Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Lienka » 18 Júl 2005 14:10 pm

Ahojte,
akvarium sa mi zdá sa stabilizovalo, raslinkám sa neurveriteľne darí. Ale rozmáha sa mi hlavne na starších listoch takáto riasa http://planta.aquariana.cz/foto/Rasa_03_m.JPG. Vraj by boj s ňou nemal byť problematický, nakoľko si s ňou poradia živočíchy, ale u mňa si s ňou poradiť nevedia. Mám aj krevetky..japonica (kupovala som ich 6 - neviem koľko ich tam je, lebo akva je husto zarastene a sem tam vidim, jednu, dve). Mám dvoch prísavníkov, ktorý neúnavne pracujú a aj Black Molly a ostatné živorodky oďobávajú tieto riasy. Avšak stále ich je mnoho.

Skúsili sme jeden deň nezasvietiť, ale mám tam veľa rýb a mali sme problém s otravou CO2, tak sme radsej zasvietili normálne. S riasou to ani nepohlo. Ešte asi mesiac bude akvarium dočasne pri okne (ale zaťahujeme žalúzie), potom pôjde tak, aby na neho denné svetlo vôbec nedosiahlo.

Vodu vymieňam asi 1/3 kazdý týžden, vtedy aj odkalujem aj čistím špongiu filtra v odpustenej vode. Všade sa píše, že keď sa bude dariť rastlinkám, tak riasy rást nebudú. Mne sa začalo rastlinkách dariť, ale objavili sa mi na nich tieto štetinky. Svietim 2x 15 W na 63l akva.

Prečítala som si už o riasach hodne, ale neviem čo by bolo najlepšie. Rozmýšľam aj nad tým prepláchnuť rastlinky v Save.
Lienka
 
Príspevky: 21
Obrázky: 2
Založený: 12 Máj 2005 12:29 pm

Reklama

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Jozo » 21 Júl 2005 16:47 pm

Napis viac o druhu svetla ....
Ako to myslis preplachnut rastlinky v Save, co su umele :-)
Obrázok používateľa
Jozo
 
Príspevky: 27
Obrázky: 4
Založený: 21 Jún 2004 13:13 pm
Bydlisko: Poprad

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod skala » 22 Júl 2005 07:56 am

Jozo: savo mozes zriedit 1:20, 2 az 4 minuty nechat vymacat. podla typu, jemnoliste menej, echinodory, anubiasy viac. poriadne prepachat potom v cistej vode, rukou mechanicky pomoct riasam. doporucujem aj na plesne. kludne aj na filtracnu vlozku.
Obrázok používateľa
skala
 
Príspevky: 3854
Obrázky: 16
Založený: 09 Apr 2003 17:24 pm
Bydlisko: Piešťany, Bratislava

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Lienka » 22 Júl 2005 08:52 am

skala napísal:Jozo: savo mozes zriedit 1:20, 2 az 4 minuty nechat vymacat. podla typu, jemnoliste menej, echinodory, anubiasy viac. poriadne prepachat potom v cistej vode, rukou mechanicky pomoct riasam. doporucujem aj na plesne. kludne aj na filtracnu vlozku.


Dakujem, vcera som na tych chudacikoch rastlinkovych spachala savovy kupel. Vela rastlin som aj povyhadzovala (teda listov), lebo to drzalo ako das.Filteracnu vlozku som sa neodvazila. Iba som si dala predstavzatie, ze ju v odpustenej vode od akva budem preplachovat aspon kazdy druhy den, lebo jej objem je asi velmi maly, pripadne skusim dat na cas molitanovy filter za par korun, skusim ci to pomoze.

Zatial tie rastliny (od vcera) vyzeraju dobre, ale uvidim, ci sa zase riasa nezacne tvorit.


K druhu osvetlenia:
2x 15W trubica (na 63 l vody)
jedna je Osram lumilux - 827 (vpredu)
druha Aqua Glo (vzdadu)
svietim od 6.45 - 19.15 - teda 12,5 hodiny
Skusala som aj na hodinu cez den zhasnut, ale bolo to akurat pri tych najvacsich horucavach a ryby mi plavali pri hladine, ako keby mali malo kyslika, tak som radsej zazala a bolo vsetko ok (az na tie riasy).

Ale viem, ze mam prerybnene akvarium. 8x neonka 2x tetra paraguajska 2x gurama 4x mecun 1x blac molly 1x sumatranka 2x ostrizik purpurovy 2x panciernik a dvoch prisavnikov + 3-5 kreviet (neviem presny pocet - davala som tam 5, ale podarilo sa mi vidiet max 3 spolu - ale mozu byt niekde zasite).
Rybicky by som chcela rozdelit do dvoch akva, ak vyjdu financie, zatial to musim vydrzat tak ako to je.


