Remus 63L



spustená nová sekcia kde budete mať možnosť prekonzultovať s akvaristami dosiahnutý layout Vášho akvária

Re: Remus 63L

Odoslaťod M.i.s.o » 24 Sep 2012 13:29 pm

Samozrejme mas pravdu, ale myslis ze ta jedna 15W T8 a to este bez reflektoru by stacila aj pri menej narocnych rastlinach?
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Reklama

Re: Remus 63L

Odoslaťod lubosmihula » 24 Sep 2012 14:15 pm

Chlapci ti dobre píšu. Nedá sa vyčleniť jedno alebo druhé, ide to jedno s druhým. Ak nechceš CO2 (neviem či máš fóbiu) tak vyskúšaj dorobiť 1 x 15 W - stačí obyčajné z elektra, tak ako píšu chlapci 840 alebo 865. (nemáš žiarivku náhodou 640??) lebo ak áno tak to môže byť hlavná príčina nerastu rastlín - okamžite vymeň!
Neviem do akej miery testuješ vodu (aký máš prehľad o náraste NO3 a P) za určitý čas. Keď máš vodu dostatočne pohnojenú od rybiek, tak popri zvýšení osvetlenia kúp rýchlorastúce rastlinky (valisnéria, limnophila, hygrophila a pod.)
Keď sa ti rastlinky ujmu tak potom dohnojuj len mikroprvkami.
Kúp si niejaké tekuté hnojivo napr. sera florena, tetra plantramin alebo iné a prihnojuj 1/2 dávkou do vodného stĺpca, ale dávku prepočítaj na deň a prihnojovanie rob denne.
Môžeš pre istotu začať aj s 1/4 dávkami a sleduj či rastlinky začínajú prospievať - nebude to hneď - treba počkať aspoň 2 - 3 týždne.
Pri náznaku nejakej riasy - hneď riasu odstráň.
V predošlých príspevkoch si opisoval riasu čo sa ťahá - zrejme žabí vlas s tou ja nemám žiadnu skúsenosť ale treba hneď odstrániť a zmeniť podmienky v akváriu.
Mne sa v akva vyskytujú riasy tiež - zelená, aj čierna štetina ale tú mám pod kontrolou. Mal som aj obrovský výbuch sinice.
Osvedčilo sa mi filtrovanie cez rašelinu a to tvoje nešťastné CO2.
Svietim 10,5 hodiny denne a cez obed mám 1h prestávku.
Oddýchne si elektronika vo svietidle a obmedzí to rast rias.
Častou príčinou rias sú vysoké hodnoty NO3 alebo P, ale aj PH, nedostatočná údržba (odkalovanie akvária) vo vode ti pláva bordel a z toho sú riasy živené, málo rastlín, pomaly rastúce rastliny, nedostatočná výmena vody, zlá bio filtrácia - veľa čpavku vo vode NH3 a NH4 a mnoho iného.

Akvárium je relax (teda mal by byť) - a k tomu samozrejme patrí aj riešenie všakovakých problémov - mali by byť pre teba výzvou. Mal by si sa "tešiť" že ideš zatočiť s riasou.
Mne sa hrozne páčilo odsávať sinicu z jávskeho machu - uaaaau!
Vtedy je to o.k.
Samozrejme nerýpať vkuse, to je tiež zlé ale teoreticky šprtať, pýtať sa, prezerať si iné akvárka, príspevky a tak.
lubosmihula
 
Príspevky: 659
Obrázky: 4
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Remus 63L

Odoslaťod chnuro » 25 Sep 2012 10:00 am

lubosmihula napísal:... (nemáš žiarivku náhodou 640??) lebo ak áno tak to môže byť hlavná príčina nerastu rastlín - okamžite vymeň!...

Prepac, ale toto je obrovský blud. Jediné, čo môže spôsobiť trubica so spektrom Ra=60%, tak pre človeka budú farby neprirodzené, ale rastlinám stačí modré a červené spektrum. Dokonca jediný dôvodo, prečo sa osvedčili zdroje svetla so studeným spektrom (napr 6500K) je dominancia modrého spektra, ktoré ľahšie preniká vodou. Červené je rýchlo pohlcované. Čiže je takmer jedno, čím svieti, pokiaľ ide o spektrum (samozrejme s nadhľadom).

