od Ajven » 23 Okt 2012 08:23 am
Snoopy, dufam, ze si sa dopracoval az sem. Davam moj navod na miniakva. Vodu napustit studenu a nechat odstat do druheho dna. 0,5 litrova flasa. Dole nasypat cca 90-100g cukru, zaliat odstatou vodou, nie uplne povrch, povedzme 4-5cm nechat volne. Do kavovej lyzicky odsypat cca 1cm kruzok zo susenych kvasnic(vyskusane mam Oetker). Nasypat opatrne na hladinu vody vo flasi. Nic nemiesat, netrepat !
Zo predpokladu, ze mas utesnenu sustavu, nejaky lepsi difuzor, tak bublanie zacne tak po 24 hodinach. Ak nenastane tak nie je nieco v poriadku. Zla voda, zle kvasnice, netesnost. Netesnost zistis lahko, flasa nebude natlakovana. Tie susene kvasnice po otvoreni sacku vydrzia tak na dve "zarobenia"(max tri), potom uz stratia schopnost kvasit. Vydrzi to bublat tak 3-4 tyzdne, ak klesa produkcia, je este mozne otvorit flasu a dosypat fakt malinko kvasnic. Ked bublanie skonci, vnutri zostane cira hustejsia tekutina s miernym alko zapachom, ziadne smrady ako tu po fore citam. Smrad znaci, ze burciak nebol zarobeny efektivne.