Riasy...



Akváriové rastliny - hnojivá, co2, pmdd, popis rastlín, pestovanie - starostlivost....

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 21 Feb 2016 14:16 pm

To hnojivo som dala len raz asi po dvoch - troch týždňoch ako som akva založila..
Inak mám pocit, že ako som začala menej svietiť a častejšie meniť vodu, že už tak rýchlo tie riasy nerastú. Jasné, že sú stále ešte tam ale myslím, že to ide už pomalšie.
A napadlo ma, či by som nemala najviac zariasené rastliny vyhodiť a nahradiť novými. Či je to hlúposť?
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Reklama

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 21 Feb 2016 16:09 pm

skor by som vyhodil ten umely domcek alebo skala?,umely koren a zasadil viac rastlin,je ich tam biedne malo.Z filtra daj tu hadicku co taha vzduch prec,bublinkovanie je cool,ale je na .... :kiss: ,zbytocne ti vyprcha aj to posledne co2 z vody.Filter ak sa da,tiez trochu priskrt,je dost silny vytok alebo ak sa neda,natlac viac molitanu dnu,aby sa spomalil prietok.
Zariasene rastlinky nevyhadzuj,odstrihni najhorsie listy a nechaj rast,za mesiac uz maju svoj korenovy system,budu nove vyhonky,spamatuju sa,len ich uz nevytahuj z dna,nech nezacnu stagnovat.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 10:26 am

Filter sa mi bohužiaľ viac stlmiť nedá. mám ho na minimum.. a tú hadičku mám naozaj vytiahnuť? Nevadí keď tam nebudem mať žiadne okysličovanie??
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 23 Feb 2016 10:42 am

Vytiahni ju,nevadi,filter si predimenzovala alebo kolko ma prietok na stitku?Este raz som pozrel akvarko.Filter nie je dobre otoceny,mal by smerovat na protilahlu bocnu stenu,lebo kde mas ten echinodorus,velmi nie je cirkulacia vody.Nevadi, ze s rastlinkami bude hybat,vytiahni ho vyssie,aby jemne ceril hladinu,ale jemne,tak dostanes kyslik do vody pre bakterie.Ak nejde slabsie,neviem ci bude biologicka nie len mechanicka filtracia,lepsie strcit este molitan pre vacsiu plochu na bakterie.Je to nove akvarium,bakterie sa zatial rozmnozuju vo filtry,casom osidlia vsetko naokolo ,pri silnej cirkulacii a malom kusku molitanu v tom filtriku nefunguje premena no2 na no3 nejak dostatocne.Myslim,ze toxiny mohli sposobit uhyn rybiek,oslabila sa imunita a je krok k roznym chorobam,stresu.Tu uz bez testov neurobis zaver a nasledne nevyriesis toto alebo toto.Ze chodis s vodou niekde ku znamym testovat,kym tam prides,parametre vody budu ine ako keby si s tymi istymi testami testovala doma tu istu vodu,skor zavolaj znamych na kafe a nech donesie testy.Rybky boli po druhom tyzdni dnu,kedy je hladina no2 --2,3 tyzden najvyssia.Tie riasy neries,uz som pisal,vysad viac rychlorastucich rastlin napr. (urcite daj plavajucu ceratophylum-rozkatec,to je super regulator zivin a rastie pred ocami,dal by som ti plne vedro,ked si zblizka) ludwigie repens(nie je to to vzadu?),limnophylu sesifloru,pomalsie microsorium.Mozno niekto poradi viac rastlin do 30cm vysky, minus odpocitat substrat uz mas 20centi a aj tie budu hned na strihanie,aby nelahali na hladinu.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod Jirka Scobak » 23 Feb 2016 11:07 am

Navrhuji postup:
1) Vyndej filtr, pro tři neonky ho doopravdy v 54 l akvárku nepotřebuješ. Akvárium tohoto objemu do budoucna, pokud je plné rostlin, zvládne 10 neonek a několik dalších malých rybek bez filtrace. Ale nejdřív potřebuješ ty rostliny a zbavit se řas.
2) Vyházej zbytečné dekorativní prvky.
3) Nemysli na to, že tam někdy strčíš znova prísavníka. V budoucnu (horizontu několika let) by ti dělal díry do mladých listů rostlin, zejména echinodoru. Velkých ancistrusů se doopravdy špatně zbavuje. Nikdo je nechce. Buď ráda, že už ho nemáš.
4) Potřebuješ asi tak ztrojnásobit množství rostlinné hmoty. Některé rostliny, které jsi koupila ponejprv, znovu nekupuj. V reálu potřebuješ dva podobně velké echinodory a asi 20 kusů valisnerie (rostlina se zatočenými listy).
5) Tvůj boj bude čistě biologický, nepoužívej žádnou chemii. Řasy vybírej ručně. Po doplnění rostlin bude chvíli klid, protože se řasa nestačí tak rychle zabydlet na nových rostlinách. Nepřidávej další hnojivo! Každopádně, čím víc rostlin, tím těžší situace pro řasu.
6) Počkej dva týdny, jestli nenastane nějaká kalamita. Problémy řeš výměnou 15-20% vody. Takovéto malé množství klidné i každý den. Pokud řasa stále bude, ale bude jí "přiměřeně", sežeň si krevetky (1-3) http://rybicky.net/atlasostatnich/krevetka_japonska Množit se nebudou, ale na řasy jsou fajn.
7) Až budeš mít dalších pár týdnů pocit, že je to s řasou lepší, můžeš dokoupit neonky.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Riasy...

