Rosik napísal:I mně se v PET-láhvi tvoří po asi 3 dnech sraženina. Vždy stačilo před každou dávkou láhev pořádně protřepat. Teď jsem však trošku zaexperimentoval a namíchal si PMDD bez KNO3 a rozmíchal vše ve 400 ml místo ve 300 ml. Sraženina se mi neobjevila a vše je krásně čisté. Teď už zbývá pouze zjistit, proč se neobjevila. Zda to způsobilo nepoužití KNO3 a nebo rozmíchání ve 400 ml.
Co se týká uchovávání namíchaného hnojiva, tak v původním návodu, který je stažený ze zahraničních stránek je psáno, že je nutné namíchané hnojivo uchovávat v lednici. Pokud by se láhev nechala venku, mělo by docházet k znehodnocení směsi.
Mně se jednou podařilo zapomenout láhev mimo lednici a musím říct, že už druhý den ten obsah nevypadal dobře. Tak jsem to raději vylil. Někde jsem se kdysi dočetl, že se dá do našeho běžného PMDD přilít ještě jedna složka, která působí jako stabilizátor a pak je možné nechávat namíchané PMDD při pokojové teplotě. Ale už nevím, kde jsem to viděl a ani jsem to nezkoušel. Pro mě je jednodušší strčit to do lednice, než tam přidávat ještě něco dalšího.
Mimochodem s KNO3 zacházejte s maximální opatrností. Je to sloučenina, která může snadno způsobit požár při kontaktu s hořlavými materiály a dokonce může být (smíchaná třeba s cukrem) velice výbušná !!!
Problém není stabilita. Ta je kritická pro železo, které je dvoumocné a po čase přechází do trojmocného, což je normální rez. Jako stabilizační prvek ze přidává HCL a to v případě, že se to uchovává mimo lednici a to z důvodu KVAŠENÍ a ZAPLÍSNĚNÍ!
Jinak všechny komponenty se dají koupit přímo na Slovensku. Nevím akorát o prodejci tenso cocktailu, ale to nebude tak tezke zjistit. Sorry Rosiku, ze ti kazim kseft