemal som teplomer).
Ok poďme sa na nete pozrieť čo sme vlastne dostali. Hneď prvých pár odkazov poukazovalo na to že tie ryby tam ešte nemali byť až za niekoľko týždňov a rastlinky nejak chýbajú

Dokúpil som teplomer (hurááá), kúpil som tetra test GH/KH ale žiadne prípravky pre úpravu vody pretože nemali a rastlinky žiadne pretože nemali len pre cold water (malé mestečko po ceste do páce).
A áno v tento čas som vo svojich volných chvíľach študoval akvaristiku na plné obrátky a pokúšal sa dať rybkám čo len viem.
Rybičky vyzerajú úboho, je ich celkom 5 z toho sa 4 neónky schovávajú pri dne a v podstate nevystrkujú hlavu.
Prišiel víkend a ja som dostal možnosť ísť do akvaristiky. Kúpil som jeden podvodný vysávač ( rúra na konci ktorej je zvon, pri boku zvonu je menšia rúrka na prívod vzduchu, hore textilný vak do ktorého padá bordel), ďalej okysličovač, kameň k nemu, 4 neónky a 3 rastlinky, dve väčšie zelené a jedna útla hnedá (mená si fakt nepamätám).
Po pár dňoch neónky vliezajú, bojovník pláva, test vody ukázal pekné hodnoty Ph a Kh.
Asi o týždeň neskôr sa začína voda mútiť (ešte vždy vypíname filter na noc

A tak som tu. Prišiel víkend, kúpené čerpadlo Jet-Flo 75 Elite, pridaná špongia do filtrovej náplne (oboch), testové prúžky 6in1, test amoniaku (neviem nakoľko bude spoľahlivý je to taká visačka do akva, neskôr pridám foto), okysličovač, jedlo pre neónky (granule, doteraz som používal tie lisované lupienky či čo to je "tropishe folk"), jeden prísavník.
Ryby som vylovil vodu vypustil, kamene uvaril spolu "okrasnými predmetmi" (gýč jak hrom ale podla priateľky je to pekné), nová voda oba filtre v prevádzke, pridaná "super zázračná vodička leuke start", ohrievač a všetko ostatné. Spravený test 6in1 všetko sa zdá byť v poriadku. Voda usadená ryby vpustené a to najdôležitejšie, jeden filter je ponorený čiže pôjde non stop, a druhý je nad hladinou (jet flo) a pôjde keď nespíme.
Takže momentálne je tam 8 neoniek, jeden bojovník a prísavník.
Viem zaslúžim si asi ukameňovanie za toto ale ja sa fakt snažím, a chcem sa zaoberať akvaristikou, jasné že neskončím s tímto akváriom, momentálne však nemám miesto na väčšie. Fotky dodám.
Mal by som aj pár otázok k skúsenejším členom fóra:
Ako často mám čistiť filter?
Ako často mám merať vlastnosti vody pomocou prúžkov a pomocou testu?
Ako často vysávať?
Mám nechať bežať oba filtre či stačí jeden? A ktorý?
Také menšie info filter Superfish obsahuje uhlie, mám vybrať to uhlie? Pretože tie keramické krúžky tu určite nezoženiem (nie v tomto meste).
A bonus na koniec pri vyberaní kamienkov som našiel slimáka, nechal som si ho dúfam že som nespravil zle.