Posnazim sa trocha nactrnut fixaciu CO2, snad sa mi to podari zrozumitelne
Tmava faza a svetla faza mozu byt oddelene casovo, ale to je doslovne len pripad sukulentov (CAM rastlin), ktore maju na to prisposobeny metabolizmus, v beznych C3 a C4 rastliny prebiehaju v podstate subezne, svetla faza nejde bez svetla vobec a tmava faza zase nefunguje bez svetlej fazy, teda aspon tak som to pochopil z prednasok biochemie

Priamo na reakciu fixacie CO2 v rastlinach je potrebny len medziprodukt Calvinovho cyklu - ribuloza-1,5-bisfosfat. Na jeho vznik, je ale potrebne ATP, to sa tvori vo fotosyntetickej fosforylacii, teda v svetlej faze. Bez svetla tak nie je dostatok ATP, ribuloza-1,5-bisfosfat sa rychlo minie a fixacia CO2 sa zastavi. Okrem toho aby mohol cyklus dalej bezat, je treba dalsie ATP a NADPH, ktore tiez vznika vo svetlej faze. Cyklus sa teda pre nedostatok ATP a NADPH zastavi, myslim si ze kratko po odstaveni svetla, pretoze bunky nemaju velke zasoby NADPH a ATP a navyse s nimi musi bunka setrit. Bez svetla si ich vie totiz vytvorit len spalovanim cukrov, tukov a bielkovin, cize z toho, co sa vdaka fotosynteze vytvara a logicky sa neoplati spalovat cukry, aby mohla bunka vytvarat znova cukry

Calvinov cyklus je na nasledujucom obrazku (CO2 je angl.
carbon dioxide)

:
Toto je pripad C3 rastlin, ktorych je na Zemi vacsina a myslim, ze vsetky akvariove rastliny su C3, pretoze problemy s nedostatkom vody nemaju - menej vody a malo CO2 je hlavny dovod evolucie C4 rastlin
C4 rastliny maju Calvinovmu cyklu predradeny este jeden cyklus, tzv. Hatchov-Slackov:

V C4 rastlinach v tropickych oblastiach, kde su koncentracie CO2 nizsie sa vdaka tomuto cyklu lepsie hospodari s vodou - prieduchy mozu byt viac zavrete a CO2 sa absorbuje efektivnejsie (vdaka vyssej afinite PEP k CO2 a tiez neprebieha konkurencna oxygenazova reakcia). Cely cyklus ale nemoze prebiehat v noci, pretoze sa spotrebovava ATP.
CAM rastliny maju metabolizmus prisposobeny tak, ze Hatchov-Slackov cyklus prebieha casovo oddelene v dvoch fazach - v zaujme setrenia vodou sa rastlina snazi viazat CO2 co najviac v noci, aby cez horuci den mohli byt prieduchy zatvorene. V noci sa viaze CO2 na PEP (fosfoenolpyruvat) a tvori sa co najviac kyselin - oxaloctan (angl.
oxalacetate), jablcnan (angl.
malate) a pyrohroznan (angl.
pyruvate). Cez den sa rozbehne svetla faza fotosyntezy, v ktorej vznika ATP a NADPH a pouziju sa na premenu pyrohroznanu na PEP a na viazanie CO2 z kyselin do cukrov v Calvinovom cykle. Cez den vzniknute PEP viaze v noci dalsie CO2. Tieto rastliny maju vdaka tomu udajne rano kyslu, trpku chut a vecer sladku

Na prvy pohlad to vyzera, ze by tak mohol bezat aj Calvinov cyklus, teda cez den by sa nahromadila ribuloza-1,5-bisfosfat a v noci by sa viazal CO2 na 3-fosfoglycerat. Ale v Calvinovom cykle to tak fungovat nemoze, pretoze ribuloza-1,5-bisfosfat nema az taku vysoku afinitu (rozumej kladny vztah

) k CO2, a navyse je to metabolicky aktivovana zlucenina, pomerne reaktivna a pre bunku by bolo problem a asi aj nebezpecne ju hromadit (to iste plati aj pre 3-fosfoglycerat). V bunke teda urcite funguju regulacne mechanizmy, ktore brania jej hromadeniu. Hromadenie kyselin, ako je to v CAM rastlinach je pre bunky podstatne prijatelnejsie (nie su nafosfatovane a teda nie su az take reaktivne), ale ine ako CAM rastliny to v podstate nepotrebuju a vystacia si s dennym prijmom CO2
VERDIKT:
Fixacia CO2 v akvarijnych rastlinach v noci neprebieha vo vyznamnej miere
Z mojich skusenosti:
CO2 sa mi zapina az so svetlom, zatial som nedaval dvoje hodiny. Funguje mi to tak uz rok a bez problemov, rias mam minimum, meral som pH rano tesne pred rozsvietenim a vecer hned po zhasnuti.
Hodnoty pH:
Rano 7,0
Vecer 6,7
KH mam okolo 11-12.
Cize vykyv celkom zanedbatelny, a aj ranne pH 7,0 dava postacujucu koncentraciu CO2.
Nechystam sa nic menit, funguje to tak dobre, aj nejake to CO2 sa usetri a hlavne mam istotu, ze ryby nenajdem hore bruchom