Ja mám rád Ra=85 a vyššie kvôli prirodzenosti svetla a kvôli fotografii. Fotku odfotenú pod zdrojom svetla Ra=60 ide len ťažko farebne doladiť v PC.

lubosmihula napísal:...Mal som aj obrovský výbuch sinice.
Osvedčilo sa mi filtrovanie cez rašelinu a to tvoje nešťastné CO2.
Svietim 10,5 hodiny denne a cez obed mám 1h prestávku.
Oddýchne si elektronika vo svietidle a obmedzí to rast rias....

Rašelina ti pomohla znížiť PH, čo v podstate spraví aj CO2. Sinice majú rady vyššie PH. Napr. ja som nikdy nevidel sinice v akváriu s Amazoniou (tam, bude tých dôvodov viac :-) ). Ale v prvom rade sa sinice objavia tam, kde je dlhodobý nedostatok makro prvkov. Riešením je vždy prihnojiť. Nesúhlasím s prostriedkami proti sinici, ako je zatemňovanie, antibiotiká a pod... Odsať čo sa dá, najlepšie zmerať N a P a patrične prihnojiť, čo je v nedostatku.

@Remus - pokial mas naozaj zabi vlas (dlhe zelene vlasy, co sa daju tahat), tak je to z nedostatku CO2, resp. mas viac svetla, ako pri danej koncentracii CO2 moze byt. Kazdopadne ked mas takuto riasu, tak uber svetla (aj keby si mal CO2). Uz ti tu Barbora =) na fore pisala, ze ma rovnake akvarium a bez upravy svetla a problemy nema. A to ma celkom pekne akvarium.

Zabiak nikdy neodijde sam a boj s nim je na dlhu trať. Je to skúška trpezlivosti. Treba ho odstrániť mechanicky a odstrániť príčinu vzniku. Takze preventívne zníž dobu osvitu na 8h, tým dostane poriadnu podpásovku. Denne musíš vyťahovať všetko, kam dočiahneš. Mám podobne veľké akvárium a niekedy mi očista trvá aj 4 hodiny. Veľmi by ti teraz pomohlo Easy Carbo, alebo Seachem Flourish (obe sa dávkujú denne) - pravdepodobne riasa zmäkne a pôjde ľahšie von. To by bola dalsia podpasovka riase. Ked k tomu pridas caste vymeny vody, cisty filter a primeranú osádku velkosti akvária, nie je možné, aby si sa žabiaka nezbavil. Keď bude všetko preč, môžeš na 3-4 dni vypnúť osvetlenie úplne. To ho dorazí a postupne zvyšovať dobu osvitu, lebo v tej dobe už budeš pravdepodobne bojovať s rozsievkami. Tie nie sú žiaden problém. Ked pridáš svetlo, vyšistíš sklá a vymeníš vodu, zmiznú. Svetlo pridávaj len pomaly. Tak 1h za týždeň, ale 12h sa mi zdá celkovo priveľa.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 27 Sep 2012 07:19 am

Vďaka všetkým za odpovede :)
Každopádne sa teda podľa vás potrebujem zbaviť tej čiernej drte. Ono keď akvo povýsávam, chvílu vyzerá čisto, voda krištálová...
No po pár dňoch sa tam zas nájde nejaký bordel, napríklad spod koreňa, v ktorom býva prísavník. Ryby to nemôžu vyprodukovať, lebo aktuálne mám 3 neóny a 1 ancistrus. Viem, že s tým treba niečo robiť, tak som nedokupoval..
-To sa vás inak chcem spýtať - máte koreň uchytený o dno, alebo len položený ? Moje drevo plávalo aj po mesačnom kúpaní sa vo vani, tak som naspodok ryb. vlascom priviazal kúsky plastu a zasypal štrkom..

-Treba akvo pri prestavbe nejak komplet prečistiť ? Pred letom mi uhynulo pár rybiek na vodnatelosť.

