Pleistoforóza - neónová choroba



Akvarijné ryby - choroby, liečba

Pleistoforóza - neónová choroba

Odoslaťod Andrej Jakubík » 08 Mar 2023 14:37 pm

Tak, ako som sľúbil, tak plním svoje hrozby a zakladám tému, ktorá tu nebola rozoberaná. Nemám konkrétny prípad na riešenie, ale chcem viac rozobrať ochorenie, ktoré sa čoraz viac objavuje v našich akváriách.
Poznáme ju pod menom Pleistoforóza.
Alebo:
NTD (Neon tetra Diseases)
Hmyzomorka rybí
Neónová choroba
Žhavá nemoc

Je to ochorenie spôsobené mikrosporídiami (Pleisthophora hyphessobryconis), ktoré sa uchytia v tele ryby. Ryba ich príjme najčastejšie spolu s potravou (zrejme menej kvalitnou). Mikrosporídie sa neprejavia okamžite, ale čakajú na svoju príležitosť
mesiace až roky.

Ktoré druhy sú náchylné?

Tetra neónová, červenohlavá, Dánio a Razbora. Ochorenie ale zasahuje aj Terčovca (a celú rodinu Cichlidae), Živorodky a Karasa. V podstate sa môže nakaziť akýkoľvek druh ryby.

Spúšťač ochorenia?

Štartérom toho, že sa spóry prebudia v tele ryby je oslabená imunita vplyvom stresu z prepravy. Preto sa ochorenie najčastejšie prejaví už v obchodoch.

Príznaky?

Ryby sa v prvom momente obtierajú o predmety v akváriu. Cítia prítomnosť niečoho, čoho sa chcú zbaviť. Akvarista ale nič voľným okom nepozoruje. Do niekoľkých hodín nastupuje prvý viditeľný príznak v podobe bielej bodky / škvrny na tele ryby. V drvivej príčine sa objaví v oblasti chrbta, tesne pod chrbtovou plutvou. Rýchlo sa rozširuje a v priebehu jedného-dvoch dní zasiahne širokú oblasť. Ryba sa oddelí od stáda až tesne pred smrťou (najčastejšie sú zasiahnuté húfovité druhy rýb). Vyfarbenie rýb v nezasiahnutých častiach tela ostáva normálne.
Ryba uhynie do 48 hodín (pri rýchlom priebehu do 24 hodín – možný vplyv teploty) od prvých príznakov. Jej uhynuté telo sa stáva rezervoárom ochorenia a okolia vypúšťa spóry, ktoré infikujú ďalšie ryby.

Ako sa prenáša?

Ryba príjme mikrosporídie spolu s potravou. Pokojne to môže byť aj tak, že kanibalizuje chorú, či uhynutú rybu. Aktívne spóry ochorenia sa držia vo vode celé mesiace. Nie je proti nim možné zasiahnuť komerčnými liečivami. Možná je iba totálna dezinfekcia (SAVO, Chloramín a pod.)

Čím sa mikrosporídia živý?

Požiera tkanivá ryby. Rozširuje sa a postupuje od tráviaceho traktu smerom hore. Preto sa prvé viditeľné príznaky objavia na chrbte. Telo ryby je postupne zvnútra skonzumované. Zaujímavé je, že mikrosporídie nezasiahnu životne dôležité orgány. Požierajú hlavne svalstvo a vnútorné orgány si nevšímajú. Ochorenie postupuje tak, že cielene obchádza hladké svalstvo vnútorných orgánov a vyhýba sa srdcu. V tele ryby sa pri pitve našlo množstvo spór, ktoré čakali na nového hostiteľa. Z toho sa dá usúdiť, že mikrosporídia cielene ponechá rybu žiť až do okamihu, kedy má pripravené spóry schopné vyvolať novú infekciu. Ryba nestráca do poslednej chvíle únikový a dokonca ani potravný reflex (uniká pred predátorom/sieťkou/rukou a normálne prijíma potravu).

A teraz to najzaujímavejšie...

Pravá Neónka červená je voči tomuto ochoreniu mimoriadne odolná. A mňa by zaujímal váš názor, prečo je to tak? Moja teória je, že svoj vplyv na prežitie mikrosporídie v tráviacom trakte majú silnejšie tráviace enzýmy v tele pravej neónky. Dva, tak veľmi príbuzné a laikmi aj často zamieňané druhy rýb – Tetra neónová a Neónka červená majú odlišnú obranu proti tomuto ochoreniu. Jedna je ochorením decimovaná a druhá sa nakazí iba ojedinele.

