Tak nieco malo ku Mrenke Duhovej..
Obyva zatienene potoky Sri Lanky a maximalna velkost tejto rybku je 5cm.
Samci su krasne cerveni,az cervenofialovi,kdezto samice su nenapdane hnede s vyraznym tmavym pasom pozdlz tela.
Mrenka duhova sa citi dobre v nie priliz presvetlenych akvariach,dobre zarastenych ,s dostatkom ukrytov v zatienenych miestach.
Samci si radi vzajomne imponuju a bojuju spolu casto aj niekolko hodin...Niekde sa pise,ze taketo zapasenie nieje nebzpecne,ze si neublizia,no ja by som toto tvrdenie rad vytkol. Moji samci pri takomto santeni si povytrhavali supinky a zacalo to miesto plesniet...Tak isto aj vo vytieracke,ked samec sa dobijal na vytieranie samicke,tiez jej povytrhaval nejake tie supinky a tiez zaplesnela. Samozrejme rychla pomoc je vyvar z jelsovych sisek a sucheho duboveho listia,ktore sa vleje do kavaria. voda dostane mierne nahnedlu cajovu farbu. Plesen za sva dni zmizne . Kedze je zname ,ze jelsove sisky a dubove listie posobi dezinfikacne a ako prevencia pred vela chorobami ako napriklad plesne,kozni skodcovia. Tak tiez obsahuju humidi ktore su v akvariu mimoriadne potrebne. Takze je mat dobre vzdy nejake dva,tri sisky a paru listov v akvarku vzdy...Dokonca je to vyborna potrava pre krevetky,prisavnikov,slimakov a vela dalsich zivocichov.
Uz z prirody je znamych vela farebnych variant tejto mrenky.
K chovu tychto rybiek sa hodia vacsie akvaria,s vodou stredne tvrdou ,ph 6-7,teplotou 25-27stupnov celzia.
Roznozovanie:
Rozmnozovanie je pomerne lahke,dokonca sa same rozmnozia v spolocenskom akvariu,ak je husto zarastene castokrat preziju niektori jedinci z poteru. Je tu aj moznost ich rozmnozit v tzv. vytierackach. Tu by som znova poznamenal,ak nieje samica pripravna na vytieranie,samec jej moze povytrhavat supinky,popripade ju uhnat (vlastna skusenost) velmi vdacne sa vytru v cistej vode (u mna Deionizovana voda,alebo destilka a odstata vodovodna voda v pomere 1liter destilky na 3litre vodovodnej) so spletou rastin,napriklad hust javskeho machu alebo Červenavec plavajuci (ja pouzivam cervenavec). Velmi dobra je aj vytieracia sietka,cez ktoru prepadnu menej lepive ikry na dno a samica ich tym padom nepozerie,kedze samice maju tu tendenciu pri akte so samcekom ako vypusti ikry hned sa otoci a chyta padajuce ikry. Teplota by mala byt cca tych 26-27 stupnov (ja mam 27). Po vytreti parik odlovime,nechame pustene vzduchovanie aby nam ikry nezaplesneli a bola dostatocna cirkulacia vody a prekyslicenia ja pouzivam klasicky penovy filter,v ziadnom pripade klasicke filtre. Taktiez nieje na skodu prikvapnut jednu kvapku arciflavinu. odsat zbydky jedla,popripade necistot z dna,zaplesnete ikry hned odstranujeme. Vymena vody je velmi dolezita kazdy den (ak mate 15vody v nadrzi,tak vymente cca liter az dva samozrejme voda musi byt natemperovana na priblizne rovnaku teplotu a aspon 24h odstata) tu by som este poznamena,ze nieje velmi dobre davat do vody pripravky na odchlorovanie,poter moze byt na to nachylny (osobna skusenost). Prvy poter sa liahne po 24 hodinach niketorym to moze trvat dlhsie. Z jedneho trenia zvykne byt do 200 mladych,ale ptreba pocitat aj so stratami. Poter po dobu 2 mesiacov neprelovujeme ,je velmi haklivy. Krmit sa moze cerstvo vyliahnutymi ziabronozkami,mikrami,prachovym krmivom,alebo tekutym pre poter. neskorsie uz bude prijimat vlockove kromivo a podakuje sa Vam aj za prazenu,alebo zivu potreavu... Ja osobne krmim mikrami,je to velmi vdacne zive krmivo po ktorom maju rybky vsetko co potrebuju a idu sa za tym roztrhat,a je velmi lahko chovat doma mikry
Tak tolko k mrenke duhovej,ak som nieco vynechal,alebo mate ine postrehy, popripade ma chcete v niecom opravit ,nech sa paci