Glitter napísal:pH - 7,5
gH - 8
kH - 6
NO3 - 10-25mg
NO2 - 0
Jedine čo ma napadá je, preloviť to zdravšie von niekde, a akva preliečiť alebo teda naopak, zdravšie nechať dnu a preliečiť vaničku s napadnutým druhom. Chalani, divné ale je, že vôbec mi to nezastihlo celé akva. Len niektoré druhy.
Nechcem robiť múdreho, ale napadlo ma pár súvislostí:
Cyklus dusíka sa nezačína s dusitanmi (NO2). Tie sú už produktom prvej kolónie nitrifikačných baktérií a NO2 produkujú z NH4, čo je amoniak. Ten zasa vzniká rozkladom zvyškov krmiva, odumretých častí rastlín, výkalov rýb, a neviem z čoho ešte. Rastlinky zbožňujú NH4, a pre ryby je celkom neškodný, akurát to má jeden háčik. Môže sa vyskytovať vo vode aj vo forme NH3, ktorá je už prudko jedovatá pre ryby. To, v akej forme sa vyskytuje amoniak, či NH4+, alebo NH3, závisí najviac od pH. Pri Ph>7 to začína byť nebezpečné. Hľadal som tabuľku na nete, ale našiel som iba návod k tomuto testu:
http://seracz.webnode.cz/products/sera- ... est-15-ml/
je tam dole návod v pdf na stiahnutie a v ňom tabuľka na prevod NH4 - NH3 na základe hodnoty pH.
Moja teória pramení z nasledujúceho:
http://www.klub.akva.sk/akvarium.php - číslo 4: Téma - dusík v akváriu - odporúčam ako pravidelné čítanie na dobrú noc

musi-filter-bezat-nonstop-t2013-48.html#p34867 - vdaka pár klavitným príspevkom sa tam dozvieš aj viac, ako len odpoveď na primitívnu otázku v názve témy.
Začiatocníci by nemali CO2 vnímať v prvom rade, ako znižovač pH na elimináciu NH3, je to iba sekundárny jav pridávania CO2 do akvária, ktorý nám akvaristom príde čírou náhodou vhod.
Takže by som sa u teba zameral na pár problémov:
- To, že máš NO2=0, nemusí nutne znamenať, že ti funguje biologická filtrácia. Skôr naopak - ani nezačala. V histórii tohto topicu som si všimol, že si pred 5 dňami objednával filter. Je bez zábehu a je už v akváriu? Ak áno, mal si nechať bežať 1-3 týždne oba filtre spolu.
- Ak si odstavil CO2, tak aký to malo dôvod? Ak je tvojím problémom otrava NO3, tak si rybkám ešte priťažil, lebo sa zvýšilo pH
martin_s ma občas doplní/opraví ak sa jedná o chémiu. Martin, mohol by si prosím toto potvrdiť, alebo vysvetliť, čo som pochopil zle aj ja? Rád sa vždy niečo nové naučím a nerád by som niekoho zavádzal.