merci napísal:Takze mam v tom perfektny chaos :?
Tiez potrebujem 2 trubice dlzky 90 cm, precitala som si vsetko co bolo o tom napisane, rozhodla som sa pre Osram, lenze nazory sa uplne rôznia, kazdy odporuca inu - 830,840,860, Flora... Vie mi niekto definitivne poradit, ktore by boli najlepsie??? Hlavne pre rastlinky... V tych technickych parametroch sa nevyznam :(
Na zaciatok by som povedal toto. Rozdiel vplyvu spektra medzi 830, 840 a 860 na rast rastlin je uplne zanedbatelny. Dolezite su dlzka svietenia, intenzita svetla (inak povedane pocet trubic) a parametre vody. Vela ludi moze tvrdit ine, ale ja fungujem prave na 840/860/Fluora uz 3 roky a rastlinky rastu ako dive. Podotykam, ze mam tvrdu bratislavsku vodu bez dalsieho upravovania a o akvarko sa vyrazne nestaram.
Dalej je to uz iba otazka farebneho podania.
Ak chces mat akvarko osvetlene uplne na zlto tak daj 830. Ak na studeno bielo tak daj 860 (resp. tieto nove su uz 865). Na mna tato farba posobi chladno. Ak chces kompromis tak pouzi 840. (podla mna tato farba dava taku prirodzenu farbu akvarku).
Tieto vsetky odtiene sa mozu kombinovat aj s Fluorou (cislo je 77) cim do celkoveho osvetlenia vnesies vyrazny ruzovy odtien. Treba si vsak uvedomit, ze Fluora ma iba cca 40% svietivosti ostatnych odtienov. Cize ak chces viac svetla pre rastlinky a mas moznost pouzit iba dve trubice, tak s Fluorou moc neuvazuj.
Ja osobne by som pouzil nasledovne kombinacie:
830+840 pre farbu na zlto,
2x 840 pre taku prirodzenu slnecnu farbu,
840+860 pre taku slnecnu viac do biela,
2x860 by som moc nedoporucoval,
2x830 ak by si chcela vytvorit dojem napriklad takej bazinatej vody kde sa rozkladaju zvysky rastlin.
Napriklad u mna to vyzera takto (popis je pri obrazkoch)