Dobrý večer.
Tak konečne je čas niečo napísať. Musím povedať, že všetko čo som zasadil krásne rastie. Najviac to je vidieť na Monte Carlu a Ludvigii. Možno to urobím tak, že nechám Monte Carlom zarásť aj časť kde je piesok. Už ho mám strašne pomiešaný zo substrátom a rozmýšľam, že ho odsajem a dosypem čierny piesok. Inak veľká spokojnosť.
Jak som dal preč Microsorium, tak je konečne vidieť krevetky. No momentálně ich tam je cca. 30 a ďalšie 3 nosia vajíčka. Neuveriteľne to tam žije. Teda až na Neritinu. Momentálně je už 3 deň na jednom kameni. Žije, lebo keď ju otočím, tak sa zavrie do ulity. Ale inak ťažká pasivita. Riasy ma na kameňoch až až, takže hladom to nebude a hodnoty vody sú OK.
Tetry si pomaly zvykajú na "nové prostredie". Je vidieť, že im chýbajú vysoké rastliny. Necítia sa bezpečne a väčšinou sa držia dole. Jedine keď so u akvária, tak sú pri hladine, myslia že niečo dostanú...
CO2 stále super. Len bola skoro kalamita. Pretože keď som minule išiel do práce, tak som trochu viac pustil na ventile. Lenže som si neuvedomil, že sa mi po tom čo sa prečerpá viacej kyseliny citrónovej do sódy, bude reakcia silnejšia a znateľne sa zvýši tlak v systéme. Tímto aj viacej pretlačí cez ventil. No a keď som prišiel domov, tak som bublal 3-4 bublinky za sekundu, DC bol žltý až až...

Hned som nasmeroval trysku z filtru proti hladine a po 4 hodinách som bol zase na zelenej farbe. Ešte že som nakoniec nešiel na pivo čo ma ťahali kamaráti. Pretože by som inak na akvarium pozrel až ráno a bojím sa že by už bolo neskoro. No do budúcna budem vedieť, že musím povolovat ventil postupne.
A aby som iba nekecal, tak šup sem fotky... Jo, ta Neritina je furt na tom kameni...

Hodím aj pohľad z hora, aby bolo vidieť jak sú rastlinky... Viem, layout nie je nič extra. Ale neriešim, keďže aj tak budem v februári/marci rušiť. Chcem to hlavne nechat poriadne zarásť, aby boli rastlinky do nového (väčšieho

)

Pohľad na strednú časť...

A jedna "ťehuľa", konečne sa mi podarilo odfotit krevetku tak, že jej svetlo pekne presvietilo brucho a sú zreteľne vidieť vajíčka...

Amandajka v "relaxačnej fáze"...

No a jak už som naznačil, stávajúcu nádrž nahradí väčšia. Keď som riešil novú filtráciu a Lily Pipes, tak som si uvedomil, že bude celkom naprd to, že hrana akvária nie je súbežná s hranou skrinky. Takže by tam bola hadica do "S" a to by sa mi nepáčilo, hlavne by tam nebol priestor kde by to "S" mohla urobiť. A keďže skrinka ma šírku 60cm, tak to bolo jasné... Po novom roku objednám u Adama Votavy ďalší "optiwhite" a to 60x30x30. Páčia sa mi tieto dlhé a nie veľmi vysoké akvária. Aj keď 90x30x30 by sa mi páčila viac, ale to by som fakt nemal kam dať.

Úplne zbožnujem práce Jamesa Findleyho. Hlavne tie extra dlhé
Čo sa týka filtra, tak nakoniec som sa rozhodol pre Eheim Ecco Pro 200 (teoreticky 300). Veľmi sa mi u neho páči ten predfilter a to že sa dá ľahko vyčistit...

Aj keď ešte stále pripadá v úvahu aj TetraTex EX600 Plus, lenže tam sa bojím tej páčky na uvoľnenie hlavy. Jak môj prcek vidí páčku, tak je to v prdeli. Je mu skoro 4 a momentálne všetko rad rozoberá pretože "tatí já se musím podívat co tam je uvnitř abych to opravil"...