Skelne sasanky



Všetko okolo morskej akvaristiky

Moderátor: Roman

Skelne sasanky

Odoslaťod draken » 31 Okt 2005 13:42 pm

Chcel by som sa opýtať čí ma niekto praktické skúsenosti z hubením skelnych sasaniek inou metódou než obarovanim horúcou vodou nakoľko tato metóda sa nedá použiť ak je skelna sasanka uchytená priamo na niektorom korale alebo vrastena medzi koloniamy.
draken
 
Príspevky: 19
Obrázky: 1
Založený: 01 Dec 2004 18:07 pm
Bydlisko: bratislava

Reklama

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod Pepa » 31 Okt 2005 15:41 pm

Bud se daj napichnout jehlou na injekcni strikacce s roztokem vapenne vody a nacpat to do nich, pak je to zabije na 100%. Nebo je zazdit lepidlem v te jejich skvire ze ktere vyrustaj. Nebo na ne dat maly kaminek na ktery si prelezou a ten pak vyhodit. Jinak o zastaveni jejich mnozeni se mi stara synchiropus splendidus, ktery ale zere jen malinke jedince (do velikosti par mm)
http://www.meerwasser-lexikon.de/index. ... prache=eng
Jine metody jsem nezkousel. Existuji i jini predatori, klipky, krevetky...
Pepa
 
Príspevky: 21
Založený: 29 Apr 2004 11:14 am
Bydlisko: Praha

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod repik » 31 Okt 2005 21:44 pm

Doporučujem vápenatý roztok aplikovať striekačkou, zaobstarať si klipku .Ja som osobne to riešil len klipkou. Účinnosť,k spokojnosti.Skúšal som aj vybrať kamene so sasankami von z akva, a naložil som ich na tri dni do silno koncentrovaného roztoku morskej soli.Pomohlo to.
Obrázok používateľa
repik
 
Príspevky: 57
Založený: 22 Okt 2005 17:49 pm
Bydlisko: Ba?ovany

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod lukáš » 31 Okt 2005 21:52 pm

Skúšal som už asi všetky chemické zbrane a mám pocit, že niektoré staršie jedince, skelníci-pamätníci si už vybudovali určitý stupeň odolnosti. Injikoval som do nich sladkú- osmózovú vodu aj nasýtený roztok soli (predpoklad osmotického šoku), vápennú vodu (CaOH2), roztok CaCl2, citrónovú šťavu a efekt tak 50/50, niekedy ani to. Úspech asi závisí od ich správneho zásahu ihlou, keďže sa pri mechanickom podráždení bleskurýchlo zatiahnu do svojej štrbiny.Najlepšie je ich priamo zoškrabnúť z podkladu, aby tam nič nezostalo, čo sa samozrejme často nedá vykonať.
Z predátorov sa asi najviac dá spoľahnúť na krevetu Lysmata wurdemani, rôzne odporúčané ryby ich nie vždy požierajú (závisí od konkrétneho jedinca) a keď aj, tak si popri tom často spestrujú jedálniček aj inými, často žiadanými organizmami (rúrkové červy, xénie a iné koraly). Takže boj s aiptasiami je žiaľ, aspoň u mňa, behom na dlhé trate.
Obrázok používateľa
lukáš
 
Príspevky: 218
Obrázky: 1
Založený: 07 Okt 2005 17:09 pm
Bydlisko: SC

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod repik » 01 Nov 2005 18:05 pm

Skús si zohnať dlhý pean, pokušaj sa ich vytrhnúť z kamena.Musíš byť pri tom dosť trpezlivý.Lovu zdar!!!!
Obrázok používateľa
repik
 
Príspevky: 57
Založený: 22 Okt 2005 17:49 pm
Bydlisko: Ba?ovany

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod draken » 02 Nov 2005 20:57 pm

Dakujem za odpovede..islo my hlavne o predatorov a to konkretne Lysmata wurdemani a synchiropus splendidus ci s nimy ma niekto skusenosti a hlavne kde ste ich zohnali synchiropus splendidus mam uz cca 3 mesiace objednany v poluse a asi mesiac a nieco v biotope a stale nic,krevetu wurdemani nemaju absolutne nikde.Cize ak by niekto vedel kde ich na slovensku zohnat bol by som vdacny...
draken
 
