dmiba napísal:Pokial su pasivne a plutvy maju v poriadku bez bielych fliacikov, je dost mozne, ze chytili crevnych parazitov a tvoja doterajsia liecba bola skor oslabovanim imunitneho systemu.![]()
S kadial si daval vodu? Mas ich z jedneho zdroja?![]()
Pozri sa akej farby maju vykal tie chore, pripadne aj ostatne. Pokial je biely alebo priesvitny, najskor mas problem prave s crevnymi parazitmi. Mne to vykynozilo polovicu mecunovitych, ostatnych sa to ani nedotklo.
Pokial su to paraziti, mne pomohla sera costapur improved.![]()
Na kazdy pad ale najprv zisti pricinu a potom to liec, lebo miesto pomoci im uskodis. Najprv odsleduj prejavy, potom sa pytaj, a ked si budes isty chorobou, tak to liec. Nerob chyby, ako robia nasi vseobecni lekari, ze na kazde zakaslanie ti predpisu ATB a pri tom, ti casto tym viac uskodia ako pomozu.
Mariok napísal:pedro22: Rozhasil si si všetko, čo fungovalo, tak sa nečuduj. Ku skalárom 60 prísavníkov??? Hnijúce rastliny? Otrava dusitanmi, alebo čpavkom pri nadmernom zaťažení akvária rybami a zároveň strata prirodzených "odbúravačov" týchto dusíkatých produktov. Čaká ťa vlastne reset akvária a zabehnutie bude znova určitý čas trvať. Treba zvýšiť frekvenciu výmeny vody aspoň na dvojnásobok, prehodnotiť filtráciu a sledovať, či sa ryby dostávajú späť do kondície. Hlavne vymeň tie 3/4 vody za čestvú (odstátu) a vyhadzuj hnijúce rastliny/listy hneď keď to zbadáš. Je možné, že rastliny zhodia všetky listy a začnú odznova. Liečivá tam NELEJ žiadne.
dmiba napísal:V prvom rade vymen min. 75% vody, kludne aj 80% ako sa doporucuje u vacsiny lieciv. Odsleduj vykaly u chorych, ak su biele, tak pouzi to liecivo bud to od Sera, alebo vyssie uvedeny Entizol. Aj ked neviem, ci nie je na recept. Niekde sa mi zda, ze pisali, ze je na recept. Inak, crevne parazity znamenaju aj poriadny ubytok na hmotnosti, samicke uplne zmizne brusko. U samceka sa to tazsie odsleduje.
Na kazdy pad by som tie chore jedince nejako izoloval. Mecune sice napchas do zavaraninovej flase vacsieho objemu, ale skalar, to uz bez akvarka je trapenie rybky
Vodu si netestoval na NO2, NO3, amoniak?
Este ma napada, zmena krmiva. Napriklad pre skalare maleho mecuna v ramci pokusu?Je to sice krute, ale ak ti skalare zacnu nahanat mecunika, znamena to, ze im jednoducho nechuti strava, co im davas. Mozno su aj prezrate malymi mecunami, nevrhla ti teraz nejaka samica male? Mne minule skalar zozral mrtvu krevetku a dve hodky postil
Mariok napísal:Komu niet rady, tomu niet pomoci! Nech sa ti napriek tomu darí!
dmiba napísal:Mariok napísal:Komu niet rady, tomu niet pomoci! Nech sa ti napriek tomu darí!
Presne tak!!! OMG... Uz ostava len na ne skusit SAVO na dorazenie
Precitaj si este pozorne, co sme ti tu pisali a ak ti ryby doziju rana, tak skus mnou uvedeny postup a uz pre Boha nedavaj ziadne dalsie lieky!!!!!
dmiba napísal:Mariok napísal:pedro22: Rozhasil si si všetko, čo fungovalo, tak sa nečuduj. Ku skalárom 60 prísavníkov??? Hnijúce rastliny? Otrava dusitanmi, alebo čpavkom pri nadmernom zaťažení akvária rybami a zároveň strata prirodzených "odbúravačov" týchto dusíkatých produktov. Čaká ťa vlastne reset akvária a zabehnutie bude znova určitý čas trvať. Treba zvýšiť frekvenciu výmeny vody aspoň na dvojnásobok, prehodnotiť filtráciu a sledovať, či sa ryby dostávajú späť do kondície. Hlavne vymeň tie 3/4 vody za čestvú (odstátu) a vyhadzuj hnijúce rastliny/listy hneď keď to zbadáš. Je možné, že rastliny zhodia všetky listy a začnú odznova. Liečivá tam NELEJ žiadne.
Jo, vlastne som si neuvedomil, ze baktopur vykynozil nitrifikacne bakterie docista docista. Takze presne tak, Pedro pekne uplne od zaciatku:
1. Vybrat biomolitanove filtre a poriadne ich preprat (nie ze ich das do pracky!). Ide o to, uvolnit z nich najviac tych lieciv. Pokial mas vo filtroch aktivne uhlie, tak ho hned vymen za nove a to potom po dvoch tyzdnoch uzivania vyhod a funguj bez neho, sluzi len na odstranovanie chemie a po case ju zacne, naopak, uvolnovat do vody.
Vyprane biomolitanove filtre das dnu az po bode 3.
2. Upratat rastliny, co hnije okamzite von
3. Vymenit vodu, ja osobne doporucujem 80%.
4. Na urychlenie regeneracie akva kupit nitrifikacne bakterie v nejakom akvashope.
5. Preriedit osadku akva, tu vo fore urcite najdes, kolko litrov na cm ryb potrebujes.
6. Kup si test na dusicnany. Ak si lenivy a netreba ti presne hodnoty tak napr. su testovacie pasiky s testami na NO2 NO3 Gh Kh Ph, najvyhodnejsie vyjdu JBL, je tam myslim min. 50 ks, kus ta vyjde lacnejsie ako od inych vyrobcov, ostatni davaju 25 ks.
7. Kym nemas vela rastlin, vymen tyzdenne 10-20% vody. Odkaluj dno pri vymene.
dmiba napísal:Pravdu povediac, po tom tvojom "lieceni" rybiek by som ich viac netrapil. Teraz neviem, ci si tymi dvoma rybkami myslel skalare, alebo mecovky. Na kazdy pad, ak je to druhe, ja by som to rovno utratil a vyhodil, lieky stoja 11Euro, ten entizol je mozno lacnejsi, ale mozno ma tu niekto nebude mat rad, no mecovky sa ti casom nakotia a vysledok liecby je nejasny. Mne pred liecbou zakapali tri, po liecbe cca tyzden este jeden samcek.
Okrem toho, liecil by som ich v inom - karantennom akva. Staci nejaky plastovy box 30l (pre skalare, ak su to tie dva chore) a tam by som ich preliecil a po dvoch tyzdnoch presunul spat.
Pravdou je, ze by bolo treba preliecit cele akva, lebo tie parazity budu aj v substrate, ale po tej davke "chemoterapie", co si ich potrapil, by som to neriskoval. To by si mal rybky z znicenou imunitou a to ti skor-neskor pokapu na cokolvek ine.
Skus este kupit Sera fishtamin, mozes celemu osadenstvu trosku pomoct pri regenracii po tej chemoterapii, co si im dal. Neviem, ci si tam dal tie nitrifikacne bakterie, co sa daju kupit, ako som ti radil, alebo nie, ale tiez by som ich tam dal, nech sa ti to rychlejsie zabehne a znormalizuje. Pomoze to rybkam.
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.