Na tejto stránke som len nováčik, ale navzdory tomu som sa rozhodol pripraviť recenziu. Ako predmet svojej recenzie som si vybral externý filter značky EHEIM. Konkrétne ide o model EHEIM Aquacompact 40 (2004).

(celkový pohľad na výrobok)
Predstavenie (špecifikácia, osobné skúsenosti):

(vnútorná časť)
Pred kúpou tohto filtra som riešil - podobne ako mnohí vlastníci nano akvárií - aký filter vybrať do svojho nano akvária. Popri tomto som zvažoval ešte Eden 501 alebo nejaký iný - výkonnejší EHEIM. Nakoniec som ostal pri tomto. Presvedčila ma známa kvalita EHEIM, ako aj fakt, že ide o vôbec prvý, vyslovene nano filter tejto značky. Na filter som si musel dlho počkat (trvalo skoro mesiac kým mi prišiel). Po príchode balenie obsahovalo (vypísané z návodu na obsluhu):
1x uzatváracia zátka
1x trubica s dýzami
1x koleno
1x objímka
1x dýza
1x rotor čerpadla
1x veko čerpacej komory
1x skrutka pre veko čerpacej komory
1x predľženie
1x filtračná špongia
1x kôš
1x telo čerpadla
2x hrdlo pre pripojenie hadice
4x svorka hadice
2x silíkónová hadica
3x uzatváracia spona
1x O-krúžok
1x filtračné rúno (filtračná vata)
1x filtračný materiál EHEIM SUBSTRAT PRO (1l)
1x filtračná podložka (biomolitan)
1x filtračná nádržka
4x elastický tlmič
1x deliaca stena
1x regulátor výkonu
Samotné zloženie filtra aj vďaka manuálu - nebolo nijak zložité a ťažké. Problém som mal len so zosvorkovaním hadíc k čerpadlu. Tie svorky keď sa raz pripevnia je veľmi tažké znovu ich odpojiť. Inštalácia do akvária prebehla tiež rýchlo a bez problémov. Akurát hadice som musel skrátiť keďže primárne boli pridlhé pre moje potreby. Po zapojení filter okamžite nabehol. Na moje prekvapenie bol od prvej chvíľe veľmi tichý. Tejto vlastnosti sa našťastie naďalej drží. Spím pri ňom a skutočne ho vôbec neni počuť - ani keď sa snažím započuť ho -, Svoju funkciu v mojom 20l akvariu spĺňa dokonale. Nespôsobuje žiadne extrémne silné prúdenie - je otáne či by stačil aj na 40l ako sa uvádza v jeho popise - no príjemne víri hladinu. Voda je pritom kryštálovo čistá. Po čistení filtra - prvom po dvoch mesiacoch - som bol prekvapený, že biomolitan ani filtračná vata neboli nijak extrémne špinavé. Musím povedať že skoro vôbec neboli špinavé - je pravda že v akva mám len krevetky a slimáky -. Špinavší bol rotor čerpdla. Po jeho prečistení sa očividne zlepšil prietok. Po kompletnom prečistení a opätovnom zapojení okamžite znovu naskočil a ani potom nenastal žiaden nárast hluku.

(vonkajšia časť)
Technické detaily:
vhodné pre akváriá: od 20 do 4Ol
výkon čerpadla: 35Ol/hodina
výtlak: do 0,5m
objem náplne: 0,8l
objem nádržky: 1l
rozmery: 52 x 210mm
príkon: 5W
Klady:
- filter skutočne navrhnutý pre malé - nano akvária
- tichý chod
- možnosť regulácie prietoku
- ľahká inštalácia a údržba (vhodné aj pred začiatočníkov)
- kvalita použitých materiálov
Zápory:
- ľahké upchatie rozstrekovacej rampičky - dýzy
- moméntalna absencia náhradných filtračných materiálov
- vnútorná časť uberá z objemu akvária, kedže rozstrekovacia rampička musí byt nad vodou (cca 4cm)
- cena (pre niekoho môže byt privysoká)

(filtračné náplne)
Celkové hodnotenie:
Ide o vydarený produkt ktorý môže byt dobrým výberom pre nano akváriá. Ako všetko, aj on má svoje nevýhody. Sú však v opozícii oproti ponúkaným výhodám. Osobne odporúčam.
* obrázky použité zo stránky eheim.de
** viacej fotiek doplním neskôr