Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
remus napísal:Inak ešte otázka.
Tých 2*24W nie je až moc ? Ide mi teda o to, že prihnojovať CO2 rastliny určite neplánujem. A aby sa mi nestalo, že pri takom silnom svetle rastliny spotrebujú všetky živiny a budú chcieť dohnojovanie, inak začnú chradnúť...
Lebo to je 48W. Pri čistom objeme akvárka 59L to je pomer 0,8W / liter..
remus napísal:Mmm, dedojozef, neviem aký spínač máš ty, ale dobre si prezri schému, prípadne popis čo spína.. Podla mňa aj tvoj spína zem, len o tom ani nevieš..
Ak sa elektrine trocha rozumieš, tak sorry. Ale väčšina ludí o tom ani nevie, a berú to tak, že svetlo nesvieti, tak je všetko vpohode..
90% spínačov čo mi prešlo rukami spínajú zem, pričom fáza je stále zapojená.
Jediný, čo spínal fázu sa mi podarilo zohnať, a to mechaniku, ktorú používam na čerpadle v bazéne..
remus napísal:Určite nebudem pridávať CO2, teda aspoň neplánujem. Pri akva niekedy niesom aj 3 dni, nechcem aby sa ryby otrávili, prípadne mi buchol burčák v izbe. Takže CO2 ne, a s ohľadom na to chcem aj svetlo, také aby rastliny nespotrebovali CO2 hneď a nebol nedostatok.
Luker13 napísal:pokial nechces CO2 pridavat, svetlo staci.
remus napísal:Luker13 napísal:pokial nechces CO2 pridavat, svetlo staci.
Momentálne mám 15W T8čku. Nemám teda pridávať nič ?
Som dosť lenivý na to za tie 3 roky kúpiť čo i len PH testy, nie to ešte sledovať CO2.
remus napísal:Nediskutujme prosím nad CO2. To proste zatial nehrozí.
Vysvetlím vám ako to je u mňa.
Mne sa páčia rybičky. No pre vytvorenie prostredia pre ne potrebujem nejaké rastliny. Takže mi je vpodstate jedno aké budú, ak bude akvo pekne zarastené a rôznymi druhmi rastlín. Rastliny ako také nie sú pre mňa teda priorita. Ešte raz teda - CO2 nie. Možno raz, "keď budem velký" - ale nakolko mojmu akvu sa nikdy nedarilo a ani neviem ako pekné rastliny vyzerajú, nechcem špekulovať ešte aj s CO2.
Riešme teda svetlo bez CO2. Momentálne mám 1x15W T8čku, namontovaná odrazová lišta od Juwel-u. Farbu nechcem tresnúť, ale myslím že to je 840ka, žiadna extra špeciálna ultra super za 20€. Čistý objem po odrátaní hrúbky stien akvária je asi 59 litrov. Keď odrátam ešte priemernú 5cm vrstvu štrku, dostávame sa na asi 50l vody.
Prednedávnom (mesiac) som trpel takou zelenou riasou, dlho, čo sa ťahala cez celé akva a omotávala všetko čo našla, tvorili sa od nej aj také chumáčiky. Aj na filtri ostali zbytky nejakej zelenej riasy, ale to zatial neriešim. Dokonca na keramických krúžkoch je pouchytávaná riasa mám pocit. To som svietil 12 hodín (10:00-22:00).
Naštvalo ma to, tak som sa rozhodol skrátiť čas osvetlenia 11:00-21:00. Zelená riasa ustála, teda už sa tvorila minimálne, no všimol som si čiernu riasu, voláte ju tu tuším "štetka" - také 0,5cm chĺpky uchytené na stonkách, listoch, pri výpusti filtra... Listy na anubiasoch začali žltnúť. Cryptocorina tiež akosi chradla, mala vela listov ožltnutých a zariasených, musel som ich odstrihnúť.
Čo teda ? Dávam tam málo svetla, a treba pridať, alebo čo ďalej ?
Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.