Odoslaťod Jirka Scobak » 23 Feb 2016 11:10 am

P.S. Rostliny, co radí hora, jsou taky fajn :).
P.P.S. Pokud jsi z BA, mohu ti věnovat Ceratophyllum demersum gallery/rastliny-a3/v-nuji-p-ebytky-tohoto-p47410.html nebo Najas guadelupensis.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 12:30 pm

Ďakujem vám obom :)

K môjmu filtru:
mám tento: http://aqua-obchod.sk/vnutorne-filtre/2 ... 63273.html

prietok sa dá síce nastaviť ale bohužiaľ aj keď ho dám na najslabšie tak mám pocit, že aj tak ide dosť silno, preto som ho aj otočila tak ako je. Zdálo sa mi, že robí veľký prúd vo vode. Pretok má Max.prietok: 600 l / h. Nevadí to, keď tam bude taký silný prúd?
K filtru bol aj taký nástavec, ktorý je nad vodou a malými triskami púšta vodu na hladinu z hora (v linku je aj foto toho nástavca) Mala by som to radšej tak spraviť?? A teda okysličovanie dám úplne preč?? Lebo u nás v akve mi povedali, že to tam určite musí byť. A toto je taká maličká predajňa, ktorá funguje už viac ako 10 rokov a majiteľia sami prevádajú a aj sú dlhoročný akvaristi tak som im v tomto verila..
Ak tam pridám ešte molitá, malo by to teda stlmiť ten prietok? Molitán zoženiem bežne v akva obchode?

A áno, mala som vyšiu hodnotu NO3 a pravdepodobne preto mi zomreli rybky a asi teda aj sa tvoria tie riasy. Momentálne každý druhý - tretí deň menim tak 1/4 - 1/3 vody a pri poslednom meraní vody sa mi zdálo, že hodnota NO3 pomaly klesá.

Skúsim pozrieť u nás v obchode či majú také rastlinky ako píšete a ak nie, ozvem sa. Som z Malaciek a do BA to mám kúsok. Tak ďakujem za ponuku :)

Inak a tie krevetky by som si tam mohla dať aj teraz? Alebo mám najskôr zabezpečiť ten filter a nové rastliny a až tak o dva týždne ak bude všetko OK? Skúsim si k nim zatiaľ niečo poštudovať..

PS: testy na vodu mám doma ale to som u známich skúšala ich vodu, lebo oni majú doma taký silný filter na vodu, ktorú používajú v domácnosti a majú inú kvalitu vody ako mám ja doma, tak som len skúšala či si nemám radšej brať vodu od nich ale toto som potom zamietla a ďalej nerješila. Dávam už stále len tú istú vodu akú mám doma..
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 23 Feb 2016 12:46 pm

Lebo u nás v akve mi povedali, že to tam určite musí byť. A toto je taká maličká predajňa, ktorá funguje už viac ako 10 rokov a majiteľia sami prevádajú a aj sú dlhoročný akvaristi tak som im v tomto verila..

toto mi vycarilo :mrgreen: ....Ale ked povedali,ze to musi byt.
Kyslik dostanes do vody jemnym pohybom hladiny(male vlnky),tie velke bublinky maju ten vyznam,ze su opakujem sa cool,to je vsetko.Posledne co2,ktore este bolo vo vode,vytlacaju von.
Popravde Miska,ani tie neonky nie su ziadna vyhra v tom malom akvariu,skor by som supol,ked chces uz 10,tak nejake razborky hengelove a k nim nejakych 3 zravych panciernickov panda,nech cistia dno.
Ja som za nechanie filtra,lepsie nieco ako nic,urcite tam supnes dalsie ryby,nevydrzis niekolko tyzdnov,ako pise Jirka.
K valisnerii,mam variantu tiger aj v 35l akvariu,torta a nana sa nechcela drzat,netreba sa bat vysky 30-60cm,len ju treba castejsie preriedovat a strihat,ale valisnerky su tiez dobre na odoberanie zivin riasam,sleduj inzeraty na akve alebo bazosi,nekupuj 3-5€ kosiky,napr. aj Jirka ti nuka ceratophylum,najas zdarma a ked to mas do BL na skok,co riesis.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 13:05 pm

:D tak som ťa aspoň rozosmiala.. ja sa len učím a preto sa pátam aj takéto hlúpostli :)
tak tú hadičku vytiahnem teda :) a môžem tam dať ten nadstavec ako som písala vyššie?

