Mám párik Ostriežika purpurového už cez pól roka (možno dlhšie) a ryby sú neustále nespokojné.
===
STAV: Ryby sú neustále sivo bledé (samica sa vyfarbí len keď vábi samca na párenie), ako náhle niekto prejde okolo akvária, ryby sa schovajú a dlho ostávajú schované, neplávajú po akváriu, drzia sa neustále pri dne.
V akváriu sa nachádzajú sami, akvárium je 50l. Filter vnútorný Ferplast Bluwave3 (originalny motor sa nedavno pokazil, nový kúpený je Blupower 500 = 500l/h.
OPATRENIA: Akvárium bolo presunuté z pôvodného miesta ktoré bolo pri dverách (kvôli tomu že boli plaché), nové rastliny aby sa zaplnilo miesto v akváriu aby sa cítili bezpečnejšie. Pridaný úkryt (áno, je síce červenej farby ale rybám problém nerobí, chodia sa do neho schovavat a nevyhýbajúsa mu)
Čistenie akvárka je pravidelné, čiastková výmena vody každé 2 týždne a filter je čistený mesačne.
Dôležité: Párik som pôvodne kupovala spolu, samec však neprežil a v akvaristike mali len čerstvo dospelých samcov. (Samica bola určitú dlhšiu dobu sama, dost vyrástla). Nový samec bol tak od nej menší a šikanovala ho.
Keď že sme boli presvedčený že umrel (akvárko je vždy čisté a ryby sú vylovené po smrti) nechali sme to tak. Potom som vsak isla umyt filter po dlhsej dobe (približne 3 mesiace od "smrti" kvoli odcestovaniu) a našla som samca vo filtri!!!! Samec bol živý, nezranený a dokonca ani nebol podvýživený. Bol to zázrak, ale od vtedy sa už nevyfarbil, zostala mu len červená hlavička.
Je možné že už sa nikdy nevyfarbí z takej traumy?
Niesom si istá či je samec aj z tohto dôvodu neplodný, preto že vajíčka samica kladie (osobne som ich nevidela ale z casu na cas pochudne a nesnaží sa samcovy ukazovat) alebo potomstvo neprežije.
===
Pôvodne obydvaja vyzerali takto:

Samec vsak neustále vyzerá takto, občas má červenú hlavičku:

Fotky akvária pre vizuál: