Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 08 Okt 2016 11:53 am

Ahojte takže som sa rozhodol zverejniť môj postup a plán. Chystám sa prerabat moje staršie akva kde su diskusi a mrenky nádherné, SAE a cca dvadsať neoniek.
Akvarko bude nové chcem si dať urobiť ten istý rozmer ale rozmýšľam že namiesto pôvodných 50cm výšky dám 60.Terajšie rozmery sú 200x50x50.
Plánujem to takto :
AKVARKO 500l, 200x50x60 (d x š x v)
FILTER : 1x vnútorný aquael circulator 2000l/h spolu s veľkým molitanom schovanym za pozadím toto riešenie som mal doteraz a som spokojný.
1x aquael turbo fan 3 na filtraciu cez raselinu.
OHRIEVAČ : Tetratec 300w
SVETLO: 2x80w trubice t5
SUBSTRAT: Terramol 3-6mm
POZADIE: 3D domáca výroba
RASTLINY: Anubias barteri nana, barteri var. gold, barteri short and sharp, barteri stripped, anubias congensis, Cryptocoryne aponogetifolia, Hygrophylla difformis, Pistia stratiotes.
RYBY: 6x Discus blueturquoise, 2x Discus red melon, 5x chrombotia macracantha, 2x SAE, 22x neonka červená (tu chcem poznamenať, že táto osádka je moja uz takmer dva roky, okrem dvoch red melon ktorí sú u mna cca 2mesiace)
DEKORÁCIE: drevo a možno pár kameňov
HNOJENIE: Easylife profito alebo PMDD
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Reklama

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 08 Okt 2016 11:56 am

Vlastne keď dám výšku 60cm už to 500vka nebude, prepáčte moja chyba :-)
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod zano » 08 Okt 2016 17:45 pm

60vyska ti spravi peklo zo zivota, ked chces rastliny. Porozmyslaj o lepsie osvetlenie 2x 80W(s T5) strasne malo, anubias ovsem prezije, hygrofilie asi nie. Odporucal by som HQI, ale minimalne 4trubice z T5.
Filter: Takisto pre rastlinne akva potrebujes dobru filtraciu, "velky molitan", ako pises, dufajme ze je velky a postacuje.
Odporuca sa 4-6% filtracneho materialu na objem, co je 20-36L filtracneho materialu.

napr. ADA velke filtre otocaju 2-3xobjem aj s filtracnym materialom, co u teba 2000L/hod je bez filtracneho materalu.
Ked uz investujes tak porozmyslaj aj nad CO2 a potom nad hnojenim, ale urcite so svetlom by som zacal.
Obrázok používateľa
zano
 
Príspevky: 118
Obrázky: 7
Založený: 15 Júl 2013 13:39 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 08 Okt 2016 18:12 pm

No ta filtracia bežala bez problémov už dlhšiu dobu a to tam boli kedysi iné ryby a omnoho viac ako teraz. Akvárium je plánované ako low-tech preto nepíšem o CO2 a s rastlinami len začínam, čiže nechcem si to moc komplikovať. Doteraz som mal vždy akva bez rastlín, choval som cichlidy a teraz cca dva roky mam ryby pri ktorých rastliny myslím, že v poho prežijú.
Samozrejme napísal som sem svoju víziu z dôvodu, že to prediskutujem s viacerými ľuďmi tu na fóre. Do externého filtra moc ísť nechcem s tym nemám skúsenosť. Svetlo 160w na ten objem a rastliny by mohlo stačiť tiež podľa toho čo som sa dočítal na nete, ale ako píšem radšej uvitam osobnú skúsenosť a prehodnotim svoj plán :-)
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 13 Okt 2016 18:54 pm

Takže nové akva si idem dať zlepit z firmy polit, vyjde ma cca 215e s dph... Keď dojde dorobim doňho prepazku na biomolitan a na to vymyslim nejaké maskovanie asi vyrobym nejaky akože strom s koreňom pod vodou. Ale tu narazam na problém neviem ako bude najlepsie v tej prepazke urobit nasavanie, rozmyslam ze od dna dám cca 10cm sklo (to bude zhruba výška substratu na zadnej strane) a od neho cca 10cm medzeru na nasavanie ktoru opatrim nejakou sietkou s malými ockami, tak bude nasavanie tesne nad dnom a malo by to fungovať tak ako má... Ak máte niekto daky vylepsovak tak sem s ním...
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod M!Sk » 13 Okt 2016 21:22 pm

Svetlo je podla mna uplne dostacujuce, mam v 480 (60cm výška) tak isto 2x80W + dva reflektory a vsetko rastie bez problémov, samozrejme CO2 a hnojenie.
M!Sk
 