Výber rybiek som už prehodnotila a keď si dám akva do normálu tak určite kúpim nejaké razbory.. neonky už nebudem kupovať, lebo tiež som zistila, že mám na ne malé akva..
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Jirka Scobak » 23 Feb 2016 13:11 pm

Ten najas je hrozný plevel a kdyby ti nic nerostlo, on bude :).

Hora má ve svém názoru, že to určitě nevydržíš a šoupneš tam nové ryby, asi pravdu :). Kdybys to ale náhodou vydržela, bez filtru ti porostou rostliny líp :).

Ty krevety bych tam okamžitě nedal. Caridina multipuntata vydží dost, ale krevetky jsou obecně citlivější na splodiny, než ryby a když ti ryby nedávno pochcípaly, neriskoval bych.

"Filtr musí být". Nemusí, pokud ti rostou rostliny a máš jich doopravdy dost a akvárium je zaběhnuté. Ty nemáš ani jedno z toho, takže v tvém současném akváriu "být musí". Asi věděli, jak velké máš akvárium a rostlin v něm :).
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 23 Feb 2016 13:15 pm

https://sk.aqua-fish.net/.../pouzitie-v ... chovacieho. Tu je nieco o tom vzduchovani,tvoje bublinkovanie budes moct pouzit napr.,ked bude treba zvysit teplotu vody (krupicka),vtedy je menej o2.Never vsetkym akvapredajcom.

nadstavec,myslis rampu ci co to je,hej
a mimochodom si mala tetry neonove nie neonky,neonka ma polku vrchnu cast modru a spodnu cervenu,tetra neonova je trojfarebna a odolnejsia ako neonka prava,ale tvoje odolne neboli.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod Jirka Scobak » 23 Feb 2016 13:33 pm

Doporučuji mít dno osázené asi takto: gallery/image_page.php?album_id=610&image_id=47420
50x50x25, bez filtrace, aktuálně se mi v tom množí divoké živorodky Neoheterandria elegans, je tam tak 40 krevetek. Bude ještě mnohem víc zarostlé.
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 13:52 pm

Nové rybky tam určite tak skoro nechcem dať. Určite to vydržím až kým sa zbavím rias a bude dobrá hodnota vody.

Inak tie rastlinky mám už viac vyrastené, než ako to je na fotke čo som sem dávala. Môžem dnes odfotiť keď prídem z práce a dám to sem :) skúsim, rovno aj prerobiť ten filter a uvidíte či to tak môže byť alebo nie :)

O tých krevetkách som si v rýchlosti niečo prečítala a vyzerajú byť dosť náchylné na kvalitu vody, tak neviem či by som to zvládla.. možno až za nejaký čas..

A za tie nenonky viem, že to sú Tetry neonové, len som sa zle vyjadrovala.. A tie moje určite neboli až také odolné aby to predýchali chudatká..
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 20:50 pm

Takže snažila som sa upraviť filter a pridívam aj foto:

gallery/akvaria-a1/moje-akva-uprava-filtra-p47424.html
gallery/akvaria-a1/moje-akva-uprava-filtra-p47423.html
gallery/akvaria-a1/moje-akva-uprava-filtra-p47422.html

Je to takto lepšie??

Na fotke to nie je dobre vidieť ale neviem či tam nie je veľký prúd, tie rastliny hneď pri filtry sa dosť ohýbajú. Skúsim ešte dokúpiť a pridať molitan do filtra a snáď to bude lepšie :)
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 23 Feb 2016 21:10 pm

Tu rampu ponor pod vodu uplne a vytoc ku hladine,nech ju jemne vlni,no neviem,ci to teraz dokazes,ked je silny prietok.Ak je rampa s filtrom vyssia ako hladina,budes musiet trosku zrezat z nastavenej trubky.
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod Michaela1310 » 23 Feb 2016 21:58 pm

A nemá to robiť potom už žiadne bublinky? Len vlniť vodu teda? Budem musieť skrátiť tú trubičku teda :) A ten prúd mi ide priamo z filtra. Aby som to takto pospájala, takto, tak tam bol len taký nadstavec, že prúd ide priamo do akva pod hladinou a potom časť prúdu ide do tej rampy.. Bude to tak v poriadku?
Michaela1310
 
Príspevky: 75
Obrázky: 20
Založený: 08 Feb 2016 20:12 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 23 Feb 2016 22:30 pm

neviem Miska,je to koleno vo filtri otacave sa mi zda,daj filter zosikma a rampu rovno pod hladinu a nic netreba rezat,ale nech ti ide prud od bocnej steny k naprotivnej bocnej,nie od zadu dopredu.Toto chapeme asi len mi dvaja :D
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

Re: Riasy...