Aké dno ? Niektorí tu radíte kremičitý štrk, Barbora =) má tuším aquaclay.
Chcel by som niečo tmavšie, no zároveň aby sa rastlinkám darilo. Akú teda zrnitosť, pôdne hnojivo / ako by ste celkovo dno spravili ?
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod chnuro » 27 Sep 2012 08:25 am

Koren by ti plavat nemal, to by som hladal uz chybu v dreve. Pri financiach, co idu do akvaria je kupa korena z akvaristiky pomerne lacna zalezitost. Ja som zafixoval vsetky korene v oboch mojich akvarkach plastom (krytka elektikarskej listy) priskrutkovaným nerezovými skrutkami tak, aby ostala medzi skrutkou a podlozkou pár cm medzera, aby sa to mohlo zasypat strkom. Ale niekto to zasa neodporuca. Je to na tebe.
Obrázok používateľa
chnuro
 
Príspevky: 2381
Obrázky: 35
Založený: 10 Jan 2011 12:18 pm
Bydlisko: TT, PB, CA

Re: Remus 63L

Odoslaťod Giftzahn » 27 Sep 2012 08:30 am

njn, ked korenu mesiac nestacil ... co je zvlastne ... ono, koren nema mesiac niekde plavat ....treba ho supnut niekdam do kybla ak sa tam zmesti a pritazit napr. kamenom a za dva tri tyzdne sa tak dokladne napije ze plavat nebude .... cize ak po mesiaci plava tak ho treba este mesiac mocit ... pripadne spravit si "udelatko" ako popisuje chnuro a je po plavani ... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 27 Sep 2012 13:34 pm

Veď ja to teraz tak mám - podložky - kúsky plastových obalov z CD. To drevo stálo 15€.
Ale čo to dno ?
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod lubosmihula » 27 Sep 2012 14:13 pm

Ja mám pomerne veľký koreň a neviem či pláva alebo nie, je totiž zašprajcovaný o pozdĺžne výstuže. Nemočil som ho, len umyl teplou vodou a šup ho dnu - nič sa mi nekalilo (drevo je drift wood - rataj)
Keď sa ti kalí voda je na mieste otázka: Čo vytvára kal? a Akú to máš filtráciu? - filter by mal takýto bordel cez noc odfiltrovať.
Nepoužíval si pred prerábkou náhodou v akváriu ako hnojivo íľové guličky??? Íľ totiž robý poriadny bordel - hmlu, ktorú ti žiaden filter neodfiltruje.

Ja mám dno Profi soil - rataj, niečo podobné ako Barbora, len tmavšie, hnedšie a menšia zrnitosť - vyzerá to pekne a prirodzene.
A navyše nevynikajú na ňom rybacie výkaly, čo je veľká prednosť. Samozrejme odkaľujem!!!
Úplná spokojnosť po cca 1 roku (predtým som to mal v miničku a teraz v 70 litrovke)
Keď budem robiť niečo väčšie, tak pravdepodobne znova Profisoil
Ak chceš niečo lacnejšie, tak obyčajný riečny štrk okolo 2 mm - tmavší
lubosmihula
 
Príspevky: 659
Obrázky: 4
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Remus 63L

Odoslaťod lubosmihula » 27 Sep 2012 14:38 pm

K tej vodnatielke - možno by sa zišlo dezinfikovať akvárko SAVO-m.
Učinil som tak, keď mi neonky dostali bakteriálny rozpad plutiev a zabralo to na 1. šup
Dáš savo 1 ml/50 l vody. Necháš filtráciu riadne všetko zapnuté. Do 3 hodín ti savo vyprchá úplne. Rybky to prežijú v pohode, ale baktérie a parazity nie.
Ryby nekrm aspoň dva dni
Potom, hneď na druhý deň, daj (ak máš) do vody sera bionitrivec (alebo niečo podobné) podľa návodu. Doplníš tým uhynuté užitočné baktérie a naviaže sa NO2 a NH3, NH4.
Malo by to byť v pohode.
Vodu mám čistú ako kryštaľ a filtrujem len cez akvacit (atman) + čerpacia hlava
lubosmihula
 
Príspevky: 659
Obrázky: 4
Založený: 24 Sep 2011 21:24 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 07:07 am

Luboš, zrejme to vyskúšam, vie sa mi k tomu savu vyjadriť ešte niekto ?
Každopádne, pri prerábke akva mi nerobí problém komplet akva zvnútra poumývať savom. Myslel som si, že vodnatielka je už zažehnaná, ale minulž víkend mi odišla neónka čudným spôsobom. Chodila pri dne, a naklaňalo ju. Proste ako keby nevládala udržať rovnováhu :/ Musel som ju utratiť.
Ílové guličky ? Hm ,asi nie. Predtým aj teraz som dával práškové hnojivo, ktoré sa pridá do substrátu a premieša sa ním.

