snake napísal:Ked dam teoret.dve vedla seba,presvieti to hlbsie ako ked dam iba jednu??Mne to aj tak vychadza tak,ze mnozstvo svetla je jedna vec a intenzita je druha vec.Aj pri vode je nieco ine mnozstvo a ine sila pruudu..
To o com hovoris je svetelny tok [lm] a osvetlennie[lux]. Ziarivka ma udavane obycajne svetelny tok v [lm].
Skusim ist na to ludovo. Udaj v
[lm] znamena kolko svetla vlastne ziarivka celkovo vydava. Je nezavisly od vzdialenosti a uhlu vyzarovania. Udaj v
[lux] udava kolko z tohoto svetelneho toku dopadne na meranu plochu.
Preto napriklad je mozne, ze kvalitny reflektor dokaze zvysit osvetlenie aj o viac ako 100%. Ziarivka totiz vyzaruje okolo svojej osy v uhle 360°. Ak bezstratovo nasmerujes dany svetleny tok [lm] do uhla 60° pri rovnakej vzdialenosti, zvysis osvetlenie [lux] 6x.
Teraz naspat k problemu. Ak zabezpecis, ze kazda dalsia ziarivka bude svietit na rovnaku plochu, samozrejme zvacsujes osvetlenie [lux]. Akykolvek zdroj svetla ktory bude vyzarovat rovnaky svetleny tok[lm] do rovnakeho priestoroveho uhla [sr] zabezpeci rovanke osvetlenie [lux] v rovnakej vzdialenosti od zdroja. Je absolutne jedno ci to bude HQI, HQL, ziarivka, alebo ziarovka.
Vyhoda HQI je len v tom , ze je to bodovy zdoj svetla a preto je mozne ich z priestorovych dovodov pouzit viac.
Pevne dufam , ze som to vysvetlil pochopitelne a hlavne ze som nieco nepoplietol

snake napísal:A od veci este jedna otazka...Co plati viac???ZV,alebo DT??
No do ZV to mam 16km do DT 11km