Regulacia CO2 pomocou pH metra



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 05 Apr 2013 23:21 pm

No... raselina je definovana ako akva, granulovana, "NO NAME" 500ml,
250ml som testoval asi mesiac v akva 20l, kde som daval cistu vodovodnu vodu gh18, kh14, po tyzdni sa to ustalilo na gh13, kh8,
v tomto 20l akva su okrem rastlin dvaja otici...
potom som pridal zvysnych 250ml do akva 50l a miesto makkej vody som zacal pridavat vodovodnu... (postupne uz pred pridanim raseliny som zacal pridavat stale viac a viac vodovodnej miesto makkej z pramena, samozrejme som postupne upravoval aj cielove ph, rybky na to upozornovali, z 6.3 som sa dostal na 6.6)

co sa tyka CO2, ano bolo zapnute pretoze ph bolo nastavene na hodnotu 6.6, a kedze ph kontroler ukazoval cca 7 tak sa stale co2 pridavalo...

prve co ma napadlo sonda/kontroler - sup so sondou do kalibracnych roztokov a tam ukazovala spravne... sup do akva a znovu ph vybehlo na 7, odobral som vzorku vody, nakvapkal 4 kvapky ph test sera... vzorka takmer okamzite zlta, nieco medzi 5-5.5...

potom vymena casti vody, nastartoval som spat DC a cca do hodiny sa zafarbil na zlto, v DC je voda s 4dkh

podla toho co som dohladal ta raselina mala spravit skor opak.... okyslit vodu.... ale ak beriem do uvahy stav akva, test ph sera, dc, tak ta voda bola kysla az az, otazka znie preco to sonda nevie namerat ked v kalibracnych roztokoch ukazuje spravne...
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Reklama

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Mariok » 06 Apr 2013 00:54 am

Už to prestávam chápať úplne... Akú vlastne katastrofu utrpelo akva?
A to meranie pH? No myslím stále, že majú starí "fachmani" pravdu, že kvapkové testy sú v kombinácii s humínmi nepresné
http://ceskycichlidklub.eu/SKALARY/view ... t=40#p1477
Obrázok používateľa
Mariok
 
Príspevky: 1465
Obrázky: 53
Založený: 21 Dec 2006 19:14 pm
Bydlisko: Martin

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 06 Apr 2013 13:06 pm

akva 56l, co2 pridavane z tlakovej flase riadene co2 kontrolerom, pri kh 10 nastavene ph na 6.6, to este rybky zvladali v pohode...
podla tillmanovej tabulky je to sice 76 mg/l ale viac krat som cital ze to nemusi byt 100%..
kedze ale ph odmerane ph kontrolerom nevedelo na tuto hodnotu (6.6) klesnut bolo do akva co2 davkovane stale ... neviem ako dlho, v utorok to bolo este ok, vo stvrtok uz bolo dokonane... ph kontroler ukazoval cca 7, ryby boli ale uz :dead: :angel:...
zmeranim kvapkovym testom bolo ph medzi 5 - 5.5, co podla tillmanovej tabulky je obsah co2 > 300 mg/l, co
takze ja sa priklanam k tomu ze ten kvapkovy meria v tomto momente u mna presnejsie ako ph kontroler... aj podla fauny bolo zrejme
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod doors010 » 06 Apr 2013 14:52 pm

usudzujem podla toho co som si precital za mas vadnu sondu...
doors010
 
Príspevky: 1245
Obrázky: 0
Založený: 26 Sep 2011 11:22 am

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod chnuro » 06 Apr 2013 19:31 pm

Giftzahn napísal:njn, vidim ze PH201 so sondou je iny diabolsky pristroj na vyrobu sodofky v akva .... :lol: .... opravte ma PH201 "userovia" ... ale ak sa nemylim achilovou patou tohto zariadenia je prave ta nestastna sonda ... teda ci ju vobec korektne skalibrujem ... ak nahodou nie = sodofka ... ked je sonda pokazena / v "haji" ani to nemusim zistit ( predpokladam ze PH201 krabicka nezacne pipat, vibrovat, nevypise ze error) = opat sodofka ... njn, to ja radsej ostanem pri manualnom zapinani a vypinani Co2 + Dropchecker .... vidim ze poctivy "manual" je najbezpecnejsi .... :wink:

Ten controller je OK a pre akvaristiku uplne postacujuci. Problem je v dodavanej sonde. Ta byva rôzna. Uz mi preslo rukami asi 4 alebo 5 controlelrov a ani jeden nebol dodany so sondou, ktora bola spravne skladovana. Vsetky prisli "na sucho". Niektore sa museli vymenit hned, niektore do mesiaca, ale v podstate vsetky boli na prd.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 06 Apr 2013 20:05 pm

Chnuro pokial si spominas moja sonda bola tiez sucha a zatial fachci na 100%, teda aspon si to myslim.Ked robim kalibraciu co nieje prilis casto a necham to v roztoku cca 5min ,mozno ani nie tak sa hodnota ustali takmer presne na pozadovanych hodnotach.Uz si nespominam ako dlho mam tuto vecicku doma no uz to je nejaky mesiac a musim sa priznat ze som kalibroval zatial len 2-3krat.Bola to najlepsia investicia v akvaristike a mozem to doporucit kazdemu rastlinkarovi
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 06 Apr 2013 22:15 pm

Teraz ked som si precital este nieco o spravnom kalibrovani tak vidim ze som vsetko nerobil tak ako som mal.Zajtra po akvatere znovu nakalibrujem a uvidim.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 06 Apr 2013 22:38 pm

doors010 napísal:usudzujem podla toho co som si precital za mas vadnu sondu...