Príspevky: 39
Založený: 24 Jan 2015 19:59 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod j » 14 Okt 2016 07:43 am

Toto bude zaujímavá téma. 60cm je už dosť vysoké akva. Ja mám vysoké 50cm a už je to tak trochu na hrane kvôli pohodliu manipuláce (a to nie som práve nejaký drobček). Ale dá sa.
Ohladom filtrácie - ja si myslím že biomolitan je OK. Je to osvedčené riešenie mnohými akvaristami, ja ho mám v najväčšom akvárku tiež a aj som ho na živo videl použitý v naozaj velkých nádržiach. Jedinú nevýhodu vidím pri čistení, keď sa pri vyberaní uvolní z neho čosi bordelu do akvárka.
Ohladom rastlín a osvetlenia - moje odporúčanie je ponechť osvetlenie ako máš a postupne skúšaj rôzne druhy rastlín. Časom odsleduješ ktoré budú v daných podmienkach prosperovať, a ktoré budú živoriť. Pevne verím že na dané podmienky nájdeš nejakú vhodnú kombináciu rastlín. Ja mám v tom 50cm vysokom akvárku (podla poučiek a tabuliek) mierne poddimenzované svetlo a pomaly nestíham pretrhávať a skracovať. A to nepoužívam žiadne hnojenie. Len to chce trpezlivosť. Podla mňa to tvoje akvárko si priam pýta skúsiť valisneriu giganteu. Vo väčších a vyšších akváriách pôsobí velmi prirodzene. Ja som ju mal niekolko rokov a darilo sa jej tak, že som každú chvílu pretŕhal a rozdával. Len potom z ničoho nič vykapala. Teraz mi tam bujnie nejaká hygrophylla a mám čo robiť aby som zachoval nejaký volný kúsok hladiny, aby mali rastlinky pri dne (cryptocoryny, sagitarie) aspoň nejaké svetlo. :)

Držím palce nech ti to dopadne podla predstáv.
j
 
Príspevky: 933
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod lubosmihula » 14 Okt 2016 08:43 am

vodný stĺpec nikdy nebude 60 cm, lebo príde substrát a hladina vody bude min. 3 cm od vrchu. Prakticky to bude cca 60 - 10 až 15 cm a to sa rovná 45 - 50 cm.
Terramol mám v akváriu a je trocha do červena, ale môže byť.
Osvetlenie na low tech je až až.
lubosmihula
 
Príspevky: 659
Obrázky: 4
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 15 Okt 2016 05:19 am

Akvarko bude mat asi staronový rozmer 200x50x50 lebo ho mam na poschodí a neviem co spraví ďalších 100litrov naviac. Takze nejaké nové rastliny co pôjdu do novej uz sú v tej starej 500vke nech mam všetko nachystane keď dojde nové. A hlavne ich aj rovno budem mat uz prejdene na submerz a rozbehnuté (stale sa mi pletie emerz a submerz) tak ak som to poplietol chyba je tam :-D Našiel som aj nejaký koreň asi z čerešne dnes ak bude čas tak ho vyvapkujem a vycistim, som zvedavý ako bude vyzerať bez tej hliny :-D A potesili ste ma s tým svetlom, že bude stačiť. Ešte k hnojeniu, preluskal som temu o easy life, asi bude nutne dokúpiť k profitu aj ferro a carbo?
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 15 Okt 2016 05:24 am

Pre niekoho možno smiešne dotazy ale pre mna je rastlinne akva novinka, ak neratam anubiasy a valisnerie s cryptocorynami co mám ale valisnerky skor stagnovali oproti cryptocoryne a anubiasom,mal som uplne ine svetlo a skoro ziadne hnojenie. Takze toto su pre mňa nove vody akva zivota :-D
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod radusho » 15 Okt 2016 10:21 am

Nazdar mam pre teba par navrhov cerpajucich z mojich skusenosti
nepises aky mas aktualne substrat v akvarku ale ak je co i len trochu vyhovujeuci tak pouzi ten
co sa tyka teramolu a podobnych substratov ako zaciatocikovy s rastlinami ti doporucujem kremicity strk ulahcis si tym udrzbu a sadenie na zaciatku
svetlo je kapitola sama o sebe ale pri vyske 50 cm by ti tych 2x80W malo stacit aj ked budes mat tmave okraje akvaria chyba ti 50 cm svietidla :) mozno to budes casom riesit ale na zaciatok moze byt
na rozbeh akvarka by som nepozil ziadne hnojenie len pravidelne vymeny vody casom mozes zacat hnojit ale s mierou pri lowtech akvarku s pomalirastucimi rastlinami treba s hnojivom velmi opatrne
z rastlin mozes skusit aj bolbitis, microsoria a nenarocnejsie hygrophily k tym co uz mas vybrate
drzim palce :)
Obrázok používateľa
radusho
 
