servus ig,
mam niekolkorocne skusenosti s a. rosaefolia - zdroj rataj. zopar foto a strucne info najdes aj na mojej stranke.
uspech s nou som mal len v jednom akvarku. (25l) v mojej 60ke sa jej nikdy nedarilo, pretoze bola prilis rychlo zatienena rychlejsie rastucimi rastlinami.
nemam rad triedenie narocna/nenarocna rastlina, ale dovolim si tvrdit, ze tato alternanthera nieje jednoducha rastlina a vyzaduje pomerne velku pozornost. tak hlavny "problem" vidim v tom, ze je pomaly rastuca. rastie fakt velmi, velmi pomaly, da sa to porovnat s bolbitisom.
s pomaly rastucymi rastlinami mam vseobecne tu skusenost, ze na zmeny v akvariu (ci je to osvetlenie, filtracia, hnojenie atd.) reaguju citlivo, ale zakerne je to, ze reaguju velmi oneskorene a ich regeneracie je dlhsia, zial niekedy neuspesna.
napriek tomu, ze rastie pomaly, vyzaduje silne osvetlenie. velmi silne. vtedy rastie uplne nahusto, huste su aj korene, listy a stonky ziskaju az neprirodzene intenzivnu purpurovu farbu a totalne biele korene tam uplne "kricia". ak mas slabe svetlo, bude zivorit, bude neprirodzene pretiahnuta, listy zelenkave a zospodu mierne ruzove. k intenzivnemu svetlu patri neodmyslitelne pridavanie co2 a hnojenie. ak hnojis PMDD, nic nepokazis. najkrajsie sfarbenie som mal ale kedysi, ked som hnojil serou...to hnojivo vsak po zabehnuti akva absolutne nestacilo - blbe je to, ze neviem, z coho pozostavalo...
po nedavnej prerabke akvaria rast stagnoval, listy sa zariasili, spodne stonky zacali hnit a starsie listy sa rozpadavali. okrem toho si na nej zacali pochutnavat krevetky.
momentalne sa zacina regenerovat. v 25l akva je svetlo nieco vyse 1W/1L (philips TLD 865+Sylvania aquastar), pohyb vody je dajme tomu stredny (filtrujem cez tunovany AC 200, medium len molitan), hnojim PMDD (cca. 2ml denne resp. obden), "brutalne" ceockujem a cakam, ci to bude to, co to byvalo...
ale co je najpodstatnejsie: je to podla mna asi najkrajsia cervena akvariova rastlina, takze namaha sa urcite vyplati.