Mam aj jedno asi do 10l akva, kde mam mlade gubky a guramky..Svietim 9W uspornou kompaktnou ziarivkou - rasliny mam z toho 60 L akva a pekne sa im dari. Riasa sa objavuje len na skle aj to malo a da sa bezproblemov dat dole stierkou (staci 1x za 2 tyzdne). Vodu pritom prelievam zo 60 sem - aby som tym malym rybam nedavala vodu z vodovodu. A to male akva je tiez prerybnene mam tam asi 20 mladych ryb (0,5-2 cm), ale v nom tu stetinku na listoch rastlin nemam vobec.

Nerozumiem, preco sa jej v tom velkom tak strasne dari....
Lienka
 
Príspevky: 21
Obrázky: 2
Založený: 12 Máj 2005 12:29 pm

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Rori » 22 Júl 2005 10:02 am

Ja sa na problem sriasov pozerma takto (zacinam ho mat poriadne aj ja) : v akvariu je boj o ziviny medzi rastlinami a riasami. Ak je dostatok rastlin na pocet zivin (vylucovanych napr. rybami, prekrmovanie) tak by sa riasa nemala velmi tvorit. Ja mam zatial menej rastlin - snazim sa aby sa mi rozrastli ale mam naschval vacsinu pomaly rastuce takze na pocet rastlin mam asi vela ryb (a slimakov) a preto riasa zacina bujniet. Treba najst optimalnu rovnovahu co je niekedy dost tazke.
Obrázok používateľa
Rori
 
Príspevky: 427
Obrázky: 14
Založený: 07 Jan 2004 21:39 pm
Bydlisko: BA

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Lienka » 22 Júl 2005 14:28 pm

Rori napísal:Ja sa na problem sriasov pozerma takto (zacinam ho mat poriadne aj ja) : v akvariu je boj o ziviny medzi rastlinami a riasami. Ak je dostatok rastlin na pocet zivin (vylucovanych napr. rybami, prekrmovanie) tak by sa riasa nemala velmi tvorit. Ja mam zatial menej rastlin - snazim sa aby sa mi rozrastli ale mam naschval vacsinu pomaly rastuce takze na pocet rastlin mam asi vela ryb (a slimakov) a preto riasa zacina bujniet. Treba najst optimalnu rovnovahu co je niekedy dost tazke.


No sa v každej literatúre píše, že treba nájsť vhodný pomer. Ja som mala dlho problémy s tým, že mi rastlinky nerástli (slabé svetlo, nepridávala som žiadne hnojivá ani CO2). Chcela som mať rastlinkové akvarium, tak som nasadila viac rastliniek, začala som pridávať hnojivo - aj do strku aj do vody a aj CO2 sme vymysleli. A rastlinky rastu uplne genialne. Sagitarriu som mala taku ubohu z obchodu - malé 3 trsy - teraz jej je plne akva, to iste ostatne rastlinky. Mala som rychlorastuce Cerathophyllum demersum, ale strasne rychlo rastlo tak som ho vybrala. Ale rychlorastuce zostali - Ludviga, Cabomba... mám aj pomaly rastuce - Echinodory,Anubias... Umna sa proste dari aj rastlinkam aj riasam.

Jediný dôvod, ktorý mi napadá je veľa rýb. Časom skúsim odstrániť aj to a keď ani to nepomôže tak už rezignujem.
Nechápem, ale ako je možné, že v tom druhom mikro akva - mám rovnaváhu a v tom vacsom - kde by to malo byt lahsie (aj ked 60L je predsa len malo) to nejde.
Lienka
 
Príspevky: 21
Obrázky: 2
Založený: 12 Máj 2005 12:29 pm

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Peter » 24 Júl 2005 06:12 am

hmm a o aku riasu vlastne ide, ta adresa hore sa mi neda otvorit. V kapitole o riasach ma cislo 3 pri obrazkoch priradena stetinkova riasa, ak je toto o stetinke tak je to zbytocna tema, lebo o tom je tu uz tona prispevkov... Podla mna dosiahnut rovnovahu v akva je dlhodoby proces, nesuvisi s velkostou akva, ale milion inymi faktormi
Peter
 
Príspevky: 470
Obrázky: 23
Založený: 29 Nov 2002 23:37 pm

Re: Riasa, nechať tak, alebo použiť chémiu?

Odoslaťod Milosko » 24 Júl 2005 10:46 am

skala napísal:Jozo: savo mozes zriedit 1:20, 2 az 4 minuty nechat vymacat. podla typu, jemnoliste menej, echinodory, anubiasy viac. poriadne prepachat potom v cistej vode, rukou mechanicky pomoct riasam. doporucujem aj na plesne. kludne aj na filtracnu vlozku.

dik za radu skala urobil som to aj ja a niektoré listy ostali bledé :oops: to nevadí narastú druhé :?:
Obrázok používateľa
Milosko
 
Príspevky: 18
Založený: 01 Júl 2005 10:27 am
Bydlisko: Vý?apy-Opatovce 800


Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.