Príspevky: 476
Obrázky: 14
Založený: 19 Okt 2010 16:06 pm
Bydlisko: TT

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 15 Okt 2016 16:53 pm

No veď práve, že štrk momentálne nevyhovuje je to asi mramor neviem isto už si nepamätám a druha zložka je kremicity strk zrnitost velmi maličká ratam cca 2mm. Preto chcem meniť substrat a ked to uz celé budem prerabat tak rovno aj nove akva, a stare vyuzijem možno na dalsiu nadrz uvidíme... Svetlo mozno dokupim este nejaky led reflektor na jeden kraj ten jeden chcem mat tmavší zámerne. K dnu, rozmýšľam kadejako ale ten terramol aj napriek odhovaraniu by som chcel skúsiť páči sa mi farba, do dna by som napchal nejake tycinky na hnojenie nech tam je nejaky zaklad na uspesny štart. inak vsetko bude zabehnute z aktualneho akva.
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 15 Okt 2016 20:39 pm

Takto vyzera staré akva po pridaní anubiasov a h.difformis, tie cryptocoryny tam mam dlhšie a aj par anubiasov. H. Difformis je tam tiez dlhsie pár koreňov (tento tyzden som pridal ďalšie, bola emerz tak uvidim ci sa vobec chytí na submerz) ale živorí zda sa mi akoby ju okusavali prisavniky (čo ma dosť mrzí pretože tu rastlinku by som velmi rad rozbehol lebo je krasna), je to možné? A už je tam aj pistia, pribudne ešte microsorum... mam este odlozene nejake valisnerie gigantea a nejaky iný druh valisnerie takej mensej (dufam ze preziju kým zacnem zakladat to nové akva). Všimol som si ,ze tu mate radi foto na úrovni, tak sorry za foto ale fotograf zo mna nebude a s mobilom uz duplom nie :-)
Prílohy
IMG_20161015_201618-1600x1200.jpg
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod noiz » 16 Okt 2016 00:11 am

Minďo napísal:Takže nové akva si idem dať zlepit z firmy polit, vyjde ma cca 215e s dph... Keď dojde dorobim doňho prepazku na biomolitan a na to vymyslim nejaké maskovanie asi vyrobym nejaky akože strom s koreňom pod vodou. Ale tu narazam na problém neviem ako bude najlepsie v tej prepazke urobit nasavanie, rozmyslam ze od dna dám cca 10cm sklo (to bude zhruba výška substratu na zadnej strane) a od neho cca 10cm medzeru na nasavanie ktoru opatrim nejakou sietkou s malými ockami, tak bude nasavanie tesne nad dnom a malo by to fungovať tak ako má... Ak máte niekto daky vylepsovak tak sem s ním...


na podobnu filtraciu sa chystam aj ja (o par mesiacov budem zakladat 570l akva) a posledne dni spekulujem, ako takyto vnutorny, komorovy filter urobit co najlepsie :)
A teda k tomu nasavaniu, podla mna je lepsie ho umiestnit k hladine, bude fungovat zaroven ako skimmer...

moja pracovna verzia (zatial alfa), este sa tam budu robit nejake upravy:
filter_01.png


ja riesim najma to, ako to vyriesit, aby nebolo vidno tu vsetku techniku vo vnutri tych komor, nejake 3D pozadie nechcem :-(
noiz
 
Príspevky: 143
Založený: 13 Júl 2015 21:28 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Pštros » 16 Okt 2016 11:25 am

Nazdar. Mam podobny filter uz vyse roka v prevadzke, v mojej teme na zaciatku je aj nakres... mysim, ze zdvojene priecky su zbytocne, staci po jednu. Mam tam cerpadlo s vykonom 2000l/hod a vstup su dva otvory nad substratom o priemere 4 cm a hladinovy otvor. Ked sa trocha zanesu tie dolne mriezky, filter sa nestíha dopĺňať a ked mam zatvoreny hladinovy vstup, cerpadlo vycerpa vodu z poslednej komory... ale mat len hladinovy vstup je podla mna malo, vacsinu necistot odtiahne tymi otvormi... teraz by som dal tri. Vyvrtaju ti tovpohode... tiež tam mam hlavne molitan a je to ok, plus 2l matrixu.
Prave riesim, ze by som dal silnejsie cerpadlo, lebo na tych 45l molitanu je toto slabe.
Pri rozmeroch mysli na velkost cerpadla a manipulaciu, navyse ked to das dozadu, strasne tazko sa k tomu dostanes... uz ked som tam daval co2 atomizer som si skoro prsty vyklbil, aby som to tam dal... aj pre vyberanie molotanov potrebujes miesto... podumaj dat ho na bocnu stranu. Dal som si ho tam vlepit pri kupe akva a stalo to par eur navyse... som s tymtto riešením spokojný, aj ked mozno raz doplnim jeden externy, bazosovy...
Drzim palce.
Obrázok používateľa
Pštros
 
