Už je to cca 7 rokov odkedy mi doma skrášľovali izbu 4 akváriá a 3 terária. Z osobných dôvodov som musel chovateľstvo zavesiť na kliniec, ale opäť sa len potvrdilo staré známe : "s akvaristikou sa nedá skončiť, dá sa len na chvíľku odložiť." Vďaka lepšej konštalácii okolností /bývanie, tolerantná priateľka/ som sa rozhodol sa k tomuto koníčku vrátiť. Akvárium vzniklo 23.01.2013 a tu je jeho stručná prezentácia a krátka história

Zakúpil som si set Juwel Rekord 800 + stolík
Akvárium : rozmery 80x40x35 - objem 112 l
Osvetlenie : 2 x 18 W
Filtrácia : Bioflow Super
Ohrievač : Juwel 100 W
Dno : čierny kremičitý piesok - 2-4 mm cca 15kg
Dekorácie : 2ks sivej bridlice /pod nimi sú kúsky polystyrénu/, 1ks koreň z Hornbachu /keďže plával, musel som mu urobiť "základňu z polystyrénu"/
Pozadie : čierne
Vzduchovanie/CO2 : nie/nie
Hnojenie : pri zakladaní PlantaMin, inak zatiaľ nehnojím
Rastlinky :
Sagitaria subulata
Vallisneria spiralis
Egeria najas
Echinodorus rosaefolius
Hygrophilia difformis
Juncus sp.
Microsorium pter. Windelow
Egerii, Hygrophilli a Juncusu sa zatiaľ darí skvele. Vallisneria a Sagitaria sú trošku mimo, ale myslím, že je ešte skoro aby som nad nimi lámal palicu. Ostatné rastliny bez výraznejšej zmeny.
Ryby :
Zatiaľ žiadne. Majú ešte čas. Zamýšľaná osádka by však mohla vyzerať napr. takto :
1 x samec Bojovnice - ten pôjde do akvária pravdepodobne prvý
párik Gurám perleťových
húfik cca 10 ks rázboriek
zopár menších pancierničkov 4-5ks
1x prísavník
a strašne sa mi páčia sekavce, takže nejaké tri kusy Pangio kuhlii kuhli alebo Pangio myersi
Ostatné živočíchy :
Z rastlinami som si priniesol minimálne dva druhy slimákov. Je ich už do 10 ks.
Časom si chcem určite kúpiť ampulariu alebo neritinu.
Údržba: každý deň výmena 10% vody, raz za tri dni výmena 20-30% vody.
Parametre vody:
Zatiaľ mám len pár testov z ktorých vyplýva nasledovné :
PH - 8,0
NO2 - 0,5 mg/l
NH4/NH3 - 0,5 mg/l / 0,03 mg/l
Viem, že to niesú bohvieaké čísla, aj keď počas zábehu asi normálne, ale robil som si dnes analýzu vodovodnej vody a hodnoty PH a NH4/NH3 mi vyšli úplne identické

Časom si chcem kúpiť aj iné testy, keďže chcem akvárium sledovať komplexne.
Aktuálne riešené problémy:
Okrem zlých parametrov vody, s ktorými "bojujem" pravidelnou výmenou vody v akváriu, ma štve aj povlak na hladine, ktorý sa mi tam stále objavuje, napriek tomu, že ho každý večer snímam papierovou utierkou. Pred pár dňami som mal na koreni bielu, pravdepodobne pleseň, ale tá je momentálne už na ústupe. Aspoň sa mi tak zdá. Akútnym problémom však ostáva aj moja nedočkavosť, keďže by som tam rád vypustil toho samca bojovnice - a na mesiac by som si potom s rybami dal pokoj

A ešte fotografie

V deň založenia

Na druhý deň som doplnil rastliny a pozadie

Približne týždeň po založení

Vopred ďakujem za každú pripomienku, radu, komentár...budem sa snažiť túto prezentáciu priebežne aktualizovať a mapovať tak vývoj v mojom akváriu.
Ďakujem za pozornosť