poradte rastlinku pred filter



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 11:38 am

Ahojte,

kupila som si set od Tetry 60l a mam filter, z ktoreho priamo tecie vodopadom voda do akvaria. Filter je znacne velky, lenze vasillerie ci ako sa volaju tie vysoke travy sa mi lamu a celkovo vidiet, ze tarcha vody ich nenecha rast do vysky, skor ich nuti sa ohnut k zemi.

Mozete mi poradit nejaku inu vyssiu rastlinku, na ktoru zhora moze tiect voda, ktora vydrzi ten prud a zakryje mi velky filter?

Svietim iba 1 neonkou 15W, mam v jemnom strku initialsticks a mam pomerne tvrdu vodu GH 18, kH 9, PH az 8 (ale snazim sa ho teraz znizovat pomocou PH minus, uvidime ako uspesne...). CO2 set mam tiez.

Dakujem vopred za rady :)
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Odoslaťod Schumi » 17 Apr 2009 11:45 am

aka je vyska akva?nemas foto?u mna dosahuje sagittaria platyphylla cca 25 cm a jej listy su hrubsie a pevnejsie ako valisneria
Obrázok používateľa
Schumi
 
Príspevky: 44
Obrázky: 24
Založený: 31 Dec 2008 23:11 pm
Bydlisko: t.p:Prievidza, p.p:Bratislava

Re: poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 12:41 pm

Ahoj Schumi,

vyska akva je klasika 35cm, rastlinka sa vola Vallisneria gigantea a niektore listy ma dlhsie ako vyska akva. Filter je na celu vysku akva, od substratu mam asi 2cm a je nad vodou asi 2cm. Siroky je cca od oka 15cm.
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod ranko » 17 Apr 2009 13:19 pm

to co opisujes sa mi neak nezda.:shock: ten filter si mala tiez v sete? vysku skva uvadzas 35 cm a filter ti z neho trci von? pokial viam tak ustie filtra by malo byt cca 5 cm pod hladinou. alebo mas filter z ineho akva ale potom nieje vhodny do toho 60l.
Obrázok používateľa
ranko
 
Príspevky: 320
Obrázky: 6
Založený: 03 Okt 2007 13:15 pm
Bydlisko: BA prievoz

Re: poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 13:32 pm

ano, filter bol v sete. Tym, ze trci som chcela povedat, ze nad vodou ;) a teda voda z neho vyteka nad hladinou ako vodopad. Kukni si Tetra Set 60l na nete. Kryt akvaria ho zakryva, hladinu vody mam spravnu. Naozaj to tak ma byt :)
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod ranko » 17 Apr 2009 13:47 pm

ak myslis toto http://akvashop.eu/index.php?main_page= ... e&pID=7437 tak na tomto obrazku nieje vidiet dokopy nic.ani vysku hladiny toboz filtra. takze opakujem, ustie filtra by malo byt pod hladinou
Obrázok používateľa
ranko
 
Príspevky: 320
Obrázky: 6
Založený: 03 Okt 2007 13:15 pm
Bydlisko: BA prievoz

Odoslaťod Schumi » 17 Apr 2009 14:00 pm

v tom akva je v podtate zavesny filter, ak sa nemylim. uz som par takych v setoch videl, proste ma ustie par cm nad hladinou...skus znizit prietok, ak sa da regulovat. inac najlepsia je foto, takto naslepo sa dost zle radi...treba vydiet design akva :wink:
Obrázok používateľa
Schumi
 
Príspevky: 44
Obrázky: 24
Založený: 31 Dec 2008 23:11 pm
Bydlisko: t.p:Prievidza, p.p:Bratislava

Re: poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod dusik » 17 Apr 2009 14:12 pm

@ rafa
Už som písal v inej téme, že prvoradé je svetlo. Parametre vody sú zhodné, ako u mňa s výnimkou ph. Ph mínus ti nepomôže, je to len zázračná vodička, ktorá ti ph zníži na niekoľko dní v horšom prípade hodín. Tvoj problém s ph robí filter, ktorý čerí hladinu. Ústie filtra má byť pod vodou a pokiaľ chceš aby sa rastlinkám darilo, tak prietok by mal byť objem akvária za hodinu. Maximálne dvakrát objem akvarka. Potom sa ti bude ph držať okolo 7,5. Ak budeš pridávať co2 tak pôjde dole. Doporučujem do hodnoty 7. Menenej by som neriskoval.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod dusik » 17 Apr 2009 14:17 pm

Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Re: poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 15:08 pm

Ano, to je ten filter. Je zavesny aj ked na obrazku ma pricucky ci ako sa to vola :)
Problem je, ze sa neda regulovat prietok (ale mozem skontrolovat manual pre istotu) a rovnako tak neda sa doliat tolko vody aby to vytekalo pod vodou kedze je zaveseny nad urovnou akvaria. Teoreticky mozem doliat nejaky ten liter vody, aby bola hladina blizsie k vytoku z filtra, no cerit hladinu bude stale.

So svetlom tazko nieco spravim, kryt ma priestor iba na 1 neonku. Existuju aj viac ako 15W? Nie je lepsie nechat tu neonku svietit dlhsie ako 11-12h?

S tym PH som teda naozaj sklamana, ta flasticka PH minus nebola lacna.

CO2 mam - TetraPlant CO2 - Optimat. Kazdy den rano doplnam a dala som pre istotu CO2 na opacnu stranu akva, kde nie je ani filter ani vzduchovac (ten pustam iba v noci). Dufam, ze je to tak spravne.

Foto dajake najdem a poslem ked pridem domov.
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: poradte rastlinku pred filter

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 16:57 pm

dusik napísal:@ rafa
Ústie filtra má byť pod vodou a pokiaľ chceš aby sa rastlinkám darilo, tak prietok by mal byť objem akvária za hodinu. Maximálne dvakrát objem akvarka.


Prave som zistila, ze ten filter ma prietok 300 l/h. Kedze mam 60l akva, je to 5-nasobok objemu. Skusim zistit moznosti regulacie, no nikde o tom nepisu tak sa bojim, ci sa to vobec bude dat regulovat :(

Mozno napokon naozaj moje problemy budu zo svetla a prietoku.
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod dusik » 17 Apr 2009 18:11 pm

U trubic je problém. Sú aj silnejšie ako 15W, ale dlhšie. Rastom výkonu rastie dĺžka.

Keď si dala toľko peňazí za set a CO2, tak nový a lepší filter ťa nepoloží. Na toto akvarko stačí obyčajný bublifuk.
Obrázok používateľa
dusik
 
Príspevky: 1187
Obrázky: 21
Založený: 27 Nov 2008 21:57 pm
Bydlisko: Martin

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 21:55 pm

Skoda, ze som to nevedela predtym. Akvarko som dostala od priatela ako darcek :wink:

Foto akva v mojej personalnej galerii :)
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava

Odoslaťod rafa » 17 Apr 2009 21:59 pm

Ozaj, este som zabudla..

Ten filter je tam vidiet tiez, ale ako som pozerala naozaj sa neda naplnit akvarium vodou tak aby nebol vodopad. Bude to stale cerit hladinu. Regulovat sa neda...navod je velmi strucny.
rafa
 
Príspevky: 19
Obrázky: 7
Založený: 11 Apr 2009 21:42 pm
Bydlisko: Bratislava


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.