Ten čínsky kalibračný roztok funguje +- 0,2 , merak ma tiež +-0,1 , tak že PH 7 mi môže ukázať i ako 6,7 alebo 7,3 ach ta presnosť, to fakt poteší

Teraz si aspoň testujem uhličitanovu tvrdosť a jej správanie, tu som sklepal na 2-3 KH u 300L, meranie ráno obed večer pekne lieta od 7,4 po 7,8. Možno by to bolo i horšie nevyť vápenatého piesku na dne.
600L akvarko s uhličitanovou tvrdosťou 6KH tam to kolíše od 7,1 po 7,2.
Ani nechcem si predstaviť jak to musí lietať v takom 30L akvarku, keď tam je 0-1Kh, typujem +-1Ph
Čítal som si o tom znižovaní PH, možnosti je zopár, alebo veľa dreva do akvária narvať to postupne hnije a zmäkčuje,
ďalšia možnosť rašelinový substrát, ktorý zníži PH,
filtrovať cez rašelinu,
výluhy s rašeliny.
Komerčné prípravky fungujú na baze kyseliny fosforečnej 25% a to za taký roztok 100ml pýtajú 7€... prdel je v tom že 1L 85% tejto kyseliny sa predáva za 4€, takže domácke náklady vyrobí komerčného zmäkčovadla 100ml vyjde na 10centov, prv som si myslel že je to šialenstvo, ale po dlhšom čítaní som zistil, že nás tou kyselinou fosforečnou kŕmia každý deň, označuje sa ako E450, a je v skoro každom napojí či jedle no hrúza! Sranda nastane v tedy ak mame v strave či napojí malo vápnika, tak telo ho vyrovnáva vápnikom s kosti a dochádza k rednutiu kosti a náchylnosti k zlomenine. Tak že bácha na cocacolu a iné nápoje s E450 (kyselinou fosforečnou) ak nemáte dostatok vápnika v strave, alebo nepijete tvrdú vodu...
Ale spať k akvaristike, tak že pod 3KH už račej nejdem podľa toho jak mi lieta PH, a budem sa musieť par krát kolo vody prejsť aby som našiel veľa konárikov do akvária a každý jeden kamienok otestovať v octe či nešumí...
Keď som sa rozhodol že znížim PH v akváriu o 0,5Ph ani vo sne ma nenapadlo že koľko to bude roboty