Dovolim si sem vsunut postrehy Tomasa Bergera z Ciech, nakolko uz nefunguje link na jeho stranku. V zatvorke ma uvadzane cislo 16. Neviem ci to znamena dlzku jeho akvaristickej praxe, alebo vek.

Kazdopadne ma velmi dobre poznatky... (2001)
"Protože skaláry nebyly schopny jikry ve společném akváriu uhlídat, přelovil jsem čtyři nejsilnější páry do třecích nádrží. Dal jsem je do dvou 120 l akvárií. Po dvou párech do každého akvária. Akvárium bylo bez substrátu, jen rostliny v květináčích a pláty břidlice.
Kvalita vody v těchto akváriích byla 28 stupňů C, 9 stupňů dGH, 6,8 pH. Páry se třely velmi často. Každý pár se vytřel 6x do měsíce. Ve společném akváriu jen 2x do měsíce. Bylo to způsobeno teplou vodou a potravou.
Skaláry ve vytíracích akváriích mají klid a mohou se více věnovat jikrám. Nemusejí je neustále chránit před jinými rybami, které by je sežraly. Oba rodiče pečují o jikry. Při 28 stupních C, 9 stupních dGH, 6,8 pH trvá vývoj 35 hodin.
Poté se plůdek vykulí a rodiče ho přemisťují na předem určené místo. Někdy pro něj hloubí i jamky v písku. Asi 60 – 74 hodin tráví žloutkový váček, poté začínají plavat.
Plůdek se drží v blízkosti rodičů a hned přijímá živou potravu. V těchto podmínkách vydržely asi 14 dní, poté začaly mizet. Možná, že je sežrali rodiče nebo sousední pár.
Protože ani v samostatném akváriu se mi nepodařilo odchovat potomstvo, tak jsem přemístil list s jikrami do 10 l akvária se stejnou teplotou a kvalitou vody. Když jsem stříhal list s jikrami, rodiče mi velmi agresivně útočili na ruce. List jsem zatížil kamenem a zajistil jemné vzduchování, které má nahradit ovívání rodičů. Tímto způsobem se vylíhlo asi jen 40% plůdku. Zbytek zplesnivěl. Proto jsem další výtěr nechal u rodičů, kteří se lépe postarají o ovívání jiker. Těsně před vykulením jsem odstřihl list s jikrami. Tento způsob je vhodnější, ale i tak bylo vykulení plůdků jen 60%. Tak jsem zkusil změnit kvalitu vody na 4 stupně dGH, 1 stupeň dkG, pH 6,2, teplotu vody jsem nechal stejnou. Osvětlení jsem změnil z 16 hodin na 12. Vodu jsem neměnil tak často, předtím 1 x týdně 20%, ted´ 1x za 14 dní 10%. Výsledek byl o mnoho lepší, tentokrát se jich vykulilo asi 97% za 26 hodin. Ještě lepšíc výsledků jsem dosáhl, když jsem odebral rostliny a nechal je vytřít na břidlici.
Pro zdárný vývin jiker je potřeba dostatečně teplá voda, alkalita menší než 1 stupeň dKH, tvrdost menší než 5 stupňů dGH, pH 5,5 – 6,5, krátká a malá časová intenzita světla, také je dobré ponechat jikry u rodičů těsně před vykulením (asi 1 hodinu) odebrat do samostatného akvária o stejných kvalitách vody. O vývinu také rozhoduje podklad, osvědčily se mi kameny, jikry se na nich vyvíjejí rychleji než na rostlinách.