Stone1991 napísal: asi pol roka som nevedel prisť nato prečo rastliny nerastu a všade riasy, oči mi otvorilo objavenie rostlinneakvaria.cz a teraz aby sa rastliny prebrali som začal hnojiť EI, funguje to dobre, cabomba rastie ako z vody, ostatne rastliny zatial reaguju pomaly alebo vôbec ako anubias, ludvigia palustris, cladophora aegagropila( ani neviem či sa u nej da vidieť rast =D), echinodorus indian red, zbytok javskeho machu rastie pekne, asi 0,25cm za dva dni, a ešte mam eleocharis sp. mini, ktora sa pomaly prebera, akva 75l, zarast akva po vyvraždeni rastlin riasami je asi do 30%, postupne to rozširujem hlavne cabombou aby čo najskôr prevladli rastliny a potom dokupim nove, ale ide mi o to že som meral vodu že kolko sa spotrebuje živin za den a tu su vysledky: NO3 odhadom asi 60 -70mg/l, PO4 cca 6mg/l, po dvoch dnoch bez hnojenia makrom NO3 25 - 30mg/l a PO4 sa dokonca zvyšilo na cca 7mg/l, z toho som pochopil že prekrmujem za PO4 ale nechapem ten pokles NO3, to je možne že by tych par rias po mangrovom dreve a tych par rastlin spotrebovalo za dva dni dajme tomu 37mg/l NO3?, inak len ako sa mi to uchyti pôjdem na PPS pro, podla hnojivovej kalkulačky od chnura je tam najlepši pomer N:P oproti inym metodam hnojenia
Je tu téma Estimative index.
Ty nečakaj,že pri prechode na EI budú rásť aj Anubias,Cladophora pred očami ako rýchlorastúce rastliny.
Ďalšia vec,máš pokryté 30% dna rastlinami,načo Ti je metóda,kde sa prehnojuje a prvky sa dostávajú do nadbytku,aby rastlinám nič nechýbalo.Najprv by som vysadil kopu rýchlorastúcich rastlín a potom uvažoval o niečom podobnom v hnojení,lebo takto leješ a po týždni vylievaš do kanalizácie,väčšina hnojiva je nevyužitá a neberiem ohľad na ďalšie dôležité faktory ako svetlo a dostatok CO2.
Merania hodnôt sú podobne čudné-tých pár rastlín nemôže toľko NO3 za taký čas využiť,hodnoty sú nadlimitné,rastliny pri zarastenom

môžu znížiť tak o 3mg/l denne.Neriaď sa kalkulačkou,keď nemáš rastliny a tie čo máš sú polovica pomalé!
Uber primerane na hnojení a dokúp rastliny,nečakaj,kým sa nejaká Cabomba spamätá a budeš ju môcť namnožiť alebo ako si písal,prejdi rovno na PPS pro,kde to nieje tak prehnojené.Je lákavé EI,kde sa píše o akváriu bez rias,no je treba zosúladiť kopu ďalších vecí,ktoré nedokážeš podľa mňa docieliť v takom stave ako máš v akváriu teraz.Ak prečítaš niektoré témy,kde chlapci hnoja EI a riešia tiež riasy,lenže ich vybavenie a tvoje je na porovnanie ďaleko.