Pre baktérie tam bude na osídlenie samozrejme filter, možno 2, ešte zvažujem kúpu dalšie ex.filtra pre zvačšenie filtračnej plochy, samozrejme rastliny nejaké budú, ale len plávace, práve pre čiastočné odbúravanie NO3 a pritienenie, a možno jeden E. Amazonicus ako dominanta, tomu zásobný substrát určite doprajem, nebránim sa, do stĺpca hnojiť nebudem, s pieskom problém nevidím žiadny, crypta mi v ňom fungovali bez zásobného substrátu, a zahnívanie som nepostrehol žiadne, korene krásne biele, rozvetvené krýžom po celom dne, keď som ho teraz premíval tak to bolo bez akéhokoľvek nadštandardného zápachu,
V tom bezúdržbovejšom zmysle som mal na mysli skôr ako, nepretrhávať každú chvíľu rastliny, nekontrolvať obsah CO2, nehnojiť a a pod.
Sám som mal kedysi cca 100l prosperujúce akva bez techniky (iba svetlo samozrejme), dokonca ani zásobný substrát tam nebol a fungovalo bez problémov zopár rokov, takýe viem trochu o čom to je, momentálne som chcel ísť trochu iným smerom, a to s akva s min. rastlín, amazonského blackwater biotopu (alebo sa mu aspoň priblížiť), čiže korene, kamene, napadané listy, temná hnedá voda a pod., tomu prispôsobiť ryby ( ešte nemám celkom jasno)
Samozrejme uvítam akékoľvek rady, ani výmena dna zatiaľ nie je nereálna, možno si to rozmyslím čo ja viem

, napúšťať budem aj tam možno za 2-3 týždne.
Na na konieč ešte jedna foto, s pridanými ďalšími koreňmi,