Príspevky: 782
Obrázky: 23
Založený: 08 Mar 2004 09:37 am
Bydlisko: Kežmarok

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 16 Okt 2016 13:20 pm

Ahojte, dakujem za rady a také fajn ukážky presne také niečo ako máš ty Pštros som mal na mysli ale Noiz ty si ma namotivoval a asi to troška predimenzujem a spravim dve komory, jednu na biomolitan a do druhej dam keramicke valceky alebo niečo podobné.. tie medzery medzi komoramy sú potrebné alebo nie? Nakoniec tam mozno prikupim teda ešte jednu hlavicu na 2000l/h... spravim si nejaky nakres a dam to potom sem aby ste videli akú mám zatiaľ o tom predstavu. A ďakujem, že mi pomahate pri zrode mojho ďalšieho akvarka :-)
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Pštros » 16 Okt 2016 13:31 pm

Este jeden postreh. Ak budes mat v akva vystuhy na polozenie krycich skiel, nedostanes sa do komor...

Aj mne tu ludkovia veeelmi pomohli. Ten filter tiez nemam len z vlastnej hlavy...
Obrázok používateľa
Pštros
 
Príspevky: 782
Obrázky: 23
Založený: 08 Mar 2004 09:37 am
Bydlisko: Kežmarok

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 16 Okt 2016 15:03 pm

Neviete mi poradiť nejake vhodné rýchlejšie rastúce rastlinky do tohto plánovaného akvarka ktoré by som mohol vyskúšať?
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod j » 17 Okt 2016 08:15 am

Minďo napísal:Neviete mi poradiť nejake vhodné rýchlejšie rastúce rastlinky do tohto plánovaného akvarka ktoré by som mohol vyskúšať?

Ako som ti už písal vyššie - mám vo velkom akvárku nejaký druh hygrophylly (bežná rastlinka - možno je to táto: https://rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_costata , alebo niečo podobné) a rastie ako divá, vylieza nad hladinu (výška akva 50cm). Pomali nestíham skracovať a rozsádzať. A to vôbec nehnojím, svetlo mám slabšie. Ak si z Bratislavy tak ti pár rastliniek môžem dať.
j
 
Príspevky: 933
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 17 Okt 2016 11:07 am

Ahoj nie neni som z BA, okolie Martina :-) pokúšam niečo zo spomínaných rastliniek a uvidim ktore mi pôjdu
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod j » 17 Okt 2016 11:12 am

To si môžeš odskočiť do Žiliny: burza/?ad_listing=hygrophila-corymbosa-2
j
 
Príspevky: 933
Obrázky: 4
Založený: 13 Dec 2004 08:42 am
Bydlisko: Bratislava

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 17 Okt 2016 18:10 pm

Tak som sa ozval chlapovi snáď dá vedieť. Je to Ružomberok ale odskočím aj tam, to není problém, keby ste nahodou niekto bol z okolia MT a máte nejake rastliny na vyhadzovanie tak kľudne napíšte :-)
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod Minďo » 20 Okt 2016 12:27 pm

Takže narýchlo nakreslené, celý filter by mal vypadat nejak takto, ešte by som tam chcel schovat ohrievač len neviem kde, či mám jednu komoru tu poslednú nechať bez molitanu a dať tam ohrievač a tie pumpy?
Prílohy
IMG_20161020_120636-1600x1200.jpg
Minďo
 
Príspevky: 149
Obrázky: 0
Založený: 07 Máj 2013 18:25 pm

Re: Prerobenie 500vky bez rastlín, na low tech akva s rastlinami

Odoslaťod LaXo » 20 Okt 2016 13:24 pm

AHoj, ak by si chcel, mal by som casom zo pra desiatok odrezkov nenarocnej Rotaly green. A ak mozem k tomu substratu, lacne a dobre riesenie je pouzit Akadamu, nejaku hard verziu napriklad. A ako zasobny substrat (pod Akadamu) lacny Agro substrát pre vodne rastliny. Ma vsetky potrebne ziviny, akurat ho prekryjes cca 3cm Akadamy, ktora je tusim aj tazsia ako Terramol.
LaXo
 
Príspevky: 353
Obrázky: 13
Založený: 23 Jún 2011 23:10 pm
Bydlisko: Ruzomberok

Ďalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.