Ivans napísal:1, pri pridávaní CO2 je rovnica medzi UT Ph a CO2 vo vode narušená
Vo vode je príliš veľa uhčitanov UT 10 a ešte pridavanie co2.........???
Co ma spolocne pridavanie CO2 s UT? Co2 sa pridava pre vyzivu rastlin a je v podstate jedno ake je KH. Jedine co sa meni je ako zmeni rovnake mnozstvo CO2 pH. Pri tvrdsej vode klesne pH menej pri makksej viacej. Samozrejme sa meni forma v akej je CO2 dostupny. Cielom vsak stale je mat CO2 niekde medzi 10-20 mg/l.
Btw, npr. KH 10 je odporucane pre zivorodky, znamena to teda, ze nemozes mat zivorodky a rastliny sucastne ?

Ivans napísal:2, PH: literatúra odporúča PH od 6,3-6,8. Pri Ph 7,2 je vo vode ešte stále veľa aniónov vodíka, ču vytvára prostrenie v ktorm sa rastlinám
" tažšie dýcha" potrebujú CO2 a nie vodík..........
Mozem Ta ubezpecit, ze aj pri pH 7,2 rastliny rastu vyborne, samozrejme nie vsetky. Jedna vec je co odporuca literatura, druha je prax. Kedze vacsina ludi na SK ma tvrdu vodu da sa predpokladat ze ich pH sa pohybuje prave okolo 7,0 - 7,2. Da sa najst vela prikladov akvarii s tymto pH kde rastu rastlinky vyborne.
Astrid ma npr. taketo akva :

A na svojej stranke udava pH 8, kH 8, gH 16. Mozno to zaktualizuje

.
Ivans napísal:3, UT: rastliny typu Echynodor sú úplne v pohode aj pri UT 10, ale rasliny typu Cabomba, Hygrophila, Rotala....... pri UT viac ako 5 končia svoju púť v koši...
Dôvod: tieto " jemnejšie rasliny" už niesu pri vyššej UT ako 5 schopné vstrebavať mikroprvky / tenso coctail/, listy sú sklovité, krehké, lámu sa.... Rastlina stagnujem rozpadá sa a odhníva......
No ja som musel Hydrophilu vybrat z mojeho akvarka s KH 8, pretoze behom mesiaca zarastlo cele akvarium, zo 144l akva som do akvaristiky 5l kyblik tejto rastlinky.
Ivans napísal:Moje odporúčanie: uprav ph na 6,8-7,0 UT na 4-5
Ked toto radis tak napis zaroven aj ako to ma urobit. Ja nepoznam jednoduchy financne nenarocny sposob.