Vykonal som biologický test. V akváriu kde plávalo 100ks Tetry neónovej sa objavilo ochorenie pleistroforóza. Do akvária som vpustil 10ks pravej neónky. Ani jedna sa nenakazila. Z pôvodných tetier prežilo približne 20ks.

Liečba ochorenia neexistuje. Ako náhle sa u ryby prejavia prvé príznaky ochorenia, nastupuje 100% úmrtnosť.

Druhá zaujímavá vec na celom ochorení je jej zastavenie. Frank v jednej zo svojich kníh poukazuje na to, že pridanie jedlej sódy do vody zastavuje ochorenie a zamedzí ochoreniu, aby sa ďalej šírilo. Tento postup som vyskúšal a použil som pomer 1PL na 50L vody. Ochorenie sa skutočne zastavilo a prestali sa objavovať nové ryby s príznakmi. Ryby, ktoré už mali príznaky ale uhynuli. Tento postup je teda účinný v okamihu keď potrebujeme ochorenie zastaviť. Ak sa spóry prebudia, niet pre rybu záchrany.

Aký vplyv má podľa vás jedlá kuchynská sóda na mikrosporídie?

Dúfam, že to niekto dočítal až sem ku koncu. Budem vďačný za akékoľvek názory.

Na fotografií, ktorú som urobil na predajni je ryba 24 hodín po objavení sa prvých príznakov. Zachováva si čulosť, mimo zasiahnuté tkanivo má normálne sfarbenie a má zachované všetky reflexy.
Prílohy
_DSC8014 (3).jpg
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Reklama

Re: Pleistoforóza - neónová choroba

Odoslaťod lubosmihula » 15 Okt 2023 11:37 am

A čo UV lampa, alebo ozón. Skúšal to niekto?
Ozón by mal spóry úspešne zlikvidovať. Našťastie som v akváriu tuto chorobu nemal.
Pravda ale je, že UV či ozón zničí spóry vo vodnom stĺpci no keď ryba kanibalizuje na chorej rybe tak asi účinok nebude zaručený.
lubosmihula
 
Príspevky: 792
Obrázky: 4
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Pleistoforóza - neónová choroba

Odoslaťod Andrej Jakubík » 16 Okt 2023 15:45 pm

Zdravím Luboš, ďakujem, že sa niekto ozval.
UV zničí iba to čo prejde cez žiarenie. Niektoré spóry to možno zachytí, ale väčšinu určite nie, pretože majú svoju váhu a klesajú ku dnu, kde čakajú na svojho nového hostiteľa. Ozón a jeho použitie je vec, ktorú som si v hlave zatiaľ neanalyzoval, keďže mi skôr ide o to, ako docieliť kvalitnú prevenciu.
Prešiel som si niektoré vedecké práce ohľadom kuchynskej sódy a realita je taká, že ju začali vo veľkom používal exportéri rýb z Afriky. Je lacná, dostupná a na rybu má mierne narkotizačné účinky. Moja teória je taká, že ochorenie sa spustí v okamihu, kedy sa aktivujú spóry v tráviacom ústrojenstve. A čo ich aktivuje sú podľa mňa stresové hormóny - kortizol, alebo adrenalín a podobne.
Preto je ochorenie hlavne pri importoch a v obchode. V bežnom akváriu je zriedkavé, ale spôsobuje dosť vysoké straty obchodníkom.
Liečba, ak by aj nejaká bola by musela byť založená na vpravení účinnej látky priamo do tela ryby, nakoľko nekrotické odumreté tkanivo by zabránilo distribúcií lieku do ohniska nákazy.

Zaujímavá je imunita pravej červenej neonky. Opäť moja teória je založená na tom, že tento druh má silnejšie zloženie žalúdočných kyselín, ktoré dokážu spóry zlikvidovať. Toto mi ale zatiaľ žiadny veterinár, ktorého som oslovil nepotvrdil, teda je to iba moja domnienka. Celkovo dravé ryby majú silnejšie trávenie ako ryby nedravé a je možné, že je takýto rozdiel aj medzi tetrou neonovou a neonkou červenou
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm


Naspäť na Akvarijné ryby - choroby

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.