lubosmihula napísal:... (nemáš žiarivku náhodou 640??) lebo ak áno tak to môže byť hlavná príčina nerastu rastlín - okamžite vymeň!...
Prepac, ale toto je obrovský blud. Jediné, čo môže spôsobiť trubica so spektrom Ra=60%, tak pre človeka budú farby neprirodzené, ale rastlinám stačí modré a červené spektrum. Dokonca jediný dôvodo, prečo sa osvedčili zdroje svetla so studeným spektrom (napr 6500K) je dominancia modrého spektra, ktoré ľahšie preniká vodou. Červené je rýchlo pohlcované. Čiže je takmer jedno, čím svieti, pokiaľ ide o spektrum (samozrejme s nadhľadom).
Ja mám rád Ra=85 a vyššie kvôli prirodzenosti svetla a kvôli fotografii. Fotku odfotenú pod zdrojom svetla Ra=60 ide len ťažko farebne doladiť v PC.
lubosmihula napísal:...Mal som aj obrovský výbuch sinice.
Osvedčilo sa mi filtrovanie cez rašelinu a to tvoje nešťastné CO2.
Svietim 10,5 hodiny denne a cez obed mám 1h prestávku.
Oddýchne si elektronika vo svietidle a obmedzí to rast rias....
Rašelina ti pomohla znížiť PH, čo v podstate spraví aj CO2. Sinice majú rady vyššie PH. Napr. ja som nikdy nevidel sinice v akváriu s Amazoniou (tam, bude tých dôvodov viac

). Ale v prvom rade sa sinice objavia tam, kde je dlhodobý nedostatok makro prvkov. Riešením je vždy prihnojiť. Nesúhlasím s prostriedkami proti sinici, ako je zatemňovanie, antibiotiká a pod... Odsať čo sa dá, najlepšie zmerať N a P a patrične prihnojiť, čo je v nedostatku.
@Remus - pokial mas naozaj zabi vlas (dlhe zelene vlasy, co sa daju tahat), tak je to z nedostatku CO2, resp. mas viac svetla, ako pri danej koncentracii CO2 moze byt. Kazdopadne ked mas takuto riasu, tak uber svetla (aj keby si mal CO2). Uz ti tu
Barbora =) na fore pisala, ze ma rovnake akvarium a bez upravy svetla a problemy nema. A to ma celkom pekne akvarium.
Zabiak nikdy neodijde sam a boj s nim je na dlhu trať. Je to skúška trpezlivosti. Treba ho odstrániť mechanicky a odstrániť príčinu vzniku. Takze preventívne zníž dobu osvitu na 8h, tým dostane poriadnu podpásovku. Denne musíš vyťahovať všetko, kam dočiahneš. Mám podobne veľké akvárium a niekedy mi očista trvá aj 4 hodiny. Veľmi by ti teraz pomohlo Easy Carbo, alebo Seachem Flourish (obe sa dávkujú denne) - pravdepodobne riasa zmäkne a pôjde ľahšie von. To by bola dalsia podpasovka riase. Ked k tomu pridas caste vymeny vody, cisty filter a primeranú osádku velkosti akvária, nie je možné, aby si sa žabiaka nezbavil. Keď bude všetko preč, môžeš na 3-4 dni vypnúť osvetlenie úplne. To ho dorazí a postupne zvyšovať dobu osvitu, lebo v tej dobe už budeš pravdepodobne bojovať s rozsievkami. Tie nie sú žiaden problém. Ked pridáš svetlo, vyšistíš sklá a vymeníš vodu, zmiznú. Svetlo pridávaj len pomaly. Tak 1h za týždeň, ale 12h sa mi zdá celkovo priveľa.