Príspevky: 19
Obrázky: 1
Založený: 01 Dec 2004 18:07 pm
Bydlisko: bratislava

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod lukáš » 02 Nov 2005 21:44 pm

L. wurdemani mávajú sem-tam v Biotope a S. splendidus (tu je však riziko,že bude len "darmožráč", ale aspoň neničí koraly) zase v Symbióze. Hlavne synchiropy majú vždy aspoň v jednej predajni v Ba (žiaľ nie vždy v najlepšej kondícii). Ale možno je práve teraz nejaké hluché obdobie. Cenovo sú na tom asi zhruba podobne (1000-1300). Vo Viedni s nimi neni problém.
Ani jeden druh som zatiaľ nechoval, aby to nevyznelo, že iba mudrujem (keď však u mňa skončí Stenopus, na rade bude L. wurdemani).
Obrázok používateľa
lukáš
 
Príspevky: 218
Obrázky: 1
Založený: 07 Okt 2005 17:09 pm
Bydlisko: SC

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod kyslík » 03 Nov 2005 09:20 am

lukáš napísal:L. wurdemani mávajú sem-tam v Biotope a S. splendidus (tu je však riziko,že bude len "darmožráč", ale aspoň neničí koraly) zase v Symbióze. Hlavne synchiropy majú vždy aspoň v jednej predajni v Ba (žiaľ nie vždy v najlepšej kondícii). Ale možno je práve teraz nejaké hluché obdobie. Cenovo sú na tom asi zhruba podobne (1000-1300). Vo Viedni s nimi neni problém.
Ani jeden druh som zatiaľ nechoval, aby to nevyznelo, že iba mudrujem (keď však u mňa skončí Stenopus, na rade bude L. wurdemani).


Chlopi, Synchiropusa mám dva roky , požiera len malé skelné sasanky aj to býva výnimkou,nijak mi neobmedzil rast , mám už slušný porast skelnych sasaniek, tiez to inac nevidim len na krevetu Wurdemani.
Mimochodom Splendidusa máva aj F.Bajana v predajni v Žiline , doporučujem, navštíviť má to tam pekné aj sladkovodná aj morská akvaristika, vyzná sa slušne v oboch. Aspon tolko môj názor... ked ma dovoz koralov oplatí sa..
Zdraví Kyslík
kyslík
 
Príspevky: 152
Obrázky: 4
Založený: 17 Jún 2003 08:32 am
Bydlisko: Partizánske

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod Roman » 03 Nov 2005 11:35 am

ak chces S. splendidus, kludne ti pustim svojho, mam ho uz cca rok a ma sa fajn ( je okolo 4cm dlhy). Nikdy som aiptasie nemal , takze nemozem sluzit informaciou ci ich poziera alebo nie, ale nikdy neozieral koraly , ani xenie takze aspon tolko...
Obrázok používateľa
Roman
 
Príspevky: 827
Obrázky: 4
Založený: 25 Mar 2003 14:44 pm
Bydlisko: Bernolakovo, predmestie Bratislavy

Re: Skelne sasanky

Odoslaťod Pavel Koutný » 06 Nov 2005 23:48 pm

Osobne mam s hubenim Aiptasie dve skusenost - v sucasnosti sa s snou skor hram, aby som nasiel co najvhodnejsi sposob ako na nu v malom reef-e kam klipku nedam:

1.) Lysmata wurdemanni - poziera len uplne male a mlade Aiptasie, ktore sem-tam privleciem na niecom. Vacsiu sasanku ignoruje.

2.) Na tento sposob som prisiel nahodou a vyhubil som nou az na tu vacsiu (na ktorej chcem experimentovat s inymi metodami, tak ju nechavam) vsetky ostatne Aiptasie. Postup je nasledovny a uple jednoduchy - vsetci kto ju maju vedie, aka je rychla a ako sa vie rychlo zatiahnut po kamen - Aiptasiu teda celu zahrniem substratom (jemna koralova drt), tak aby bola cela zakryta. Po par dnoch odkryjem a uz len peanom vyberiem mrtvu sasanku, co nedrzi na kameni. Jednoduche a mne sa to osvedcilo.

Pavel
Pavel Koutný
 
Príspevky: 2
Založený: 24 Feb 2005 00:58 am
Bydlisko: Bratislava, Vraku?a


Naspäť na Morská akvaristika

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.