Nexx19 napísal:Ja som mal povodne v plane cisto rastlinne akva s nejakym korenom a mozno par inych kamienkov ale isli sme do toho spolu snpriatelkou:D nie ze by som sa na to vyhovaral...tak isto som si cital ze akvaristi nemaju moc radi taketo .....
Mal by som taku otazku.Ty by si ako poriesil zostavu rybiek do 240l akva?
To nie akvaristi "nemajú moc radi" to je o tom, že ti každý píše ako predísť zbytočným "nehodám" Na kamene naráža každý, to preto, aby ti neodišli rastliny. Tieto kamene (som o tom presvedčený) obsahujú vápenec a vápenec robí prostredie nevhodné pre druhy rybičiek, ktoré máš a rovnako vápenec neprospeje rastlinkám. Dlho nepotrvá a odpáli rastlinkám koreňový systém.
Snažíme ťa pred tým vystríhať a ak by som ti neprial, tak by som ti poradil dať tam ešte viac kameňov......
Teraz k druhej časti otázky:
Väčšina akvaristov sa snaží vyplniť akvárium následovne. Voda v akváriu od dna až po vrch sa dá nazvať, resp. nazývame to "vodný stĺpec" Sú druhy rýb, ktoré sa najviac zdržujú vo vrchnej časti akvária-vodného stĺpca, iné zase obývajú stred vodného stĺpca a samozrejme sú rybky, ktoré väčšinu času trávia na dne vodného stĺpca. Vyzerá to zložito, ale je to jednoduché.
Tu ide o to, aby sme podľa druhu "obsadili" celé akvárium, teda spomínaný vodný stĺpec. Teraz k podstate:
V hornej časti akvária sa najviac vyskytujú živorodky, mečúň, plata, gupka, molly.....
V strednej časti sú to tetry, mrenky, borarasky......
No a v spodnej časti sú to pancierničky.
Toto je vzorec (nie povinný), no rybky takto dokážu spokojne naživať, bez stresu, rovnako sa ujde krmivo každému, niečo skonzumujú z hladiny živorodky a to, čo padá zachytávajú v strede tetry, mrenky.... a pancierničky poupratujú dno. Zaistíš si týmto spôsobom i hygienu. Krmivo sa tak nerozkladá, ono totiž nedbytočné krmivo vie narobiť šarapatu v akváriu.