od sano » 08 Jún 2005 21:35 pm
Rôsol, najlepšie rastie v lykovej časti niektorých stromov,mám overené jabloňové prúty.
Rastie to skôr v chladnejších vodách, voda by mala pomaličky prúdiť, pomerne často to nájdete aj na koreňoch vŕb, ktoré vyrastajú z brehu do voľnej vody.Jedna polievková lyžica rôsolu stačí aktivovať čistiace baktérie rádovo v desiatkách litrov vody.
Rôsolovitú hmotu môžu vytvárať rôzne druhy baktérií, tie o ktorých píšem ja, nerastú na piesku. S tým som sa nestretol.
čo sa týka prietočného filtra áno, dá sa to tam použiť, za predpokladu, že máš zdroj rôsolu, ktorý kontinuálne dodávaš do filtra. Potom to bude pôsobiť.
Filter by mal mať minimálne niekoľkohodinovú zdrž, baktériám treba poskytnúť čas na ich prácu, nedá sa to použiť v malých zariadeniach. Domnievam sa že minimálny objem by mal byť asi 20 litrov.
Toto píšem len pre zaujímavosť a preto aby si sa ho nebál, pokiaľ škodí estetike akvária tak ho odstráň, je potrebné odstrániť drevo, alebo jeho časti, ktoré poskytujú živnú pôdu baktériám. Najčastejšie ide o zbytky lyka, resp. nevyluhovaných organických látok, nachádzajúcich sa v mladom dreve. Toto odstráň a budeš mať pokoj, alebo ho vyhoď.
sano