sera aquatan vs. sera bio nitrivec - ktorý kedy použiť?



Všetky otázky ľudí ,ktorý začínaju alebo chcú začať s akvaristikou.Akvaristické začiatky.

sera aquatan vs. sera bio nitrivec - ktorý kedy použiť?

Odoslaťod akva10 » 01 Jan 2023 19:28 pm

Dobrý deň,
zakladám prvýkrát cca.60l akvárium, v obchode som na odporúčanie predavačky kúpila výrobky sera aquatan a sera bio nitrivec. Ak má niekto skúsenosti s týmito dvoma výrobkami, tak by som potrebovala poradiť:
1. ktorý výrobok kedy použiť - ktorý použiť ako prvý - niekoľko týždňov pred vložením prvých rybičiek a ktorý až tesne pred vložením rybičiek? Z popisu na výrobkoch mi to nie je celkom jasné, ktorý kedy použiť? Vedeli by ste mi prosím poradiť ako správne aplikovať tieto prípravky a v akom poradí?
2. takisto mi nie je celkom jasne, že keď už budú rybičky v akvárku, tak ktorý z týchto dvoch prípravkov vlastne dávať pri výmene vody?
3. tiež by som si potrebovala ujasniť, či je potrebné teraz v rámci zakladania akvarka, ešte kým tam nie sú rybičky, či je potrebné odčerpávať pravidelne nejaké množstvo vody a ako ju správne dopĺňať - viem, že je potrebné dopĺňať odstatú vodu, ale neviem, či tieto prípravky dávať dopredu do nádoby s odstatou vodou alebo sa pridávajú prípravky až rovno do akvarka po doplnení odstatej vody?
Ďakujem pekne za radu.
akva10
 
Príspevky: 1
Založený: 30 Dec 2022 16:33 pm

Reklama

Re: sera aquatan vs. sera bio nitrivec - ktorý kedy použiť?

Odoslaťod vilo » 01 Jan 2023 20:28 pm

Ten aquatan je na úpravu "surovej" vody z vodovodnej siete a pod. Mal by "zneškodňovať" chlór, viazať niektoré kovy a tak... Ja takýto prírpavok používam občas, keď potrebujem v priebehu pár hodín vodu z vodovou dať do akvária k rybám. Ináč si nechávam vodu aspoň 1-2 dni odstáť, vtedy už takýto prípravok nepoužívam.
Nitrivec podľa toho čo Sera udáva, by mal obsahovať živé baktérie odstraňujúce dusíkaté látky. Nakoľko v surovej vodovodnej vode by nemali byť prakticky žiadne, nie je potrebné ním surovú vodu upravovať. Skôr má asi zmysel pri zrýchlenom "zábehu" akvária, kedy môžu nastať situácie so zvýšením obsahu dusíkatých látok, ale praktické skúsenosti s ním nemám.

Možno ti poradia iní, za mňa asi toľko, že ten aquatan pri zábehu ani nepotrebuješ (udáva sa, že môže viazať aj niektoré zložky hnojív pre akva rastliny), a ten nitrivec môžeš podľa návodu pridať už pri zábehu. Predpokladám, že nasadeniu rýb bude predchádzať výsadba rastlín...
Obrázok používateľa
vilo
 
Príspevky: 384
Obrázky: 56
Založený: 04 Jan 2007 17:00 pm
Bydlisko: Trnava, Bratislava

Re: sera aquatan vs. sera bio nitrivec - ktorý kedy použiť?

Odoslaťod snajprik » 02 Jan 2023 00:35 am

Jeden je na odchlórovanie vody, rovnaký efekt ma keď vodu necháš odstať cca 6-12 hodín.
a ta druha sú baktérie, to slúži pre nedočkavých akvaristov na rýchly zábeh, nemusíš čakať 4 týždne, ale do cca 3 dni môžu ísť ryby.
Konkrétne nemám osobne skúsenosti ani s jednou vodičkou čo si napísal, lebo vodu mam nechlórovanú, a na zábeh akvária používam rýchlorastúce nenáročne rastliny. :pivo:
Obrázok používateľa
snajprik
 
Príspevky: 1916
Obrázky: 76
Založený: 10 Jan 2016 15:23 pm


Naspäť na Začínam s akvaristikou

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.