Ahoj
C3l3brat3 ! No pozeral som, že máš tiež 54-litrové akva. Mňa sa moc nedrž, ja som len tiež taký učeň, čo hľadá rozumy u kamaráta, ktorý sa akvaristikou živí, potom z tohto fóra a literatúry a hlavne som sa dosť poučil z vlastných chýb.
Ale aby som ti aspoň nejako odpovedal - neviem presne, ale ten prvý bol asi granit zrnitosť: 3-5 mm. Druhý bol hnedý a bol asi 2-4 mm a teraz ten čierny je asi 1-3 mm. Proste mi nesedelo sprvu to svetlé dno. Rybky boli nervóznejšie a tak nevynikli. Tak som ho zvrchu prisypal tým hnedým. Ale to tiež nebolo úplne dobré, lebo rybky ho aj tak poprerývali a i napriek odkaľovaniu sa mi naspodku v hrubšom štrku začal usazovať kal. Nakoniec, keď som akva prerábal naposledy som zvolil čierny a jemnejší substrát.
Hnojivo naspodok som nikdy nedával. Kamaráti mi vraveli, že v takom malom akvárku to nie je až tak potrebné a stačí hnojiť do vody. Možno sa mi rastliny rozbiehali pomalšie, ale chytili sa. Hnojil som PlantTabs od Dajany a tekutým hnojivom, čo mi odlial kámoš. Teraz neviem presne názov, ale kto vie tak tu napíše: vonia po jablčnom mušte (starí akvaristi budú vedieť o čo ide).
Čo sa tých rastlín týka, skúšal som všetky možné. Vďačné sú anubiasy, kryptokoryny a nejaké echinodory. Jemnejšie rastlinky u mňa dlho nevydržali. Teraz som sa pokúšal o biotop Amazonka, ale vravím, učím sa stále a za pochodu. Nenašiel som veľmi vhodné rastlinky z toho biotopu. Väčšina Echinodorov je dosť dominantných a veľké, Salvinia auriculata sa mi nechytila a Sagittaria platyphylla mi ožltla a zhnila. Takže nastúpili osvedčené rastlinky: Anubias barteri var. nana, Microsorium pteropus a Echinodorus bleheri. Kocepcia Amazonky vzala za svoje.
Neustále prihnojujem tiež CO2-kou. Filter Eheim 45, ktorý je ozaj tichučký a perfektný na údržbu.
Aj rybky sú trochu už vzdialené od pôvodného zámeru: Pancierničky panda a sterbai, Neonky červené a diamantové a Ciklidky ramirezove by na biotop asi sedeli, ale Kardinálky už sotva a rak CPO dtto.
Chovám to všetko spirulinou v tabletách, suchým vločkovým krmivom, sušenou dafniou a mrazenými červami. Vodu mením vždy raz do týždňa cca 12 - 15 litrov. Teraz sa mi trochu rozbehli riasy, lebo sme raz nezastreli ráno žaluzie a odcestovali sme. Po obede keď som sa vrátil, tak slniečko pekne už pražilo cez okno rovno do akvária.
Vymenil som aj trubice od Narvy
OCEANIC FLORA za
OCEANIC STAR a nakoniec za
OCEANIC LIGHT.
Oceanic Flora totiž krásne vyfarbila rybičky (prevláda červené spektrum) a podporovala rast rastlín, ale mi príšerne pustila i riasy (konieckoncov na obale je i upozornenie, že ju treba kombinovať s inou).
Oceanic Star vyfarbila akvárko namodro (modré spekrum prevláda) a pôsobila tlmene, čo sa rybičkám zrejme celkom páčilo, ale chradli rastlinky, ktoré potrebujú viac svetla (napr. Sagittariu platyphyllu to odrovnalo). A tak som volil strednú cestu
Oceanic Light. Síce rybky tak krásne nesvietia, ale trochu sa rastlinky pozbierali. Riasy stále síce sú, ale už nie tak ako predtým. Vždy ich pri výmene vody poutieram z listov rastliniek špongijkou. Ale už to tak veľmi neriešim.

- Moje akvárko
Mám v pláne toto leto prejsť na akvárium 120x50x50, teda na 300 litrov. Takže zatial si premýšľam nad koncepciou a plánujem a prepočítavám náklady. Šprtám literatúru a otravujem otázkami skúsenejších akvaristov. Lebo 300 litrov už nie je sranda, tam nebudem môcť byť každú chvíľu strčený a prerábať. Momentálne otázka č. 1 - čo to bude "koštovať" ?
č. 2 - aký biotop navoliť ? Amazonka alebo Cichlidy ?
Vyjadrite teda svoj názor. Čo sa najviac hodí do 300-ky ?

- Samček Ciklidky ramirezovej