Odoslaťod I.P. Pavlov » 23 Feb 2016 23:07 pm

Rozbehla sa tu diskusia "filter áno, či nie" Povedal by som, že obaja majú pravdu. Skúsim ale do toho vložiť svoj názor. Filter urýchli zábeh, pravda ak plní svoj účel. Tieto filtre poznám, ak nemajú dostatočnú filtračnú plochu, tak slúžia ako miešatko vody. Ak sa na neho nasadí len molitán a poriadne väčší, tak začne plniť funkciu a výrazne pomôže baktériám. Nechcem Jirkovi protirečiť (je mojim vzorom v prevádzke "bezfiltrových akvárií" No u začiatočníkoch sa stáva, že malou chybičkou sa zaslepí hladina. No a vtedy je dobré ak nám niečo čerí hladinu.
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Riasy...

Odoslaťod Jirka Scobak » 24 Feb 2016 00:03 am

I.P. Pavlov napísal:No u začiatočníkoch sa stáva, že malou chybičkou sa zaslepí hladina. No a vtedy je dobré ak nám niečo čerí hladinu.


Slepou hladinu nepovažuji za problém. Je to podle mě fajn indikátor množství živin. Pokud v akváriu v té dobé nejsou ryby, je zajímavé pozorovat senný nálev a nálevníky hemžící se pode slepou hladinou. Myslím, že se tím živí.
Trochu podezřívám Neoheterandria elegans, že si v slepé hladině hledají potravu nebo se jí živí (pozoroval jsem, ale chtělo by to potvrdit).
Kdo určitě konzumuje slepou hladinu, jsou někteří šneci. Mám zkušenost s levatkami a kružlíky čínskými. Celé mateřské školky malých levatek visely pod hladinou a živily se. Doslova sežraly slepou hladinu za dva dny. A to se jednalo o slepou hladinu, že jsem projel rukou a měl na prstech škraloup. Mírnější slepé hladiny nestojí za řeč.
Slepá hladina je minimálně indikátor, že hnojit je zbytečné :).
Obrázok používateľa
Jirka Scobak
 
Príspevky: 1546
Obrázky: 194
Založený: 25 Jan 2007 22:14 pm
Bydlisko: Bratislava

Re: Riasy...

Odoslaťod I.P. Pavlov » 24 Feb 2016 22:53 pm

Plne s tebou súhlasím, aj moje kotuľky sú pri hladine ak je taká. Tu je problém v tom, že mnohí, čo začínajú, sa rýb nevedia dočkať a 99% akvaristov je za čo najrýchlejšie nasadenie rýb a čo možno najväčší počet a kadejaký mix. Je nás málo tých, čo sa snažia mať rovnovážny biotop a potom rybky ako okúzlujúci doplnok akvária
Obrázok používateľa
I.P. Pavlov
 
Príspevky: 2661
Obrázky: 9
Založený: 19 Jan 2016 23:39 pm

Re: Riasy...

Odoslaťod hooopy » 26 Feb 2016 22:10 pm

listok staurogyne repens. na nom ukazka stetinkovej riasy, GSA ( green spot algea, to su tie male tmave bodky) a uplne vpravo staghorn ( snad sa nemylim), to je ten maly "konarik" , avsak zatial len v mikro podobe.
Prílohy
hot1 akva.jpg
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod hooopy » 26 Feb 2016 22:11 pm

Štetinková riasa
Prílohy
hot2 akva.jpg
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod hooopy » 26 Feb 2016 22:13 pm

Štetinková riasa a staghorn ( jestli se nepletu)
Prílohy
hot3 akva.jpg
hooopy
Moderátor
 
Príspevky: 1109
Obrázky: 1
Založený: 13 Nov 2010 23:06 pm
Bydlisko: Malacky

Re: Riasy...

Odoslaťod Hora » 26 Feb 2016 22:23 pm

tiez si pestovatel? no to mame za oddialovanie vymeny vody aspon u mna,PO4 5mg!!! Uz je ale dobre....dufam
Obrázok používateľa
Hora
 
Príspevky: 2482
Obrázky: 21
Založený: 25 Feb 2013 22:24 pm
Bydlisko: Spišská Nová Ves

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Akváriové rastliny

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.