Tento týždeň som si konečne kúpil svoje prvé akvárium (a splnil si tak trochu sen z detstva aj keď už mám 38),konkrétne 60 l akvarijný set.

Mám však dva problémy. (O rybky nejde, lebo vraj na tie mám ešte dva týždne čas, kým sa trochu zabehne prostredie.)
1. - Vodu mám odvtedy akoby, kalnú trochu do siva. Neviem čím to je. Tým, že som pri sadení rozvíril kal v štrku ? (Aj keď som ho predtým premyl v horúcej vode ?) Alebo tým rozpusteným hnojivom ? (ale už je to druhý deň !), alebo uhynuli baktérie (17 hodín bez filtra ) a toto je toho následok ? Zápach však necítiť a filter som premyl. Mám vymeniť vodu a odznova ich aplikovať ?

2. - Druhý problém je razu technického ohľadne filtra CLARO 600. Začal vydávať dosť divné zvuky, akoby vibrácie - chrčanie. Rozobral som ho, vyčistil molitanovú vložku, skontroloval lopatky kolieska ale nikde som nenašiel závadu. Predtým išiel tichšie a tak si lámem hlavu čím to je. A samozrejme klíme v akvárku moc nepomáha, keď tam kvôli nemu strkám furt paprče. Nehovoriac o tom, že v návode nájdete v 6-ich rečiach bezpečnostné pokyny, ale napríklad použitie priložených nádstavcov sa nikde nerieši a nie každý je hneď majster sveta v obore.

Skúste mi prosím vy skúsenejší v týchto záležitostiach poradiť, rád sa priučím. Ďakujem.