pH Meter/Konduktometer



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 24 Jan 2018 22:43 pm

Pásiky sa mi pomalí míňajú, tak rozmýšľam nad kúpou pH Metra, alebo Konduktomera.
Čo je lepšie, alebo aký?
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Reklama

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 25 Jan 2018 11:10 am

Tak som si o tom trošku počítal.
PH meter sa kalibruje na 4ph a 7ph podľa porovnaní hodnôt zisťuje PH v inom roztoku, na meranie potrebuje rozpustene latky vo vode, preto destilku nevie odmerať. Minimálne raz do mesiaca treba prekalibrovať a dokupujú sa kalibračne roztoky, časom sonda odchádza.
Konduktometer ten meria vodivosť, destilku vie namerať presne niečo kolo nuly, ale pri dodaní soli už ukazuje vraj blbosti. Ale na RO + minerál je presný.
Tak že asi ostanem u tých JBL pásikoch 6+1... Majú vraj najľahšie odčítavaniu stupnicu, aj keď to ph sa odčítava ťažko +-0,5, ale podľa celkovej a uhličitanovej tvrdosti sa da odhadnúť na čom som.
Mam ešte jeden pásikoví test čisto na PH https://www.kompava.sk/p/indikacne-papi ... -mocu#1127 Ten mi ukazuje že mam v akva PH 6,4. Rozdiel od pasika JBL6+1 je 0,5, ten ukazuje niečo kolo PH 7, tak že +- autobus...
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod ASCARI » 25 Jan 2018 19:30 pm

Ja som mal ph meter Adwa ad 100 a bola to najväčšia hlúposť akú som kedy kúpil. Kalibrovať to bolo treba pred každým meraním a aj tak oproti kvapkovým testom ukazoval nepresne. Najprv mi prišiel s rozbitou sondou takže som musel najprv reklamovať a druhý prišiel OK ale meral na H... Myslím že som to tu na fóre už niekedy dávno písal.
Mám aj tie JBL pásiky ale na tých sa mi ťažko rozoznáva, neviem ako tebe. Reálne ten pásik používam na NO a GH. -tiež už nekúpim.
Ja na PH používam kvapkový Tetra test, je tam dobré spektrum farieb a ph meria od 5 do 10. Daj do gugla "ph test tetra" a hodí ti ten obrázok. Ja mám Tanganiku tak potrebujem kolo 8.
Obrázok používateľa
ASCARI
 
Príspevky: 244
Obrázky: 51
Založený: 02 Nov 2006 12:18 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 25 Jan 2018 20:58 pm

Pravé to odčítavanie je nepresná somarina, napríklad mi hodí toto Obrázok
A hod si mincou aká je to farba PH... Tetra test vyzerá že zelena pod 7 a modra +7,5 a typni si +-1pH...
Mam pásiky s lekárne a tie mi ukazujú presne na tej istej vode pH 6,4 a JBL cca 7pH neprestnosť pasika... ani keď porovnám test s testom, tak to nesedí, tak že ani oni nie sú presne, k tomu problém s odčítaním. Chcel by som niečo presne aspoň na 0,2 nech viem čo sa mi tam deje po pridaní rašeliny do akva.
Najviac ma zaujal tento merač https://www.kupteraz.sk/gabriel/eshop/3 ... r-PH-009-I
Je jednoduchý stačí vedieť pH akejkoľvek tekutiny a šrubovákom ho nastaviť, ale či sonde po mesiaci nezačne hrabať v bedni a skákať 2-3 pH kto vie.
Prehrabal som cely net, ale nenašiel som nič čo by tu hodnotu garantovalo aspoň s 0,2 odchýlkou.
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Hora » 25 Jan 2018 22:04 pm

