tufo napísal:No tiež som nad tým uvažoval že v minulosti také veci neboli a všetko bolo OK. Možno predávajú nejaké upravené baktérie, ktoré sa nevedia množiť a musíš si kúpiť ďalšie(žart). Ale predsa ten filter treba pravidelne čistiť, ale neviem či má šancu si nachytať nové baktérie len tak z vody kebyže tam žiadne nenalejem...?
Richard Tokušev napísal:Preventín alebo ak chcete aj MFC (metylénová modrá, malachytová zeleň a formaldehyd v jednom) sú niekedy veľmi užitočné preparáty.
Súhlasím, že je najlepšie sa liečivám vyhnúť, lebo, a to najmä pri ich nesprávnom použití, nám môžu narušiť citlivú biologickú rovnováhu v akváriu.
Ale ako som povedal niekedy sa bez nich nezaobídeme.
V prípade liečenia rýb je dobré filtre vyberať a nechať ich bežať v osobitnej nádobe a naopak zaviesť do akvária dostatočné vzduchovanie.
Preventín (FMC) radi použijú ľudia, ktorí nemajú karanténnu nádržku. Doporučil by som použiť polovičné množstvo z odporúčaného výrobcom pri novo prinesených rybkách. Zvlášť pri živorodkách je niekedy použitie spomínaných liečiv nevyhnutné.
Skúšali ste niekedy k vašim viac mesiacov chovaným gupkám doniesť ďalšie?
veľa krát (bez použitia spomínaných medikamentov) sa stane, že bez zjavných dôvodov vyhynie celá osádka.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.