no 11W na 38L akva je rozhodne skor malo ako dost ... pri mojej 38 pouzivam 3x 11W a zda sa mi ze este 1x 11W akvarku a hlavne rastlinkam vobec neuskodi len prospeje ... cize tu mas prvu pricinu zleho stavu rastliniek
to co tvoje rastlinky robia je nedostatkom zivin ... nepises ze by si pridaval Co2 ... co sa tyka ... hnojenia njn, ako keby ani nebolo ... cize tu musis hladat druhu pricinu zleho stavu rastliniek ... rastlinkam treba dodat ziviny N - P - K (Makro prvky ) a Fe, Mg, Ca, B, Mn, Cu, Zn, Mo atd. (Mikro prvky) :
Ako sa prejavuje nedostatok jednotlivych prvkov pri rastlinkach:
(Makro -prvky)
1. Nedostatok N - rastlinka sa pri nedstatku N sfarbi do "zlto-zelena", starsie listy su podstatne viac do zlta sfarbene ako nove - odumieraju vsak az pri extremnom nedostatku N, su vsak aj rastlinky ktore reaguju na nedostatok N uplne priesvitnymi listami alebo sa od "zufalstva" sfarbia do fialova.... nedostatok N vidis vzdy najskor na starych listoch rastliniek - idealne mnozstvo je 5 - 30 mg/L
2. Nedostatok P - rastlinky prestavaju rast a jej farba je tmavozelena alebo zelena, su rastlinky ktore sa pri nedostatku P sfarbia do fialova ... nedostatok P sa niekedy prejavuje velmi podobne ako nedostatok N... nedostatok P vidis vzdy najskor na starych listoch rastliniek - idealne mnozstvo vo vode je cca. 0,1 az 2,0 mg/L
3. Nedostatok K - na starsich listoch sa vytvaraju nekrozy t.j. cierne bodky, flaky, nove listy su podstane mensie ako stare .. u niektorych rastliniek sa sfarbia "zilky" listov do zlta plus cely list je tiez zlty ....taktiez ako pri N a P vidis nedostatok K najprv na starsich listoch ... u K si treba davat pozor sice ho vsade najdes ako Makro prvok, ale treba ho pridavat denne - idealne mnozstvo je 10 - 30 mg / L pri mojej 38L pridavam denne 4 ml K
(Mikro-prvky)
4. Nedostatok Fe - nevytvara sa dostatok Chlorofylu v listoch ... nove listy su zakrpatene, listy rychlo odumieraju ..opat su rastlinky ktore sa sfarbia pri nedostatku Fe do biela, fialova atd. najspolahlivesim indikatorom nedostatku Fe su rychlo rastuce stonkove rastlinky ... idealne mnozstvo je cca. 0,1 - 0,5 mg/L vo vode
5. Nedostatok Mn - prejavuje sa podobne ako nedostatok Fe ...nakolko nedostatok Mn zabranuje rastlinke prijimat Fe ...prejavuje sa zltnutim listov ktore zacina od okraja litu a postupuje smerom dovnutra listu, zilky listu ostavaju zelene ... idealna hodnota vo vode je 5 - 10 mg/L
6. Nedostatok Ca - hmm, tak takyto pripad som este nevidel ... pokial pouzivas vodu s vodovodu nie je sanca ze by doslo k nedostatku Ca ...vacsinou je vzdy v akva dost Ca t.j. nieco medzi cca 20 - 30 mg/L
7. Nedostatok B - da sa zistit napriklad pri cryptokorynach ... nove listy su pokrutene, deformovane a male .. korene su extremne krate, cudne pokrutene a nemaju "krasnu" bielu farbu
8. Nedostatok Mo - tvoria sa zlte bodky medzi zilkami listu a okraj listu sa sfarbi do hneda ... pri nedostatku Mo rastlinka nekvitne ...