Stabilne ponorena sonda pH controlora,ktora riadi spinaciu zasuvku je urcite lepsie riesenie,nielenze ukazuje hodnotu pH,ale hlavne udrzuje tebou stanovenu hodnotu a nekolise s nim.Ale su sondy a sondy,v cenovych rozdieloch niekolko desiatok eur.Kalibracia nie je veda a zaberie do 15min.
Ked uz uvazujes vazne,do tych vreckovych nechod.Ja zatial bezim na prvej sonde,ktora ide 15mesiacov,ale prave som objednal zo zvedavosti sondu z Ali za 6.30,som zvedavy,co to bude za kvalitu,kolko vydrzi objektivne udrzovat chcene pH.Ale aby si vedel,ze neukazuje hlupe hodnoty je vhodne mat na kontrolu aj kvapkovy test,pasik je na tento ucel nevhodny a DC ti napovie,len ci mas dostatok rozpusteneho CO2.
Raz za cas kontrolujem pH kvapkovym JBL(ten presnejsi 6-7,6) a hodnota sedi s displayom controlora.To zariadenie je super k setu,aj ked stoji viac,ja nelutujem tie eura.Kupoval som ho z Akvalandu,ja som mal stastie na dobry kus a sonda kvalitne zabalena v roztoku,ako ma byt.Ziadne vyschnute tyčky z ebay.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1839
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 25 Jan 2018 23:27 pm

A čo by si tak odporúčal kúpiť. Čo som tak pozeral po nete všetky sa mi zdajú rovnaké. Neviem sa s toho vysomáriť...
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod newsted » 25 Jan 2018 23:42 pm

Ten zlty najdes aj na ebay a stoji za houno. Ak chces kvalitnejsiu, musis utratit €. Kvapkovy postaci. JBL robi aj tie pasikove, ktore hodis cez appku na fone, mera to dost presne. Pozri na second hand controller ako radi Hora. Ja mam JBL phControl a je to luxus (akurat nutnost kalibrovat kazdy mesiac je frustrujuce).
Obrázok používateľa
newsted
 
Príspevky: 357
Založený: 04 Máj 2008 18:22 pm
Bydlisko: Galway, Irsko

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Macadlo » 26 Jan 2018 00:48 am

Ten zlty merac kupis na ebay za 6 euro a stoji fakt za prd. Ja mam na pH Adwa AD11 pouzivam ho tak 2x za tyzden 5-6 merani uz zhruba dva roky a zatial uplne v pohode nakalibroval som ho raz ked som ho kupil a odvtedy frci a meria velmi presne. Obcas overim v kalibracnom roztoku ci je vsetko ok a nikdy neukazal zle. Na vodivost mam Adwa AD31 ten pouzivam skoro denne 12 - 15 merani a za dva roky som ho 2x kalibroval - ked bol novy a potom po roku a pol ked som do neho kupil novu sondu za 10 euro. Taktiez ho obcas strcim do kalibracneho roztoku a preverim a taktiez vzdy ok. Tie pasikove a kvapkove blbosti by som do ruky uz nevzal. Teda mozno tak keby som choval gupky. Sorry ak som sa niekoho dotkol.
Obrázok používateľa
Macadlo
 
Príspevky: 397
Obrázky: 84
Založený: 02 Okt 2005 14:01 pm
Bydlisko: Nová Dubnica

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Hora » 26 Jan 2018 01:18 am

snajprik napísal:A čo by si tak odporúčal kúpiť..

S prenosnymi metrami nemam skusenost.Vygoogli si ceny tych Adwa a, porovnaj.
Ked sa rozhodnes pre controler a sa pytas na konkretny druh,som ti pisal odkial som bral,maju len tento typ a som spokojny.najdlhsie som nekalibroval tri mesiace a odchylky minimalne pri opatovnej kalibracii.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1839
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod ASCARI » 08 Feb 2018 10:21 am

Vidíš, máš tu dve rôzne skúsenosti na tie prenosné, mne tá adwa vôbec nefungovala a Macadlovi funguje perfektne, ako píše vyššie. Sám sa rozhodni či ti to vôbec treba.
Ja som zistil že mi PH stačí odmerať 6x za rok :-) a na to použijem ten kvapkový čo som písal.
Obrázok používateľa
ASCARI
 
