Je to vlastna skusenost, mal som to doma ...

takze viem o com budem hovorit a mozno to pomoze niekomu kto si to bude chciet spravit.
Pozadie spravene z takejto bridlice vyzera uplne super a som urcite zastanca normalneho pozadia a nie len nalepenej tapety na akva, ale bacha na nasledovne veci:
Ked je tam dost miesta medzi jednotlivymi plochami pre male ryby aby preplavali, mozu sa tam dostat aj ryby velke (ale nemusia vediet preplavat). Osobne som potom musel strhavat kamene aby som vyslobodil samceka bojovnice. Za dalsim kamenom mi zahynula jedna samicka bojovnice a neonka. Ak by som to robil znova (a ked budem mat velke akva, budem), tak to spravim z obkladu z lamanej bridlice. Videl som to v Baumaxe, ale urcite by sa to dalo zohnat niekde aj za normalnu cenu. V Baumaxe to stalo okolo 450 Sk/m2. Tymto sposobom vyplnis cely priestor a medzi kamen a sklo sa ti nedostane ani najmensia ryba. Dalsia vyhoda je vyhoda efektu, ked pouzijes lamanu, nie stiepanu bridlicu mas dojem ze sa pozeras na vrstvy bridlice z profilu, takze pekne vidis jednotlive vrstvy.
Urcite je to dobre nalepit na samostatne sklo a nie rovno na sklo akvarka. Ked to chces dat potom dole, je to praktickejsie. Tiez si treba davat pozor na to, aby si nemal ziadnu medzeru medzi sklom s kamenmi a sklom akvarka. Ked je tam co i len malicka, dostanu sa ti medzi skla ryby a mas zase problem ako ich dostat von.
Ta samonosna rampa je celkom dobry napad, ale da sa to spravit aj tak, ze sa iba pod okraj pozadia podlozi tenky platok polystyrenu (aby nebolo sklo na skle a aby sa to nesmykalo). Vrch pozadia je potom dobre prilepit o zadnu stenu akvarka silikonom, ale pouzit naozaj iba trosku a tak aby sa v pripade potreby dal odstranit (nozom, ziletkou, ...). Ked som to pozadie vyberal ja mal som to prilepene na 3-4 miestach (dlzka asi 64 cm) a mal som problem to sklo dostat von. Nakoniec som aj tak tie dve casti obidve rozbil.
Ked sa jedna o dlhsi rozmer (viac ako 1 meter), urobil by som to s viacerych casti kvoli lepsej manipulovatelnosti. Ja mam akva 130 cm a rozdelil som to na 2 casti kazda po 64 cm.
Ako som spominal, pre uvedene dovody som musel pozadie odstranit a kedze v Baumaxe nemali v danom momente tmavy odtien tej obkladovej bridlice, tak som spravil pozadie z PU peny a momentalne sa to idem snazit oepoxidovat a potom obsypat drobnym strkom. Uvidim ako to bude vyzerat. Ak to bude pekne, urcite zverejnim fotky