trinity, ja som si tak 2 tyzdne dozadu doniesol do akvarka s rastlinami nieco podozrive jemno-zeleno-stromcekove, trochu ma to vyplasilo, ale niekam to zmizlo (nestihol som ani spravit foto), tak to zatial neriesim, a len pozorne sledujem situaciu, ci sa niekde znovu neobjavi...
Na Egeriach boli zase po presadeni z Nano asi 1-mm tycinky hnedych rias, tiez som silne zvazoval ci ich radsej hned nevyhodim, ale za 1 den ich SAE stihli vyholit uplne do cista, pritom samotne, husto porastene listky, nechali neporusene... Preto som sa pytal.
Samozrejme, suhlasim s Tebou, ze rasy (a nielen) si treba vsimat hned od zaciatku, ked sa uz vymknu spod kontroly, asi skor ako chemia, pomoze iba znovuzalozenie celeho akva. Teda zalezi este od druhu rias, parametrov vody, osvetlenia, atd. ako pises vyssie...
Priznam sa, so zabym vlasom (resp. nejakymi jemnymi husto a rychlo rastucimi nitami) som mal kedysi problem aj ja. Bola to vtedy cisto moja chyba, doniesol som si ho z rieky spolu s neprevarenym dekor-kamenom, ale to bolo uz vyse 20 rokov dozadu, ked v lokalnej akvaristike ponukali zo slimakov iba kotulky a ampularie a o nejakych neritinach alebo SAE som ani netusil, ze existuju, a ani samotny zabi vlas som nepoznal, internet neexistoval, a v dostupnej literature som o nom nic nenasiel... no na druhej strane sa v nej hovorilo o prevarani prirodnych dekor-veci, ktore idu do akva, a to som vtedy podcenil...

Ked uz bolo zle, chemiu som ani neskusal (teda neviem ci na toto vobec nejaka bola), cele akva som radsej zalozil nanovo.