Príspevky: 244
Obrázky: 51
Založený: 02 Nov 2006 12:18 pm
Bydlisko: Lučenec

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 08 Feb 2018 11:25 am

Mne PH meter tiež by netrebalo, keby som nevymýšľal :mrgreen: Len som bol zvedaví či môžem chovať tigre krevetky, alebo nie.
Podľa testov mi vyšlo že nie... Aj keď skoro všetky parametre im viem zabezpečiť ako GH, 8 KH 3, NO2 0, NO3 0, ale čo sa týka Ph používam štrk s obsahom vápnika a ten keď don nerýpem drží stabilne Ph na 7,4 pri pokuse skysliť vodu vápenec zareagoval, že to letelo na 7,8Ph.
V druhom akva používam filtračný piesok a tam sa mi Ph pohybuje kolo 7,2. Teoreticky keby som vymenil v akva vápenatý piesok za filtračný bez vápnika, dalo by sa to zraziť na cca 7 Ph stabilne.
Macadlo mi radil ebi gold substrát, ale mam problém s nádržou a to, že je vysoká 60cm. Musím nejako využiť priestor do výšky, tak že korene, kamene, terasy a vstupná voda 7,9Ph s jemnou úpravou (tu treba nutne PH meter), tak že by som ten substrát do mesiaca odpálil, aj keď je super, ale nie do mojich rúk...
Teraz sa u mňa Ph meter nenudil, veľa veci testujem a meriam, behám i s octom a kontrolujem kamene či nešumia.
Plán postaviť veľké spoločenské krevetarium (red rilly, tigre, dlhoramenne, filtrujuce, japonica) s par razborkami, tetrami ohnivými, rôznymi slimákmi, v hlave sa pomaly rysuje, ako by mohol vyzerať, lenže to chce ešte veľa merania a zháňania aby výsledok stal za to, minimálne mesiac...
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Hora » 08 Feb 2018 14:06 pm

snajprik napísal:čo sa týka Ph používam štrk s obsahom vápnika a ten keď don nerýpem drží stabilne Ph na 7,4 pri pokuse skysliť vodu vápenec zareagoval, že to letelo na 7,8Ph.

dokonca vieš,že máš tam vápenec je protikladné tlačiť s CO2 pH dole,len si zvyšuješ tvrdosť,lebo vápenec sa lepšie,rýchlejšie rozpúšťa okolo 7 a nižšie,aj alkalita je 3dGh,čo má kolísavú odozvu na stabilnejšie pH
-vymeň vápencový štrk a máš naveky pokoj,s tým pH metrom máš meraciu robotu,keď sleduješ hodnotu aj niekoľkokrát denne
-s kontrolorom a sondou ak prejdeš denne 30x okolo akva,tak vidíš koľko tam je a drží si pH bez výkyvov
Koľko dáš za lepší prenosný merač? 50€? Kupuješ na viac rokov,tak by som priplatil za kontrolor.Newsted povie,že je to luxus.No určite hej,že sa netreba babrať s ručným meračom,ale hlavne pre ryby a krevetky je stabilné pH prospešné.
A ešte,čo získaš pH metrom,keď nameráš vyššie hodnoty?Stále musíš adekvátne reagovať zásahom do chemizmu vody.Preto môj názor pri tvojich pokusoch,že vymeň dno a kúp kontrolor.Už cenový rozdiel nie je tak veľký,keď uvažuješ naozaj nad tou kontrolou pH.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1839
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 08 Feb 2018 15:44 pm

Keby som nebol chorý tak už je dávno urobené a zabieha sa spoločenské krevetarko :( hneď ako zoženiem: filtračný piesok 0,7-1,2 25kg, filtračný piesok 1,6-4 25kg, lávová drť 4-8 20L, substrát pre vodne rastliny 5L, kameňov dreva 30kg.
Začnem s prerabkou akvária, je to muka sedieť doma...
Zohnal som nejaký jazierkovi Ph meter od segri (ma ich dva), tak sa s nim hrajem nejaký s aliexpresu za 12€ i s poštovným, na moje prekvapenie je i presný po nakalibrovaní, mam 4 roztoky ktorých viem ich presnosť 4,01-6,86-7,46-7,91 a hodnoty toho Ph metra sedia na 0,1. Zatiaľ stačí, ale do budúcna chcel by som niečo kvalitnejšie.
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Hora » 10 Feb 2018 13:00 pm

snajprik napísal: mam 4 roztoky ktorých viem ich presnosť 4,01-6,86-7,46-7,91 a hodnoty toho Ph metra sedia na 0,1.

