Problém s vylučovaním



Akvarijné ryby - choroby, liečba

Problém s vylučovaním

Odoslaťod Devin » 12 Mar 2023 14:30 pm

Dobrý deň,

mám menší problém so svojou rybkou -zavojnatkou. Svoje výkaly nemôže poriadne vylúčiť a ich ako keby ťahá za sebou. Viete mi poradiť, čo by som mala urobiť?
Je to problém s prekrmením alebo má nejakého parazita?
Prílohy
received_580541194000880.jpeg
Devin
 
Príspevky: 4
Založený: 11 Mar 2023 10:06 am

Reklama

Re: Problém s vylučovaním

Odoslaťod Andrej Jakubík » 12 Mar 2023 15:20 pm

Farba a konzistencia výkalov vyzerá byť v poriadku. To že ich ťahá za sebou je niekedy normálne. Ak by boli bezfarebné, biele, priesvitné, či s prímesou krvi, alebo by rybke z análneho otvoru trčali červy, vtedy je to samozrejme problém.

Je kŕmená potravou pre zlaté rybky? Pretože tá potrebuje o dosť viac bielkovín (60-70% celkového objemu) ako tropická červená neonka, ktorú tam máte tiež. Nebudem poukazovať na zlú kombináciu rýb, pretože za svoj život som už videl aj krásne spolužitie zlatých rybiek s dospelými skalármi, tak prečo nie s neonkami, všakže.

Ako neonka, tak karas na fotke vyzerajú ako šťastné ryby. Cítim však potrebu vás upozorniť na to, že sa to časom zmení a o pár rokov budete musieť karasovi dopriať väčšie akvárium, alebo jazierko. S tým treba počítať už dnes.
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Problém s vylučovaním

Odoslaťod Devin » 13 Mar 2023 21:47 pm

Krmivo bolo kupované osobitne pre neónky aj pre zavojnátky. Týmto problémom však trpia aj prísavníky, ktoré taktiež mám. Robím niečo zle? Veľmi som ich prekrmila alebo im chýbajú vitamíny?
Devin
 
Príspevky: 4
Založený: 11 Mar 2023 10:06 am

Re: Problém s vylučovaním

Odoslaťod Andrej Jakubík » 14 Mar 2023 10:54 am

Zle ste ma pochopili.
Nejedná sa o žiadny problém, ktorý by si zasluhoval paniku. Výkaly u rýb sú logicky odrazom okrem iného ich stravy a vo vašom prípade na fotke vidím aj živú vegetáciu a riasy. Výkal zlatej rybky na fotke má zelený nádych (možno je to iba optický klam). Ak ryba zožerie riasy (hlavne dlhšie a vláknité), tieto vlákna putujú tráviacim traktom a tvoria dlhšie výkaly.

Logicky to tak má aj prísavník, pre ktorého sú porasty rias a vegetácia jeho prirodzená potrava.
Celkové "hinkaku" (z jap. vitálnosť, aktivita, aura) rýb na fotke vyzerá byť úplne v poriadku, takže obavy sú prehnané.

Ak vás to trápi, skúste si stanoviť dva dni v týždni, ktoré budú bez kŕmenia. Ryba sa prečistí, zvýši sa jej aktivita a tráviace ústrojenstvo si dá chvíľku pohov. To by sme sem-tam potrebovali všetci.
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm

Re: Problém s vylučovaním

Odoslaťod Devin » 14 Mar 2023 15:31 pm

Ďakujem, už som začínala panikáriť, že majú nejakého parazita.
Devin
 
Príspevky: 4
Založený: 11 Mar 2023 10:06 am

Re: Problém s vylučovaním

Odoslaťod Andrej Jakubík » 14 Mar 2023 15:46 pm

Parazity by sa prejavoval bezfarebnými výkalmi, prípade bielymi, až krvavými.
Pri parazitoch ryba aj mierne pochudne a vyskytnú sa aj iné vonkajšie príznaky ako je napríklad apatia a pri niektorých aj defekty na tele.
Váš karas má krásnu červenú farbu, za čo vďačí erytrofórom vo svojej pokožke. A tieto pigmentové bunky sú viazané na tuky (lipochrómy). Ak ryba, ktorá je červená zrazu vybledne (aj mierne) naznačuje to stratu tukového tkaniva. A to je signál, že sa deje niečo nezvyčajné. To neplatí ak je ryba v strese, vtedy vybledne inštinktívne, aby farbou nepútala pozornosť okolia (tetry sú klasickým príkladom).
Ale ako som napísal, treba už teraz premýšľať o tom, že karas porastie. Nie je to práve pozorný spoločník ku tetrovitým rybám, ktoré tam máte. Časom pre neho bude potrebné samostatné akvárium s rybami jeho povahy, ktoré razia podobný životný štýl.
Andrej Jakubík
 
Príspevky: 70
Založený: 02 Feb 2023 23:25 pm


Naspäť na Akvarijné ryby - choroby

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.