Paprade v akvariu



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Paprade v akvariu

Odoslaťod azet » 04 Sep 2006 11:19 am

Sice je tu uz jedna davna tema, konkretne na rastlinku Microsorium pteropus, avsak ma napadlo otvorit novu, vseobecnu, venujucu sa papradiam, kedze sa casto stretavam s rovnakymi otazkami. Vychadzal som z toho, ze sa jedna o rozsirene a oblubene rastliny...

Predstavoval by som si, ze by tu mohli akvaristi supnut fotky a skusenosti s pestovanim roznych druhov papradi v akvariach.

Ja tu dam kratke postrehy na microsorium a boblitis.

Este na adminov/moderatorov - pokial uznate tuto temu a prispevok za nevhodny, kludne ho zmazte, resp. presunte ak to ma vacsi zmysel v niektorej inej teme...ciastocne sem vlozim text, ktory som posielal cez SS:

"tajny" typ: ked zariadujes akvarko a davas tam nove paprade, takcitak odporucam listy obsmykat, az na par najmensich - pretoze pri zmene vody listy pomaly uhynu a musia sa vytvorit nove. na starych listoch sa okrem toho vytvaraju riasy a pod. okrem toho scerneju a vyzeraju neesteticky. korene privazes pomocou drotika alebo stahovacej pasky o koren, alebo kamen. da sa aj zakliesnit do kamena, korena resp. inej dekoracie.

stare listy microsoria sa mozu dat do inej malej nadrze a pri ako tak dostatocnych podmienkach sa na nich vytvori milion malych rastliniek. cize stare listy maju cenu. niekedy sa aj predavaju. to vsak neplati o bolbitise. stare listy pomaly odumru a dcerske rastlinky sa nevytvoria - nenechaj sa nachytat. tu je potrebny koren!!!

korene bez listov mozu pomaly rast a prezivat uspesne aj niekolko rokov. (vlastna skusenost). po "instalacii" stareho korena do noveho vhodneho prostredia sa zacne zakratko - niekolko dni - tvorit mnozstvo malych listkov vyrastajucich z korena.

tolko v skratke. doplnim o fotky a dalsie informacie.
Naposledy upravil azet dňa 04 Sep 2006 13:38 pm, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Reklama

Re: Paprade v akvariu

Odoslaťod caloghero » 04 Sep 2006 12:32 pm

azet napísal: stare listy microsoria sa mozu dat do inej malej nadrze a pri ako tak dostatocnych podmienkach sa na nich vytvori milion malych rastliniek. cize stare listy maju cenu. niekedy sa aj predavaju. to vsak neplati o bobitise. stare listy pomaly odumru a dcerske rastlinky sa nevytvoria - nenechaj sa nachytat. tu je potrebny koren!!!


micorosorium sa zvycajne instaluje na koren ci na kamen, moze sa po case stat, ze ho uz nedas dole? napr. vytvoril si taku korenovu sustavu, ze je do svojho domu doslova zarasteny? :roll:
mna by zaujimalo ako sa tvoria tie male rastlinky, daju sa potom vyuzit napr. na zalozenie noveho korena?
tesime sa na fotky ;)
Obrázok používateľa
caloghero
Moderátor
 
Príspevky: 1058
Obrázky: 17
Založený: 13 Jan 2006 20:39 pm
Bydlisko: Velky Kyr

Re: Paprade v akvariu

Odoslaťod azet » 15 Sep 2006 19:12 pm

Obrázok

na tomto obrazku som zachytil drevo obrastene korenmi microsoria. drevo bolo 2 roky v krevetkovom akvariu takmer bez svetla a listy boli komplet objedene. korene microsoria prezivali bez listov a extremne pomaly rastli.

foto zobrazuje microsorium windelov vlozeny do dobrych podmienok po dvoch tyzdnoch. ako vidiet, rychlo obrastol riasami, ale korene sa zobudili zo spanku a tvoria sa uz nove cerstve listky. ratam, ze tak o 2-3 tyzdne listy zhustnu a riasy sa vytratia.
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba

Re: Paprade v akvariu

Odoslaťod Raviolka » 17 Sep 2006 14:55 pm

Jen tak dál, taky čekám na fotky :wink:
Ale přidám svoje zkušenosti - nikdy jsem před zasazením nové rostliny (jak Bolbitis, tak Microsorium) listy neodstraňovala a vzpomínané zařasení nebo sčernání se neobjevilo. Žádné problémy jsem se starými listy neměla, takže bych s tvojí radou nesouhlasila. Někdy původní listy odumřely, ale trvalo to nějakou dobu a bylo to postupné - na jiných rostlinách už se drží rok dva. Škoda dát listy pryč, na to máš vždycky čas později, kdyby náhodou...
Tvorbu nových rostlinek na listech Bolbitisu jsem viděla na vlastní oči - je to méně časté než u hnědovek, ale stává se to (Christel Kasselmannová píše "selten")...
Poslední připomínka, doufám, že to nebudeš brát jako puntičkářství. To čemu říkáš kořen je rhizom... osobně mi to trochu vadí, protože si kořen představuju jinak, a potom spojení "korene priviazes o koren" zní divně.
Obrázok používateľa
Raviolka
 
Príspevky: 2578
Obrázky: 68
Založený: 18 Feb 2004 15:06 pm
Bydlisko: Ostrava

Re: Paprade v akvariu

Odoslaťod azet » 17 Sep 2006 15:52 pm

caloghero ze:
micorosorium sa zvycajne instaluje na koren ci na kamen, moze sa po case stat, ze ho uz nedas dole? napr. vytvoril si taku korenovu sustavu, ze je do svojho domu doslova zarasteny?
mna by zaujimalo ako sa tvoria tie male rastlinky, daju sa potom vyuzit napr. na zalozenie noveho korena?


jasne, ze rastlina moze prirast na podklad pomerne silno. ale korene nema z ocelovych laniek, vzdy sa da odstranit... :idea:

k druhej otazke. samozrejme. z listu zacnu vyrastat drobne rastlinky. najprv "zarodok" isteho pakorena (takp. rozmnozovacie organy - "sori". z nich sa potom vytvori zaklad rhizomu - dakujem raviolka, pojem je mi znamy, avsak ako vidis, odpovedal som na elementarne otazky, tak som zvolil radsej ludovejsiu terminologiu). potom sa zacnu tvorit male hnede korienky a pre paprade typicky zakrutene listky. casom sa stary list rozlozi, rastlinka sa uvolni vznasa sa az kym sa nezachyti na vhodnom podklade a rastie. pozri foto, sice fotene telefonom, ale vidiet dve male rastlinky.
Obrázok

raviolka ze:
Tvorbu nových rostlinek na listech Bolbitisu jsem viděla na vlastní oči


no ja nie. ak je moznost, rad by som to videl na fotke. nezazil som to, ale moze byt...
Obrázok používateľa
azet
 
Príspevky: 848
Obrázky: 15
Založený: 17 Feb 2003 18:13 pm
Bydlisko: ba


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.