Presnosť je polemizujúci pojem,ak udávaš 6,86,tak určite to je prášok na rozrobenie podobne z Ali.
Ja som chcel rovnako ušetriť a zobral som po 5 balení.
Rozrobil som ich v demineralizovanej vode z lekárne a nie je to úplne presné na kalibrovanie.
Používam originál Adwa pH7 a Sera pH4 roztoky.
Hoci pH 4 môj kvapkový JBL nenamerá,7 som porovnal s JBL testom aj pH sondou.Kvapky číňanovi namerali 6,6.
Pri sonde v roztoku 7 ukazoval chinan 6,68 a u 4 3,86.Sonda je ok,lebo minimálne tým Adwa a Sera roztokom verím a tak ich namerala.
Takáto čínska buferová odchýlka a poučenie do budúcna,že za kvalitu sa platí.Neber teda ten 12€ pH meter v meraní vážne.
Prílohy
IMG_20180210_105045.jpg
IMG_20180210_105705.jpg
IMG_20180210_104141.jpg
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1839
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod snajprik » 10 Feb 2018 15:09 pm

Ten čínsky kalibračný roztok funguje +- 0,2 , merak ma tiež +-0,1 , tak že PH 7 mi môže ukázať i ako 6,7 alebo 7,3 ach ta presnosť, to fakt poteší :D
Teraz si aspoň testujem uhličitanovu tvrdosť a jej správanie, tu som sklepal na 2-3 KH u 300L, meranie ráno obed večer pekne lieta od 7,4 po 7,8. Možno by to bolo i horšie nevyť vápenatého piesku na dne.
600L akvarko s uhličitanovou tvrdosťou 6KH tam to kolíše od 7,1 po 7,2.
Ani nechcem si predstaviť jak to musí lietať v takom 30L akvarku, keď tam je 0-1Kh, typujem +-1Ph
Čítal som si o tom znižovaní PH, možnosti je zopár, alebo veľa dreva do akvária narvať to postupne hnije a zmäkčuje,
ďalšia možnosť rašelinový substrát, ktorý zníži PH,
filtrovať cez rašelinu,
výluhy s rašeliny.
Komerčné prípravky fungujú na baze kyseliny fosforečnej 25% a to za taký roztok 100ml pýtajú 7€... prdel je v tom že 1L 85% tejto kyseliny sa predáva za 4€, takže domácke náklady vyrobí komerčného zmäkčovadla 100ml vyjde na 10centov, prv som si myslel že je to šialenstvo, ale po dlhšom čítaní som zistil, že nás tou kyselinou fosforečnou kŕmia každý deň, označuje sa ako E450, a je v skoro každom napojí či jedle no hrúza! Sranda nastane v tedy ak mame v strave či napojí malo vápnika, tak telo ho vyrovnáva vápnikom s kosti a dochádza k rednutiu kosti a náchylnosti k zlomenine. Tak že bácha na cocacolu a iné nápoje s E450 (kyselinou fosforečnou) ak nemáte dostatok vápnika v strave, alebo nepijete tvrdú vodu...
Ale spať k akvaristike, tak že pod 3KH už račej nejdem podľa toho jak mi lieta PH, a budem sa musieť par krát kolo vody prejsť aby som našiel veľa konárikov do akvária a každý jeden kamienok otestovať v octe či nešumí...
Keď som sa rozhodol že znížim PH v akváriu o 0,5Ph ani vo sne ma nenapadlo že koľko to bude roboty :| :shock: :dead:
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 683
Obrázky: 38
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm

Re: pH Meter/Konduktometer

Odoslaťod Hora » 10 Feb 2018 19:03 pm

No vidíš a zbíjania s rašelinou,hnijúcim drevom,H3PO4 alebo dostupnými akvaristickými prípravkami na pH mínus máš stále starosti,výsledok kolísavý,pre ryby a krevetky stresujúci,nezaručený a denne nutne merateľný.Na toto je dobrý kontrolor a dokonca v tvojej vode s KH 2-3.Snajprík,ak máš zvyšných 120e,kúpu neoľutuješ.Jednoznačne však ten vápenný spodok vymeň.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 1839
Obrázky: 8
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves


Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.