zdravím, mám taký problém s mojím akváriom. ide konkrétne o Juwel Rio 180, technika okrem trubíc a filtračných náplní nemenená od kúpy(asi 2 roky dozadu), no takže problém je v tom, že aj ked mi vychádza objem akvária približne na 200 litrov a výrobca udáva, že kryt obsahuje dve 45 W trubice, čo mi v prepočte vychádza približne na 0,5W/l(rátajme s tým, že akvárium nie je naplnené až po okraj) a svietim 8,5 hodiny denne, nemám s rastlinkami úspech, hnojím s PMDD, Easy life Profio, Easy life Carbo a ako prevenciu proti riasam Easy life Algexit, taktiež dávam výživné guličky od dennerle, dno je pokryté rašelinou a na nej je jemný kremičitý štrk 2-3mm, taktiež som skúšal CO2, či už z TIBI , alebo burčiaku, každý týždeň poctivo odkalím, vymením 40litrov vody a očistím sklá. takže, ked si tak pozerám niektoré nádrže a čítam ako sa o ne ľudia starajú, nejde mi do hlavy, prečo jediná rastlinka ktorá u mňa ochotne rastie je kryptokoryn, ktorý nestíham vytrhávať, tvorí súvislé koberce cez celé akvárium a neustále kvitne, teda vyženie kvetovú stonku, ktorá ked sa dostane tesne pod hladinu odhnije. akvárium ktoré som mal predtým malo 65 litrov osvetlenie ledva 0,3W/l, žiadne hnojenie, iba CO2 z burčiaku, svietenie ... no ked sa pošťastilo tak aj 5 hodín denne a v pohode mi tam rástol pogostemon erectus, utricularia graminifolia( ktorá síce pomaly, ale predsa tvorila trávniček), Heteranthera zosterifolia a druhy ako echiodorus a sagittaria sublata ani nebudem menovať, o to akvárium som sa takmer vôbec nestaral, boli tam iba krevetky nechápem ako je možné, že tam to tak išlo a tu pri takejto starostlivosti všetko hnije, jediné čo mi napadá, je že menšie akvárium som mal v spálni a toto je v obývačke, ale nemyslím, že by to spravilo taký drastický rozdiel. tak a teraz podme k tomu 200 litorvému, je tam 20 ks tetier štvorpruhých, 1 filtrovacia krevetka a 3 mrenky siamské, som skutočne zúfalý a v poslednej dobe začínam uvažovať nad afrikou, alebo chovom rakov, lebo toto ma fakt ubíja. tiež ešte rozmýšľam nad doplnením led pásikov o celkovej svietivosti okolo 3800lumenov, ale neviem či to bude mať nejaký význam, ked mi pri svetle 0,5w/l a takom hnojení bez hanby "odíde" obyčajný echinodorus a Microsorum pteropus, to už je fakt na hanbu sveta.
poteším sa akýmkoľvek radám, prípadne kritike, alebo návrhom