ak čerpadlo nemá vlastnú reguláciu výkonu tak za ním - na hadici vedúcej naspäť do akva - daj hadicový ventil (aký majú kanistrové filtre) a tým si uprav množstvo vody odchádzajúcej z filtra tak aby to bolo v rovnováhe s množstvom vody prúdiacej cez filter....
aj ja by som sa priklonil k tomu vatu nepoužiť, tie molitanové média rôznej zrnitosti sú podľa mňa lepšie...
do vstupnej komory by som ja vložil len riedku sieťku (z kúpelňových hubiek, alebo niečo také ako ochranné obaly na sklené fľaše aby sa nerozbili, alebo plast. mriežka na omietky) tak aby zachytila hrubé nečistoty ( necpať tam toho však priveľa!!!)a aby sa prvá komora dal čistiť od hrubých nečistôt bez odstávky filtra (odsátím hadicou),
do druhej komory by som použil tie molitany - maximálne tri frakcie hustoty (hore najhrubšia, dole najemnejšia...
do tretej komory keramické valčeky či plastové guľe pre biofiltráciu ...
a do štvrtej komory by som vložil plát jemnejšieho molitanu na celú výšku komory tak aby zaberal max 1 tretinu objemu komory pri štrbine cez ktorú prúdi voda a dočisťoval vodu pred odchodom naspäť do akva s tým, že by som medzi štrbinou a molitanom nechal tak pol centimetra vôle aby voda mohla prechádzať cez molitan po celej jeho ploche (dúfam, že rozumieš ako to myslím) .... a do štvrtej komory by som umiestil aj ohrievač pre prípadnú potrebu udržať teplotu vody na potrebnej hodnote....
na každý pád rátaj s tým, že si budeš musieť pohrať s vyladením prietočnosti filtra než dosiahneš optimálneho prietoku (aby ti to nekolísalo) a aby si mal aj dostatočnú rezervu v prípade postupného zanášania filtračných médií....
prajem ti veľa šťastia a trpezlivosti...