reverzna osmoza



Technika - filtrácia akvária, problémy s osvetlením, kryty na osvetlenie, reverzná osmóza, aktívne uhlie, ohrev akvária....

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod guppy » 04 Jan 2008 10:36 am

:wink: :o
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Reklama

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod zvejk » 04 Jan 2008 13:15 pm

co teda s vodou z RO aby se dala pouziv v akva? jak ji upravit?
Obrázok používateľa
zvejk
 
Príspevky: 509
Obrázky: 38
Založený: 09 Jan 2006 21:52 pm
Bydlisko: Praha - CZ

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2008 13:24 pm

zvejk napísal:co teda s vodou z RO aby se dala pouziv v akva? jak ji upravit?

A na aké hodnoty? Voda z RO by mala mať pH neutrálne (okolo 7) a mala by byť mäkká. Ja mám vodu z RO: pH = 6.5, CT = 2°dGH, UT = 2°dKH
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod guppy » 04 Jan 2008 13:38 pm

xDodox napísal:
zvejk napísal:co teda s vodou z RO aby se dala pouziv v akva? jak ji upravit?

A na aké hodnoty? Voda z RO by mala mať pH neutrálne (okolo 7) a mala by byť mäkká. Ja mám vodu z RO: pH = 6.5, CT = 2°dGH, UT = 2°dKH


Mám otázku.
Tvoj prístroj má zabudovaný stupeň, v ktorom sa voda spätne obohacuje o vápnik a horčík?
Lebo inak by si musel mať GH a KH nulové.
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2008 13:42 pm

guppy napísal:
xDodox napísal:
zvejk napísal:co teda s vodou z RO aby se dala pouziv v akva? jak ji upravit?

A na aké hodnoty? Voda z RO by mala mať pH neutrálne (okolo 7) a mala by byť mäkká. Ja mám vodu z RO: pH = 6.5, CT = 2°dGH, UT = 2°dKH


Mám otázku.
Tvoj prístroj má zabudovaný stupeň, v ktorom sa voda spätne obohacuje o vápnik a horčík?
Lebo inak by si musel mať GH a KH nulové.

Zrejme nie. To sú výsledky testov - Sera.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod guppy » 04 Jan 2008 14:01 pm

2 dGH a 2 dKH je podľa mňa veľa na výstupnú vodu z RO ako aj napr. destilky.

Vysvetliť by sa to dalo práve posledným stupňom prístroja na RO, v ktorom sa voda po RO zbavená akýchkoľvek minerálov obohacuje o Ca a Mg, aby spĺňala ich doporučené hodnoty pre pitnú vodu.
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2008 14:03 pm

guppy napísal:2 dGH a 2 dKH je podľa mňa veľa na výstupnú vodu z RO ako aj napr. destilky.

Dnes by som chcel meniť vodu v akva, takže premeriam hodnoty vody z RO.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod guppy » 04 Jan 2008 14:10 pm

Pozri aj do manuálu RO.
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod Norman » 04 Jan 2008 17:52 pm

Dodo: ak mas naozaj take hodnoty, tak je nieco z tych veci co pouzivas srot :D Bud osmoza alebo testy :) Dones vzorku permeatu na stretko do kurie alebo na akvajar a premeriam ti to ;)

zvejk: mas dve moznosti bud permeat umelo ale absolutne presne a kontrolovatelne "dosolit" (su dostat aj komercne zmesne soli - malavi, Tanganika, Amazonia) alebo zmiesat s neupravenou vodovodnou vodou. Podla toho na co to chces pouzit. pH doregulujes asi najlepsie H3PO4, kedze predpokladam, ze by si to chcel na krevety :) a tie neradi Cl ionty z HCl.

