pár otázok do začiatku



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

pár otázok do začiatku

Odoslaťod andrej14 » 25 Aug 2019 22:48 pm

zdravím, predom, som tu na fóre nový, nejakých tých pár rokov dozadu ako puberťák som mal akvárko , 54 l prevažne s labyryntkami( rajovce, guramy, párik bojovníc, nejaký ten prísavník .filtrované bublifukom, bez ohrevu, svetlo bolo nejaká stolová lampa čo zrovna bola po ruke . akva mi fungovalo tak 4-5 rokov , rastliny prevažne kryptokoryny či jak sa to píše a nejaký ten mach ( v názvoch rastlín sa fakt nevyznám), a teraz k otázkam, nepovažujem sa zrovna za nejako skúseného akvaristu, rozoznám nejaké tie ryby , aký taký prehlad mám čo je čo, čo nie viem si dohladať v literatúre/na nete, čo to som si tu preštudoval tu na fóre, a začínam mať pocit že mať akvárium je skoro ako jadrová fyzika, a nechápem teraz spatne ako mi to akvárko mohlo fungovať v tých rokoch keď som o tom nevedel skoro nič , prevaril som tam potočný štrk a šlapalo to rastlinám sa darilo nestíhal som prestrihávať , ryby sa treli, alebo ako to nazvat pri labyryntkách no neriešil som to , ale z toho usudzujem že sa nemali zle, a teraz k mojej úvahe , pri zakladaní akva som sa tu dočítal že je prakticky nutný substrát pre rastliny, nejaké to hnojivo k tomu , ideálne aj CO2 k tomu , nadupaný filter s prietokom, presnú dobu svietenia a podobne , že inak je to predurčené k nezdaru , proste mi to príde pretechnizované až sa zamýšlam či sa do toho púšťať a nadobúdam pocit že o tom viem figu .
Preto by som chcel poprosiť o nejaké zhrnutie toho čo je to "must have" a čo sú už len také tie fičúrky na ulahčenie si, zjednodušenie a podobne , pretože som tu toho prečítal tolko, že sa aj bojím či sa mi vobec niečo ujme v obyčajnom štrku , bez toho aby som nemal atómový reaktor pod akvárkom.Či som mal proste len šťastie pred tými x rokmi , alebo sa tu z toho proste robí taká veda(nemyslím ofenzívne), samozrejme bavíme sa tu o akvariu pre potešenie , nie na chovné kusy a množenie.

teraz k tomu čo mám v pláne :
dostalo sa mi pod ruku 112l akva diversa s oblým predkom 80x35x40, tetratec ex 700 ( moja prvá skusenosť s vonkajším filtrom) nejaký no name 100w ohrievač , napodobne no name 24w led svetlo 7500K, dno som chcel povodne z nejakých okrasných štrkov (1-3 zrno), pozadie po staru robené , nejaká kombinácia koreňov a kameňov, pravdepodobne na plexy lepené,vkladané dovnútra
čo sa týka osadenstva povedzme 2 pary gurám,rajovec 1+2,bojovnica 1+2, predstava je viac menej totožná ako som spomínal hore , s tým že by som rád niečo nápadnejšie na spodok akva, s tým by som potreboval poradiť , či nejaké mrenky, sumčeky alebo tak, rastliny viac menej podla toho k čomu sa dostanem , zatial som ich nejako neštudoval .

nakolko po treštudovaní fora som z toho ešte vačší jeleň ako som bol na začiatku , bol by som rád keby na to niekto mrkol očkom , prípadne dal typ čo a ako s tým čo mám , čo prípadne nahradiť vymeniť , alebo doporučiť rastliny a tak .
Ak to niekto dočítal až sem tak sa ospravedlňujem za dlžku , a díky za nejaké tie typy
andrej14
 
Príspevky: 2
Založený: 25 Aug 2019 22:04 pm

Reklama

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod Raos3berny » 26 Aug 2019 09:07 am

Raos3berny
 
Príspevky: 16
Založený: 18 Apr 2019 22:00 pm

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod matus.galan » 26 Aug 2019 10:54 am

Ahoj, ja len tak v rychlosti,

Filter nie tetrax ex 700 to je stary model, ked tak tetraex 800

Ohrievac no name? Nema zmysel riesit nejake ni name ohrievace. Ak ti zacne kurit a nevypne sa potesis sa alebo nebude kurit vobec. Ohrievace niesu drahe ani znackove takze eheim a podobne.

Svetlo neoriginalne, uz aj znackove su za normalnu cenu, Chyhiros, Sinkor a podobne.

Strk, to uz je na tebe co si vyberies kedze kazdy ma vlastny vkus. Ide len o to ci chces prirodny look alebo nieco gycove.

Kamene a korene podla mna zbytocne lepit na plexi, ak ich dopredu nechas namocene tak pekne klesnu, zalezi ci pojdes do fingewood/spider wood alebo do mangroowe pripadne mopany je uz na tebe.

Prakticky akva robis bud biotopove takze sa snazis replikovat prostredie ryb alebo mix.

Ryby, bojovnice urcite nie, bud to chod amerika, azia atd ale nemuxij ryby roznych kontinentov nehovoriac o tom,ze bojovnica bude spokojnejsia v mensim akva, dobre zarastenom, slaby alebo ziadny prud, zakryte akva, dalej he mozne ze ti ich budu mrenky okusovat...

Takze si prestuduj ryby ktore by si chcel, prestuduj si ich poziadavky ako pocet, prostredie, teplota vody, hodnoty vody.

Rastliny budes volit tiez podla narocnosti a podla financii.

Takze za mna tolko.



Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod Seraph » 26 Aug 2019 11:30 am

za mna:
ohrievac: ti absolutne netreba pokial nebyvas v pivnici a nebudes mat ryby, ktore by mali nejake naroky na teplotu vody. V beznych bytovych podmienkach som ohrievac (zo setu) vyhodil po 3 mesiacoch pouzivania a absolutne mi ho netreba....

Co sa substratu tyka: podla seba, ak chces nejaky fajn kde sa rastlinkam bude darit tak kludne nieco co obsahuje ziviny....za mna odporucam platinum soil, dobre sa s nim pracuje akurat prve dni trosku castejsie sa meni voda aby nebol prebytok zivin, ale ak chces len obycajny strk tak no problem (ja som zase na tie substraty skor - amazonia, platinum soil apod.)

CO2 netreba ak nebudes riesit narocne rastliny, kobercovky apod.....napriek tomu to rastlinam pomaha a cca pred pol rokom kde som sa naucil co a ako som presiel na burciak (voda, drozdie, cukor, uz mam celkom spravny pomer, raz za dva tyzdne namiesam, napojim na hadicku a maly atomizer a rastlinkam sa dari lepsie........ https://www.aliexpress.com/item/3291398 ... b201603_53

externy filter je super vec, po kupeni setu som asi po roku presiel a prvotne obavy su prec a uz s nim dokonca viem aj pracovat (cistenie, hadice apod.) - clovek sa uci rychlo....

ak mas nejake kamene a korene ako pises, so substratom spravis sem tam nejaky kopcek a nejak paradne usporiadas, nasadis rastliny do mokreho substratu a potom napustis, tak moze byt parada...len treba uz mat korene mocene, aby nezacali plavat, klduen pred zakladanim akva nech su vo vedre aspon 2 tyzdne....
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod vincent van gogh » 26 Aug 2019 12:46 pm

Jedna otázka na začiatok?

Prečo to neurobíš tak, ako pred pár rokmi, ked si bol puberták? Ked si nevedel skoro nič a všetko šlapalo?
Mal by si po problémoch a necítil by si sa ako jeleň. Takýto jednoducý štýl robí a bude robit plno ludí.
Obrázok používateľa
vincent van gogh
 
Príspevky: 1683
Založený: 28 Sep 2013 12:21 pm
Bydlisko: BA

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod andrej14 » 26 Aug 2019 21:36 pm

Vincent : Ano , plán bol taký , ale úprimne po prečítaní rád tu na fore som zostal na pochybách či sa do toho pustiť povedzme tak zjednoducha, alebo obuť sa do toho , zohnať substrát , CO-čko a podobne .Povedzme že to nechcem odfláknuť a keď už som sa na to dal , tak aby to stálo za to .

Seraph: koreňe už odmáčam pár dní , skor mi išlo o to aby som si urobil z toho pozanie, nie preto že by mi uplávali, mám takú predstavu v podstate 3D pozadia.

Matúš: Ono ide o to že filter už mám doma, viac menej výber podla toho čo som sa tu dočítal a čo som zohnal, to svetlo aj s ohrievačom mám proste od známeho , ešte mi to ale nedoniesol , preto neviem čo je to zač presne,k rybám , mám za to že všetky labyryntky čo som spomenul boli ázia, ak sa nemýlim , tak tam by to mohlo fungovať , a k tým mrenkám ,sumčekom, to bol skor zatial prvotný nápad s čím potrebujem poradiť , čo by bolo vhodné k tým labyrintkám na spodnú časť akva,dúfal som že by mi niekto vedel poradiť aj z vlastnej skúsenosti , aby fungovali tie druhy spolu dlhodobejšie. Napadlo ma napríklad aj labeo, ale asi by sa mu nepáčilo úplne v takom malom akva napríklad.

ešte k tej vode, ako moc je nutné riešiť tie parametre vody ? nikdy predtým som to nemeral neriešil , max nechal odstáť vodu .
andrej14
 
Príspevky: 2
Založený: 25 Aug 2019 22:04 pm

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod matus.galan » 27 Aug 2019 20:36 pm

No nepisal si,ze uz co to mas takze reagoval som skor na to,ze ides nakupovat. Ak to uz mas tak to skus s tym co mas a priebezne potom uvidis ci treba nieco obmienat alebo nie.

Ohrievac si hlavne otestuj, ja mam zatepleny barak ale na noc kurenie vypiname na cca 20c v obyvacke takze ja mam ohrievac na zimu pusteny kedze chcem mat v akva stale 25c min. Takze si treba pozriet ci ti vystaci na tvoj objem.

CO je podla mna zbytocne kedze pekne zarastene akva moze byt aj bez samozrejme,ze zalezi aj od toho svetla co tam bude ktore nevieme ake bude ak ho uz mas.


Odoslané z môjho iPad cez Tapatalk
Obrázok používateľa
matus.galan
 
Príspevky: 2421
Obrázky: 0
Založený: 02 Feb 2015 19:59 pm
Bydlisko: KE

Re: pár otázok do začiatku

Odoslaťod Seraph » 28 Aug 2019 09:33 am

ak to teda je Tetratec EX 700 (co je myslim ako pisal matus nejaky starsi model, tie nove uz maju znacenie Plus)
aj ked ho nepoznam, tak si uplne nie som isty ci na 112l akva bude dostatocny.....sam som svedkom toho, ze mam doma Tetra EX 600 Plus v 54l a aj v mojej teme som pisal, ze prietok je tak akurat a to som musel po 2-3 tyzdnoch komplet cistit filter i hadice lebo voda len vytekala z neho....
ale skusit to mozes, len to bude malo a ked sa zanesie......
Obrázok používateľa
Seraph
 
Príspevky: 1177
Založený: 16 Sep 2015 21:48 pm
Bydlisko: Prešov


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.