Si s profisoilom spokojný ? Vraj sú to nejaké granule, a na veľa miestach som čítal, že sa to vyplavuje, že je to ovela lahšie ako štrk, zle sa odkaluje atď..
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod Giftzahn » 28 Sep 2012 09:11 am

@remus: njn, profisoil je vo soje podstte aquaclay len v tmavsom a mnesom vydani ...cize je ho nutne dobe namocit a aj tak ti vzdy bude nieco plavat .... ono, pokial uz silou mocou chces profisoil ...tak ho mozes napr. skombinovat s Ratajovym RiverSand ktory by aj svojou farbou celkom pasoval ...:wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 10:38 am

Nejde mi vyslovene o profisoil.
Hľadám nejaké dobré dno. Keď bude dobré, nech je aj svetlé, no radšej by som mal tmavšie. Ale kludne to môže byť aj obyčajný štrk. Vôbec mi nejde o soil ako taký. Ani aquaclay to nemusí byť..
Niečo, v čom budú dobre rásť obyčajné a nenáročné rastlinky, a ryby sa nebudú nad tým zle cítiť.
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod Giftzahn » 28 Sep 2012 10:45 am

njn, tak moj tip na celkom lacne riesenie by bolo .... na spodok vyzivny substrat - Dennerle Deponit mix 1kg ( t.j. 2 pol kg krabicky) a pokial by ti bolo malo vyzivneho dna dopln este osmocote ( decentne) na to supnes ( mozes a nemusis) sietku na nu Floran Filtus a ako dekorativnu vrstvu supnes Ratajov Siver Sand I ...a mas za celkom prehladny peniaz fesne a dobre dno .... alebo zainvestujes trosku viac a rovno Amazonia + PowerSand .... :wink:
Obrázok používateľa
Giftzahn
 
Príspevky: 6033
Obrázky: 12
Založený: 11 Jan 2008 14:09 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Remus 63L

Odoslaťod M.i.s.o » 28 Sep 2012 11:01 am

len doplnim, vyzivove dno spominane Dennerle Deponit mix alebo JBL AquaBasis+, Tetra Plant Complete atd. ako zdroj mikroprvkov + osmocote ako zdroj makroprvkov, to decentne je cca 1-2g osmocote na 1l substratu. Zasipat to jemnym strkom (River Sand, Hagen) alebo Manado, Profi Soil atd.
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 11:12 am

Deponit alebo tá tetra by šla. Osmocote som nenašiel nikde v SVK eshopoch.
A profisoil na vrch.
Neviem, 20 eur za dno je celkom dosť.
Nad ten deponit a osmocote môže ísť teoreticky aj čierny štrk zrnitosti +-2mm ? Alebo majú tie granule (aquaclay, profisoil..) nejaké super výhody ? Okrem toho, že keď budem vysávať bordel, tak vysajem celé dno ?
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod M.i.s.o » 28 Sep 2012 12:55 pm

osmocote si daj do googla a urcite nieco najdes, je to zahradkarske hnojivo
tie granule (manado, aquaclay, profisoil..) su porovite tj udrzia ziviny, vecsia plocha na osidlenie bakteriamy, su lahke dentrit zapadne hlbsie do substratu kde je pristupnejsi korenom, netreba tak odkalovat. Nevihoda - horsie sa sadia rastliny, na saciatku cast substratu plave, neda sa dobre vytvarovat dno (cena).
Ked si pozries kolko by ta vyslo dno so substratom od ADA, Oliver Knott atd, tak 20eur je smiesny peniaz ;)
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Remus 63L

Odoslaťod martin_s » 28 Sep 2012 13:54 pm

remus predvcerom som Osmocote videl v Carrefoure
Obrázok používateľa
martin_s
 
Príspevky: 5718
Obrázky: 0
Založený: 04 Máj 2005 09:56 am

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 13:55 pm

M.i.s.o napísal:http://www.rostlinna-akvaria.cz/zakladame-akvarium-bez-umeleho-pridavani-co2-98

Asi nebudem vymýšlať a spravím to nejak takto.
Na spodook Dennerle Deponit a na vrch krycia / ozdobná vrstva vrstva štrku 1-3mm / 8kg profisoilu/aquaclayu..