podla coho usudzujes ze je vadna sonda? v kalibracnych roztokoch to ukazovalo spravne...

co sa tyka spravneho postupu kalibracie podla mna to zalezi na samotnom kontrolery....
u mna je to suma fuk jednoducho v roztoku ktory ma ph 7 to musi ukazovat 7 a v roztoku s ph 4 to musi ukazovat 4...

co sa tam teraz udialo je pre mna zahada, vadna sonda by to vysvetlovala ale preco v kalibracnych roztokoch ukazuje spravne_??
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 07 Apr 2013 00:29 am

pokial v kalibracnych roztokoch ukazuje dobre tak by mala byt dobra pokial su dobre kalibracne roztoky co nevieme pokial ich neodskusame na nejakom druhom meraku po pripade si nezaobstarame nove.Ja som k meraku dostal prasky ktore som si musel namiesat otazka znie ako dlho mi vydrzi kalibracny roztok?Ma nejaku trvacnost?V tyh cla koch co su na ne linky vyssie ci o stranu do zadu pisu ze 5mes. NIEJE TO BOLBOST???
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod zbojnik » 15 Apr 2013 12:53 pm

Sonda pobudla v roztoku 3m KCL, a zda sa ze problem zmizol.....
takze raselinou to nebolo...
zbojnik
 
Príspevky: 95
Obrázky: 6
Založený: 28 Nov 2010 22:06 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Viktor » 27 Máj 2013 17:30 pm

Ahojte.
Chcem sa len spytat ci nema niekto v plane objednavat PH kontroler mimo SR. Mohly by sme sa spojit a usetrit. :-)
Ak by bol zaujem tak cez SS.
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Epiphone » 28 Máj 2013 06:58 am

Viktor napísal:Ahojte.
Chcem sa len spytat ci nema niekto v plane objednavat PH kontroler mimo SR. Mohly by sme sa spojit a usetrit. :-)
Ak by bol zaujem tak cez SS.

to poštovné väčšinou nevjde tak že s atreba skladať
Epiphone
 
Príspevky: 184
Obrázky: 0
Založený: 17 Apr 2013 19:35 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Glitter » 28 Máj 2013 08:17 am

15€ DHL z Nemecka.. Takže je rozdiel či ťa vynde merač 85€ alebo 78 :)
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Viktor » 28 Máj 2013 08:33 am

Glitter napísal:15€ DHL z Nemecka.. Takže je rozdiel či ťa vynde merač 85€ alebo 78 :)

Presne tak Glitter.
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Epiphone » 28 Máj 2013 12:22 pm

Glitter napísal:15€ DHL z Nemecka.. Takže je rozdiel či ťa vynde merač 85€ alebo 78 :)

z anglicka je DHL 10
Epiphone
 
Príspevky: 184
Obrázky: 0
Založený: 17 Apr 2013 19:35 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 28 Máj 2013 18:38 pm

A za kolko maju controler v anglicku?
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Epiphone » 28 Máj 2013 18:57 pm

neviem ja som objednaval iba zo sportsdirectu
Epiphone
 
Príspevky: 184
Obrázky: 0
Založený: 17 Apr 2013 19:35 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 28 Máj 2013 19:20 pm

Takze to ze maju postovne o 5€ lacnejsie nic neznamena ked mozu mat o XY € drahsi controler.Vysledna suma je dolezitejsia ako postovne.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Epiphone » 29 Máj 2013 15:07 pm

najdôlezitejsie je aby to vyslo co najmenej za rovnaky vyrobok ja osobne by som kukol aj na Heureka.sk
Epiphone
 
Príspevky: 184
Obrázky: 0
Založený: 17 Apr 2013 19:35 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod buddy180 » 29 Máj 2013 20:31 pm

neuvazovali ste o tejto?
http://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/c ... -a-roztoku
z cz je doprava 6 Eur
buddy180
 
Príspevky: 149
Obrázky: 1
Založený: 30 Mar 2012 23:04 pm

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Glitter » 29 Máj 2013 21:13 pm

Ak niekto potrebuje NUTNE a je ochotný si priplatiť, tak určite.. Ale inak by som volil ebay a cenu 70€ + doprava. Ohľadom reklamácie sa ale nebavíme, ak má cz shop podchytenú výmenu kus za kus v prípade závady, tak samozrejme nie je o čom.
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod TTjopo » 29 Máj 2013 21:35 pm

Ja mam ten isty ako vecsina akvaristov a som spokojny.Uz si ani neviem predstavit ze by som pouzival Co2 bez controlera.
Obrázok používateľa
TTjopo
 
Príspevky: 2803
Obrázky: 31
Založený: 07 Mar 2009 19:45 pm
Bydlisko: Trnava

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Viktor » 30 Máj 2013 06:43 am

No takze 22e postovne z Nemecka, takze je super podelit sa o to. :-)
Obrázok používateľa
Viktor
 
Príspevky: 1431
Obrázky: 69
Založený: 18 Okt 2009 23:00 pm
Bydlisko: Sereď

Re: Regulacia CO2 pomocou pH metra

Odoslaťod Glitter » 30 Máj 2013 07:34 am

To je ten paradox.. Z Indonezie neplatim nic a z Nemecka 22 eur..
Obrázok používateľa
Glitter
 
Príspevky: 1676
Obrázky: 6
Založený: 22 Mar 2011 18:52 pm
Bydlisko: Banská Bystrica

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.