Myslím,že dobré vodítko a náhľad do foriem skalárov dostatočne rozoberá publikácia p.Burzanovského - Dobrodružství s amazonskými anděly.
V oblasti horného toku Amazonky sa objavuje len Pterophyllum scalare a jeho formy.Bližšie neurčené sa označujú ako sp.
V oblasti Negra sa objavuje rovnako Pterophyllum scalare,potom Pterophyllum leopoldi a zatiaľ bližšie neurčený označovaný ako sp. v oblasti Cuiuni.
Pterophyllum altum sa objavuje len v oblastiach Negra-konkrétne Orinoco,Casiquiare,Xié a Baría.
Skaláre ako Manacapuru či Nanay nesú pomenovanie podľa miesta objavu(riečok)-jedná sa o Pterophyllum scalare.
Pterophyllum altum ma hojný výskyt hlavne v povodí Orinoka.Typové nálezisko-Atabapo,Orinoco - Venezuela.
Ako pozerám tak pozerám ale v mapkách žiadne Dantum nevidím.
Dalšia vec ,taký ten zalomený pištek mávajú len P.altum a P.leopoldi(v niektorých populáciách), P.scalare takéto zalomenie nemá v žiadnej populácii.
Bez bližšieho určenia výskytu či pôvodu resp.zmienky o krížení môžeme len polemizovať.
Skaláre predávané ako Altum-Peru sú jednoznačne Pterophyllum scalare.Ako píše p.Burzanovský v publikácii, tak je to len lokálna populácia s trocha vyššou stavbou tela s menšími farebnými odlišnosťami.
Odporúčam prečítať.

PS:Najväčšia kravina s ktorou som sa stretol pri čítaní netu je toto: Pterophyllum scalare altum sp. “Santa Isabel”
To mi príde ako veľkoobchodná akcia 3 v jednom.
Pterophyllum scalare
Pterophyllum altum
Pterophyllum sp.Santa Isabel
Netreba uveriť každej kravine čo sa objaví na nete.Kopec importérskych firiem vymýšľa krkolomné pomenovania a radi si pri tom vsúvajú i pomenovanie altum aby sa dáka lokálna forma Pterophyllum scalare lepšie predávala.