Tá sieťka medzi výživnou a ozdobnou časťou je načo dobrá ? Aké velké oká by mala mať ? Momentálne mám doma hafo siete, aká sa používa pri stierkovaní stien.
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 17:00 pm

Chcel by som sa inak spýtať - je možné prevádzkovať väčší bublifuk, prípadne viacero menších v 60tke ?
Ide o to, už mi odišiel 2-hy interný filter s motorčekom. Na prvom (eheim aquaball sa po pár rokoch zlomila oska, náhradná+pošta stáli viac ako nový filter.
No tento nový začal po roku hučať. Zrejme sa vyosila / vybrúsila vrtulka. Tak som ju trocha zbrúsil a rok používal, hučalo to furt. Dnes som ju obrúsil ešte trocha a už je to nepočúvatelné. Je počuť, ako sa celý kryt trasie. Celá pravá stena akva od neho vibruje. Lezie mi to na nervy, niekedy sa zobudím v noci na to..

Tak som tam dnes buchol bublifuk, ktorý som používal kedysi v mini 12tke...
Bublinkuje pekne. :D Otázka je, či to bude stíhať čosi aj filtrovať.
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 17:27 pm

Prípadne takýto nejaký filtrík by nebola lepšia alternatíva ?
http://www..akvaobchod.sk/eheim-classic- ... =138_19_21
Aj keď objem je náplne je papierovo menší než môj terajší bluwave s 2,6 litrami.
Dať 7 € za vrtulu, tak to radšej dám 45 za nový filter.
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod Barbora =) » 28 Sep 2012 19:15 pm

No to ani nemáš veľmi nad čím rozmýšľať - jednoznačne najlepšie riešenie je ten externý Eheim. Asi sa nenájde nikto, kto by sa po vyskúšaní externého filtra chcel vrátiť k internému (ja som ho - interný - vyhodila po mesiaci a už nikdy viac :wink: - s externým je to komfortnejšie a estetickejšie).

K tej sieťke -je dobrá na to, aby si si nepremiešal vrchný substrát s výživným dnom.
Obrázok používateľa
Barbora =)
 
Príspevky: 485
Obrázky: 18
Založený: 07 Máj 2009 18:13 pm
Bydlisko: Michalovce

Remus 63L

Odoslaťod spid3r » 28 Sep 2012 21:01 pm

Ak chces bublifuk do 60l tak by som siel do Sera dvojramenneho bublifuku, perfektne spracovany a nehlucny.

Sent from my BlackBerry 9800 using Tapatalk
Obrázok používateľa
spid3r
 
Príspevky: 833
Založený: 09 Mar 2011 10:41 am

Re: Remus 63L

Odoslaťod remus » 28 Sep 2012 21:17 pm

Barbora, našťastie som našiel predajňu, kde mi tú vrtulku predajú, mám to aj celkom po ceste, takže bluwave-u dám ešte jednu šancu. Lebo keď bol nový, tak som bol užasnutý z toho aký bol tichučký, vôbec ho nebolo počuť.

Ak nepomôže vrtulka, asi pôjdem do externého. Eheim je klasika, no trocha sa bojím 2 vecí. Jednak je to vytečenie akva. Neviem aké spolahlivé sú filtre dnes, ale ak niečo netesní, cez exterňáč to dokáže celé vytiecť, nakolko sa nachádza pod úrovňou hladiny. Druhou vecou je objem náplní. Ten classic má vraj objem náplne len 1 liter. To je polovica z toho, aký objem má papierovo ten bluwave. Vtedy rozmýšlam nad tetratecom, o ktorom tu strašne veľa ludí rozpráva - ex400.
remus
 
Príspevky: 152
Obrázky: 3
Založený: 16 Jún 2007 18:49 pm

Re: Remus 63L

Odoslaťod M.i.s.o » 28 Sep 2012 21:21 pm

no za prve ludia maju externe filtre na fakt velkych akva, kde by urcite neriskovali vytecenie ;) za druhe 2211 je na 63l malo, aspon 2213ku
Obrázok používateľa
M.i.s.o
 
Príspevky: 1707
Obrázky: 14
Založený: 20 Feb 2011 22:06 pm
Bydlisko: Bratislava

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Vaše akváriá

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.