H2SO4 som osobne neskusal (aj ked na obale spominaneho vyrobku pH- som ju nasiel), ale nema to v zasade preco nefungovat, akkurat spotreba rastlin SO4 je podla mna nizsia ako PO4, takze sa tam budu pravdepodobne nejake sirany zbytocne hromadit.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2008 21:13 pm

Norman napísal:Dodo: ak mas naozaj take hodnoty, tak je nieco z tych veci co pouzivas srot :D Bud osmoza alebo testy :) Dones vzorku permeatu na stretko do kurie alebo na akvajar a premeriam ti to ;)

Prinesiem, beriem ťa za slovo.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod zvejk » 04 Jan 2008 21:58 pm

Norman: pokud by voda z RO permanentne pritekala do akva, tak 1/10 objemu za den, zmenila by voda v akva casem parametry k RO, nebo by to listi, koreny a ostatni obsah akva kompenzoval? Mel jsem totiz takovou vizi s prutocnyma akvariama.
Obrázok používateľa
zvejk
 
Príspevky: 509
Obrázky: 38
Založený: 09 Jan 2006 21:52 pm
Bydlisko: Praha - CZ

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 04 Jan 2008 22:29 pm

guppy napísal:2 dGH a 2 dKH je podľa mňa veľa na výstupnú vodu z RO ako aj napr. destilky.

Nedalo mi to a odmeral som osmotickú vodu. Najskôr som dobre povymýval odmerku v osmotickej vode. Potom som podľa návodu vlial 5 ml vody. Po prvej kvapke, sa voda ihneď zafarbila na zeleno, čiže to je znak toho, že viac kvapiek tam už nemám pridávať. Teda voda má 1°dGH. Keď tak uvažujem, ako sa dá zmerať 0°dGH? Vždy tam treba kvapnúť aspoň jednu kvapku, čiže hneď to je tvrdosť 1°dGH (sama od seba asi neozelenie :o ). Meral som testom sera gH-Test.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod skala » 04 Jan 2008 23:32 pm

dodo, to chce konduktomer. jasne - merias vodivost prisne vzate. ale co tak, nenacapovat 5 ml, ale 50? ;-)
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3849
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod Norman » 05 Jan 2008 02:31 am

Dodo: da sa to jedine tak, ze das viac vody, ale potom je to zafarbenie prilis slabe. Pri jednej kvapke je celkova tvrdost do 1°, cize moze byt aj nulova. Vecsina vyrobcov osmoz pise, ze by mala byt vysledna tvrdost <0,1

zvejk: s takym niecim som este neexperimentoval, ale "domace osmozy" maju aj automaticke dosolovace, tie by sa dali nastavit na rozumne pouzitie.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 05 Jan 2008 08:12 am

Vďaka za radu vyskúšam.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod zvejk » 05 Jan 2008 11:23 am

norman: ty ale asi budou dost drahe, ne? Chci neco maleho a levneho (do 5tis). skoda, ze neni membrana co by filtrovala jen dusik :) vim, jsou selektivni iontomenice, ale ty sou drahe (i na provoz) a je s tim spousta prace. aspon co jsem cet.
Obrázok používateľa
zvejk
 
Príspevky: 509
Obrázky: 38
Založený: 09 Jan 2006 21:52 pm
Bydlisko: Praha - CZ

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod Norman » 05 Jan 2008 12:39 pm

zvejk: selektivny iontomenic za 2000 SK ti spravi cca 3000l vody pri NO3 50ppm a na regeneraciu ti staci 400g obycajnej kuchynskej soli za 5 SK, takze nie je pravda, ze su drahe ;)

No, domace vodarnicky s RO a dosolovacom zacinaju cenovo niekde okolo 10.000 SK
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod xDodox » 05 Jan 2008 12:56 pm

Odmeral som ešte raz. Do odmerky som dal 20 ml a kvapol som jednu kvapku. Voda dostala zelený nádych, nebola tak silno sfarbená ako pri 5 ml, ale i to mi stačí. Takže by mala mať určite menej ako 1°dGH.
Obrázok používateľa
xDodox
Moderátor
 
Príspevky: 3028
Obrázky: 0
Založený: 24 Máj 2004 09:56 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod zvejk » 05 Jan 2008 14:22 pm

norman: fakt? a jak to presne funguje? jako RO? nebo to nejde napojit na vodovod?
Obrázok používateľa
zvejk
 
