Stone1991 napísal:čawte, po pol roku boja so sinicou a riasami som začal hnojiť estimative index a teraz po mesiaci som prešiel na pps pro, a objavila sa sinica, pričom som si v chnurovej kalkulačke dal pozor aby bol pomer medzi dusičnanmi a fosforečnanmi 10 NO3:1 PO4, a ona je tu zrazu späť ta svina, pričom som na vela forach čital o pomere že nesmie byť menši ako 1:9, aky ma byť teda ten pomer? , pri estimativ problem nebol ale ešte stale nemam akva zarastene na 100%, zatial tak na 55% a nemam chuť meniť polovicu vody, menim tak 30% tyždenne
Nabudúce by pomohla aj fotka akvária a viac info o akváriu,dedukovať z ničoho je ťažke ale aspoň vo všeobecnosti.
Dávaš vinu PPS pro lebo pri mesačnom hnojení EI nebola? Keby si ho používal 1/2 roka,rok a urobil podobný záver nepoviem nič ale po mesiaci?
Sinica by prišla aj hnojením EI a je diskutabilné,čo to spôsobuje.

Päť stránok na nete označí za vinníka vzniku sinice päť rôzných dôvodov ako nedostatočná cirkulácia,väčšia prerábka,presadzovanie rastlín,rozrývanie znečisteného substrátu,rozklad uhynutých rýb niekde zašitých,prehnojenie,špinavé vložky vo filtri.
10:1 alebo 9:1 aby som to dodržal,tak mám denne testovať NO3,PO4 pri mojej spotrebe dusičnanov?
Pri prejdení na PPS som skúšal kalkulačky,no záleží na individuálnom zarastení každého akvária,druhoch rastlín(rýchlo-pomalorastúca),počet rýb,množstve a času menení vody(kumulovanie živín).
V dávkovacom návode je určité rozpätie 2-5ml/100l a lepšie ísť pomaly s menšími dávkami ako rovno na maximum aj keď sa to približuje EI.
S vidinou pekného rastlinného akvária je pravdepodobnosť na dodávanie viac živín ako sú rastliny schopné využiť.
Meníš 1x7 1/3,po výmene prileješ trochu viac ml hnojiva,lebo si menil vodu ale rastlinnej masy máš málo a nespotrebujú sa tie živiny do ďalšieho dňa aj s prihliadnutím na svetlo a množstva CO2 vo vode

Ja mením 1/3 za 5-6dní,od potlačenia čiernej štetinkovej riasy a posadením náročnejších rastlín som si zvykol na tento režim a napriek častej prevencii raz za určitý čas sa ukážu zárodky sinice na spodku skla ale aj zmiznú samé.

Nikto Ti neodpovie,prečo sa vyskytla sinica,nečakaj presné nasmerovanie,ktoré upravíš a ona zmizne.
Kým nie je veľmi rozlezená a dá sa stolerovať bez total zakrytia,tak ju pravidelne odsávaj aj s napadnutým štrkom,odstraňuj listy,uber na hnojení,rastliny nechaj rásť a nerob časté presádzania ako ťa napadne počas noci,filter žmýkaj 2xmesačne v akvavode.