Rozpad plutiev a záhadné pruhy



Všetko čo nezapadá do ostatných sekcií - rôzne problémy s chodom akvária, fotografovanie, pozadia....

Rozpad plutiev a záhadné pruhy

Odoslaťod Jahoda » 07 Aug 2018 12:58 pm

Dobrý deň,
približne od začiatku tohto roka som začala chovať Betty, respektive 1 samčeka (Leo) a 2 samičky (Mia a Tia).

Všimla som si, že Tia poslednou dobou naháňa samčeka a kuše mu plutvy. Preto som sa rozhodla, že ju dám na pár dní do druhého akvária. Napadlo ma, že jej môže byť "smutno" tak samej, takže som k nej dala aj Miu. Ale zhoršilo sa to. Tia začala naháňať a kusať aj do Mii. Problém bol ten, že jej ubližovala v noci, takže ja som si to nevšimla. A na nasledujúci deň Mia zomrela.

Miu som "pochovala" a Tiu som dala späť do akvárka.

Akurát teraz nastáva ten veľký problém - Leo má rozpadnuté plutvy a len tak-tak sa dokázal pohybovať. Áno, dokázaL. Momentálne leží na dne a nehýbe sa. Neviem, či žije, keďže je tak zvláštne schovaný a vidno mu len plutvy. Vôbec sa nehýbe.

Ešte k tomu (aby toho nebolo málo, že?) Tia si pláve po akvárku a spozorovala som na nej, že na jednom mieste má akoby divne porozkladané plutvy, jednoducho...akoby jej vyrástli v rôznych smeroch. A má 2 tmavé zvláštne pruhy po stranách tela.

Moja otázka znie: Neviete mi niekto doporučiť nejaké prípravky na rozpad plutiev a identifikovať tie pruhy?
:(
Jahoda
 
Príspevky: 1
Založený: 07 Aug 2018 12:19 pm

Reklama

Re: Rozpad plutiev a záhadné pruhy

Odoslaťod johny350 » 07 Aug 2018 13:48 pm

Ahoj, je mi ľúto tvojich rýb, ale chovať samca so samicami pokiaľ nemáš aspoň 100l akvárko je veľmi rizikové, povedal by som až že je takmer isté že to niekto neprežije. Liečiť je zbytočné, samec zomrie s tým počítaj, to na samici môže byť pohryznuté to sa zhojí a pruhy pokiaľ sú pozdĺžne je to znamenie stresu, niečo ako keď človek od strachu zbledne, buď je studená voda, alebo veľa odpadu vo vode. Na tvojom mieste by som menil vodu 1/3 nádrže každé 3 dni dokedy sa to nezlepší, vodu dávaj takú aby teplota v akváriu a v čerstvej vode bola zhruba rovnaká a pokiaľ máš mestskú chlórovanú vodu tak ju nechaj v nejakom džbáne 24hodín odstáť aby vyprchal chlór. Bakteriálny rozpad plutiev nastáva keď sú ryby v zlých podmienkach, málo výmen vody, stres, rana po pohryznutí ktorá sa zapáli a plutvy sa začnú rozpadať, ak by si chcela ozaj liečiť tak použi metylénovú modrú na vonkajšiu dezinfekciu, prípadne antibiotikum. Najspolahlivejšia metóda ktorá sa mne overila, ale tebe by som ju neodporúčal kvôli drastickosti a veľkému stresu ktorý pritom rybe spôsobíš, je odstrihnutie postihnutých častí plutiev, ale to je dobré v začiatočných štádiách choroby kedy rozpad nezasiahol ku koreni plutvy, pretože pri koreni je to už citlivé a pre rybu bolestivé a už aj zbytočné keďže ak sa rozpad dostal až ku koreňu, už to má ryba spočítané. Aby bola táto info kompletná tak po odstrihnutí je dobré dať metylénovú modrú ako prevenciu zápalu. Ďalšou a pomerne experimentálnou metódou ktorú som odskúšal je dať rybu do nejakej väčšej nádoby alebo akvária aspoň 5l a dať ju von keď je teplo, ale tak aby naňu nepražilo slnko od rána do večera a aby teplota vody nestúpla nad 30 stupňov, teda zabezpečiť nejaký polotieň. UV lúče rybe zlepšia kondíciu a hubia baktérie. Keď si ochotná to odsledovať zober samca daj ho von, nahádž mu tam rastliny, teplomer a sleduj. Na 110% odporúčam oddeliť samca a samicu aby neboli spolu. BTW informácie ktoré ti tu píšem sú tak trochu strelou do slepa pretože neviem ako ryby vyzerajú a v akom sú stave, preto pre lepšie posúdenie by to chcelo fotky, taktiež by to chcelo informácie o akváriu, veľkosť, teplotu, aká je v tom technika a ako často meníš vodu a koľko vody meníš, aké ďalšie ryby tam plávajú a najlepšie by bolo foto celého akvária. Ani k lekárovi neprídeš s tým že pán doktor mám bolesti, ale musíš povedať kde ťa bolí, ako ťa bolí, odkedy ťa bolí atď, rozumieš, treba informácie
Obrázok používateľa
johny350
 
Príspevky: 237
Založený: 07 Jún 2016 17:08 pm


Naspäť na Voľná diskusia

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.