Príspevky: 509
Obrázky: 38
Založený: 09 Jan 2006 21:52 pm
Bydlisko: Praha - CZ

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod Norman » 05 Jan 2008 15:45 pm

zvejk: ak si myslel selektivny iontomenic, tak ten je mozne napojit na hocico. Priamo na vodovod, na externy filtre z akvaria, proste hocikde kde sa potrebujes zbavit NOx-ov.
Obrázok používateľa
Norman
 
Príspevky: 978
Obrázky: 72
Založený: 24 Jún 2005 11:24 am
Bydlisko: Bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod guppy » 08 Jan 2008 09:11 am

xDodox napísal:Odmeral som ešte raz. Do odmerky som dal 20 ml a kvapol som jednu kvapku. Voda dostala zelený nádych, nebola tak silno sfarbená ako pri 5 ml, ale i to mi stačí. Takže by mala mať určite menej ako 1°dGH.


Ahoj Dodo,

ak zelená farba pri jednej kvapke skúmadla na 5 ml vzorky znamená honotu menšiu ako 1 stupeň,
tak pri jednej kvapke na 20 ml vzorky je honota menšia ako 0,25 stupňa.

Ja som to vedel, že máš lepšiu vodu.
Obrázok používateľa
guppy
 
Príspevky: 149
Obrázky: 39
Založený: 04 Jan 2007 11:45 am
Bydlisko: DCA

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod draken » 08 Jan 2008 18:26 pm

Podla môjho názoru je voda z RO veľmy vhodná na dolievanie odparu akva ale nie na vymenu vody.
draken
 
Príspevky: 19
Obrázky: 1
Založený: 01 Dec 2004 18:07 pm
Bydlisko: bratislava

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod oskarcek » 24 Mar 2009 22:58 pm

Ak niekto chodíte do PL tak tu > http://www.czystawoda.pl/Healthy_RO3_50 ... i-166.html

(je to hneď pod Waršavou)

sa dá kúpiť za slušný peniaz t.j. asi 820 sk > 27eur
Je to kúsok pod Waršavou...
Ja som si ju dal poslať poštou a mal som koplikácie s úhradou, bral som ju cez aukro ale bolo to od tejto istej firmy. tam stála dokonca nejakých 22eur, akurát dovoz a poplatky za platby a tovar ma vyšiel asi na 1400sk, čo je pre mňa aj tak super cena...mám ho doma a už výrába čistú vodu o 106.
To len keby niekto chcel/mohol kupovať z Poľska.
Obrázok používateľa
oskarcek
 
Príspevky: 14
Obrázky: 0
Založený: 14 Jan 2007 17:16 pm
Bydlisko: Beluša, Trenčiansky kraj

Re: reverzna osmoza

Odoslaťod očinta » 10 Apr 2009 18:18 pm

zvejk napísal:chtel bych se zeptat, je provoz RO hlucny? vydava to nejake zvuky?
Existuji levne RO kolem 3000.-? Potrebuju to hlavne (a vpodstate jen) kvuli odstranovani NO3.
diky

Ja používam RO od Rataja je to typ Akvapro 50S. Voda takmer po odstávke a opätovnom spustení je na parametroch. Nechápem prečo sa musí upravená prefiltrovaná voda cca 1 hod po nábehu RO odkaľovať - kdesi som to čítal. Moja vydáva zvuky a to od nova prirovnal by som to vzdialenému rogalu. Dokonca si aj akoby pridávala a uberala plyn. Tým nechcem povedať že ja hlučná. V miestnosti kde je umiestnená je slbúnko počuteľná.V susednej miestnosti je už zvuk z RO nepočuteľný. Mám aj ja otázku. Ako najviac na dlhú dobu nechávate RO mimo prevádzky. Ďakujem.
očinta
 
Príspevky: 139
Obrázky: 22
Založený: 14 Feb 2009 12:10 pm
Bydlisko: PD

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Technika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.